Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Dünyada gıda fiyatları 6 yılın en düşüğüne gerilerken Türkiye'de rekor kırdı

Dünyada gıda fiyatları 6 yılın en düşüğüne gerilerken Türkiye'de rekor kırdı
Gıda fiyatları son yılların en düşük seviyesine inerken, Türkiye'de tam tersi durum söz konusu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre gıda fiyatları dünyada geçen yıla göre yüzde 16 düştü. Türkiye'de ise ocak ayındaki gıda sepetinin fiyatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarken, bazı ürünlerin fiyat artışı yüzde 40'ı buldu.

Türkiye'de her geçen gün yeni zam haberlerinin geldiği Gıda fiyatları, dünyada son yılların en düşük seviyesine geriledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) açıkladığı ocak ayına ait gıda fiyatları endeksi de bunu ortaya koydu. Buna göre gıda fiyatlarında dünyada geçen yıla göre yüzde 16 düşüş göstererek Nisan 2009'dan bu yana gözlenen en düşük seviyeye indi. Türkiye'de ise geçtiğimiz ocak ayındaki gıda sepetinin fiyatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artmıştı. Dünyadaki düşüşe rağmen Türkiye'de gıda ürünlerine yapılan zamları değerlendiren Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, bu durumun nedeninin gıda ve tarım politikalarındaki yanlışlıklar olduğunu belirtti. Çakar, “Kırsal kesimdeki tarım arazileri rant aracı oldu. Kırsal kesimdeki üretim düştü. Böyle olunca da Türkiye'deki tarım büyük endüstriyel tarım şirketlerinin eline geçti. Türkiye, maalesef tarımda tam anlamıyla ithalatçı duruma düştü.” şeklinde konuştu.

Türkiye'de soğandan bibere, salatalıktan kırmızı ete kadar pek çok ürünün fiyatı yükseldi. Dar gelirli vatandaşların en önemli harcama gruplarından olan gıdanın fiyatı bir yılda yaklaşık yüzde 11,7 arttı. Bazı ürünlerdeki fiyat artışı yüzde 40'ları buldu. Ama dünyada ise gıda fiyatları ciddi gerilemeler gösterdi.

FAO'nun açıklamasına göre Gıda Fiyatları Endeksi beş farklı ürün grubunun fiyatlarını uluslararası piyasalarda takip eden ticaret ağırlıklı bir endeks olma özelliği taşıdığı belirtilirken, “Tahıl, et, süt ürünleri, bitkisel yağlar ve şeker olmak üzere beş alt kategoride ürünlerin fiyatları inceleniyor. Temel gıda ürünlerinde uzun süredir devam eden düşüşün nedenleri arasında genellikle tarımsal stokların yüksek seviyede olması, yavaşlayan küresel ekonomi ve güçlenen dolar sayılıyor. Bu ay aynı zamanda, tahılın tüketim tahminlerinin altında kalması ve 2015 üretiminin artması sonucunda, FAO 2016'da tüm dünyadaki tahıl stoklarıyla ilgili tahminlerini de yükseltti.” ifadelerine yer verildi.

Şeker fiyatları da dört ay sonra ilk düşüşünü yaşadı. Buna neden olarak dünyanın en önemli şeker üreticisi ve ithalatçısı olan Brezilya'daki ürünlerin iyileşmesi olarak gösterildi. AB ve Yeni Zelanda'daki yüksek seviyedeki stoklar ve talep azlığının etkisi süt fiyatlarını yüzde 3,0 aşağı çekti. FAO tahıl fiyatları endeksi ise güçlü dolar, buğday ve mısırdaki ihracat rekabeti ve küresel stoklardan dolayı yüzde 1,7 düştü.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ocak ayına ait gıda fiyatları endeksini açıkladı. Buna göre dünyada temel gıda ürünlerinde uzun süredir devam eden düşüşün nedenleri arasında tarımsal stokların yüksek seviyede olması ve güçlenen dolar gösteriliyor.

Zaman, 05.02.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.