Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Davutoğlu: Vesayetçi anlayışları kaldırmanın yolu yeni anayasadır

'Musul kurtarılıncaya kadar devam'
"Irak makamlarının talepleri doğrultusunda, gerek Peşmerge gerekse Musullu yerel gönüllülere eğitim ve donanım desteği sağlıyoruz” diyen Başbakan Davutoğlu, "Desteğimiz, Musul kurtarılıncaya kadar devam edecektir" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Yeni Türkiye Yolunda’ adlı, 64. Hükümetin ilk ulusa sesleniş konuşmasında gündemdeki konularla ilgili değerlendirmede bulundu.

"Musul kurtarılana kadar destek sürecek"

"Irak makamlarının talepleri doğrultusunda, gerek Peşmerge gerekse Musullu yerel gönüllülere eğitim ve donanım desteği sağlıyoruz” diyen Başbakan Davutoğlu,  “Bu desteğimiz, Musul kurtarılıncaya kadar devam edecektir. Bu amaçla gönderdiğimiz eğitim birliğinin güvenliği için asker, mühimmatta yeniden tanzim de dahil olmak üzere her türlü tedbiri almak durumundayız" diye konuştu.

"Türkiye komşu ülkelerinin toprak bütünlüğünün korunması ve bölgenin terör örgütlerinden arındırılması konusunda her zaman hassasiyet göstermiştir” diyen Başbakan, “Bizim bölgeye ilave olarak gönderdiğimiz askerimizin temel amacı, DEAŞ'a karşı orada görev yapan eğiticilerimizi ve eğitilen Musulluları daha iyi koruyabilmektir. Terör tehdidi olduğu sürece oradaki varlığımızı hiçbir şekilde tehlikeye atmayacak tarzda teyakkuz halinde olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

‘Kocaman bir ayıp’

Yeni Anayasa çalışmalarına değinen Başbakan, "Bu konuda sadece Meclis’teki siyasi partilerle değil Meclis’te yer almayan partilerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve toplumun bütün kesimleriyle istişareyi esas alıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki en büyük grup sıfatıyla yine bu şerefli görevde öncü olacağız ve inşallah yeni anayasayı en geniş mutabakatla hayata geçireceğiz" diye konuştu.

"Türkiye darbe dönemi imalatı bir anayasayla yönetilmenin ayıbını daha fazla taşıyamaz” diyen Başbakan, “Türkiye’yi büyük bir tarihi mirasın taşıyıcısı, emanetçisi olarak göremeyenlerin müellifi olduğu bu Anayasa, bizim için, demokrasimiz için kocaman bir ayıptır" ifadelerini kullandı.

CHP ve MHP görüşmeleri

Başbakan Davutoğlu, 30 Aralık ve 4 Ocak'ta CHP ve MHP Genel Başkanları ile yapacağı görüşmeleri anımsatarak, “İnanıyorum ki bu görüşmelerden Türkiye için hayırlı neticeler alacağız" dedi.

“Biz her türlü yapıcı eleştiriye, her türlü öneriye açığız” diyen Başbakan, “Her attığımız adımı diğer siyasi partilerle uzlaşma içinde atmak istiyoruz. Her aşamayı kamuoyumuzla paylaşarak çalışmalarımızı şeffaf biçimde yürütme kararlılığındayız. Bu çağrımız samimi bir çağrıdır, gereğini de yapıyoruz, yapacağız" diye konuştu.

“Daha mürekkebi kurumadan…”

Başbakan Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye kararını anımsatarak, “Rusya'nın yazımında aktif rol oynadığı bu kararın daha mürekkebi kurumadan çıkıp sivilleri bombalaması anlaşılır bir şey değildir. Rusya'nın siviller ve ılımlı muhalifleri hedef almaktan bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. Uluslararası toplumun bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomi

Başbakan, ekonomik büyümeye de değinerek, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4’lük büyüme gerçekleştiğini, sanayide bu oranın yüzde 14,7 olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği müzakere süreci

Başbakan Davutoğlu, üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açılan Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerinden de bahsetti.

"Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefi bizim için son derece önemli” diyen Başbakan, “Hükümet olarak önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecini hızlandırmakta da kararlıyız” diye konuştu.

“Avrupa Birliği'nin evrensel normlarında ifadesini bulan değerler bizim de değerlerimizdir” diyen Davutoğlu, “Biz bu değerlerimizi öncelikle ülkemiz için, milletimiz için önemsiyoruz” diye devam etti.

aljazeera.com.tr, 27.12.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.