Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Belediyelerin toplu taşıma zammı başladı

 Belediyelerin toplu taşıma zammı başladı
OGS, HGS, elektrik ve ekmek zamlarının şoku atlatılmadan şehiriçi ulaşıma zam geldi. İstanbul'da tam bilet 2 lira 30 kuruşa, öğrenci 1 lira 15 kuruşa, indirimli tarife 1 lira 65 kuruşa çıktı. Denizli'de yüzde 14, Bursa'da ise yüzde 10'a yakın zam yapıldı. Böylece hükümet 2016'nın ilk ayında asgari ücretteki iyileştirmeyi fazlasıyla geri aldı.

-Türkiye'nin birçok yerinde, özellikle en kalabalık şehri İstanbul'da toplu ulaşım araçlarında ücret tarifesine Zam geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararıyla, 31 Ocak 2016 Pazar günü uygulamaya konulacak yeni ücretlere göre, tam bilet 2 lira 15 kuruştan 2 lira 30 kuruşa, öğrenci 1 lira 10 kuruştan 1 lira 15 kuruşa, indirimli tarife ise 1 lira 50 kuruştan 1 lira 65 kuruşa yükseltildi. Denizli'de ise toplu ulaşıma yüzde 14 zam yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin kararıyla belediye otobüsü ve minibüslerde sivil biniş ücreti, 1,75'ten 2 TL'ye çıkarıldı. Zamlı tarife, şubat ayından itibaren geçerli olacak. Minibüs ve belediye otobüslerinde 1,25 lira olan öğrenci taşıma ücreti ise 1,5 liraya çıktı. Ayrıca 80 binişlik aylık sivil abonman ücreti 105, öğrenci abonman ücreti 75 lira oldu. Bursa'da da dolmuş ve taksilerde ulaşım fiyatlarına yüzde 10'a varan oranlarda zam yapıldı. Dolmuşlarda kısa hatlar 2,25 liradan 2,50 liraya, uzun hatlar ise 2,50 liradan 2,70 liraya çıktı. Taksilerin kilometre fiyatı da 2,50 liradan 2,70 liraya yükseldi.

YAPILAN ZAM GERİ ALINIYOR

14 buçuk milyon insanın yaşadığı İstanbul'da UKOME kararıyla İETT, Otobüs AŞ ve Özel Halk Otobüsleri ile raylı ve deniz ulaşım sistemlerinde uygulanacak ücret tarifesi yılın ilk ayında zamlandı. Yeni tarifelere göre ortalama yüzde 10 zam yapıldı.

Vatandaş yeni uygulanacak zamlı tarifelere tepki gösterdi. Her gün en az iki kere otobüse binen Deniz E., “Asgari ücretle çalışıyorum. İşe gidip gelmek 150 lira. Asgari ücrete zam yaptık deniliyor ama her şeye zam yapıldı. Pazardan alışveriş yapamıyoruz, üstüne bir de ulaşım zammı eklendi.” dedi. Zam yapıldığını duyan diğer bir emekli vatandaş Halil İnan ise, “Devletimizin gözü cebimizdeki paralarda.” diyerek tepki gösterdi.

Asgari ücretli, dar gelirlinin ve emeklinin aylıklarına gelen zammın, henüz ilk ay bitmeden cebinden geri alındığını vurgulayan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Dünyada enerji fiyatları dibe vurdu. Petrolün varil fiyatı 120 dolarlardan 28 dolarlara indi. Dar ve sabit gelirlinin bir yerden bir yere giderken kullandığı nakil vasıtalarında indirim yapılması gerekirken yüzde 10'a varan ücret artışları kabul edilemez.” dedi. Ağaoğlu, bu zammın minibüs ve taksi ücretleri için de tetikleyici olacağını kaydetti.

 Ulaşım ücretleri zammı TBMM'de

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, resmi nüfusu 15 milyona yaklaşan İstanbul'da İETT otobüsleri, özel halk otobüsleri, raylı sistem ve Şehir Hatları vapurları ücretlerine yapılacak zamma ilişkin Bakan Binali Yıldırım'a soru önergesi verdi. Gerekçede; İstanbul'da İETT otobüsleri, özel halk otobüsleri, raylı sistem ve Şehir Hatları vapurları ücretlerine 31 Ocak 2016'dan itibaren aylık kart tam 170 liradan 185 liraya, öğrenci kartı ise 77 liradan 80 liraya yükseleceği ve elektronik kart ilk biniş tam 2,30'a, öğrenci ise 1,15 liraya çıkmasının doğruluk payını sordu.

Zaman, 30.01.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.