Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Demokratik Toplum Kongresi'nden 'öz yönetim' kararı

Demokratik Toplum Kongresi'nden 'öz yönetim' kararı
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), sokağa çıkma yasakları, operasyonlar ve bölgedeki gelişmeleri ele aldığı iki günlük toplantının ardından 'Öz yönetimlerle ilgili siyasi çözüm deklarasyonu' yayınladı.

HDP (Halkların Demokratik Partisi), HDK (Halkların Demokratik Kongresi) ve DBP'nin (Demokratik Bölgeler Partisi) dahil olduğu DTK'nın Diyarbakır'da düzenlediği olağanüstü toplantı sonrası sonuç bildirgesini eş başkanlar Selma Irmak ve Hatip Dicle, Türkçe ve Kürtçe okudu.

'Demokratik özerk bölgeler' oluşturulması önerilen bildirgede, öz yönetim ilanlarının da Kürt halkı tarafından benimsendiği belirtildi.

Açıklamada bölgedeki operasyonlar eleştirilirken öz yönetim de "hendeklere sıkıştıran ve bunun üzerinden geliştirilen devlet terörünü meşrulaştıran politikalara karşı halkın geliştirdiği meşru direniş, özünde kendi kendini yerelden yönetme, yerel demokrasiyi inşa etme talebi ve mücadelesi" olarak tanımlandı.

'TBMM ve merkezi yönetimde temsil'

Sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: "Demokratik özerklik, özyönetimler ve yerel demokrasi açısından spekülatif tartışmaların son bulması için Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik şartındaki çekincelerin kaldırılması yanında, aşağıda belirteceğimiz demokratik özerklik sorumluluk alanlarının tespiti çerçevesinde sadece Kürt sorunu değil; siyasi, toplumsal ve idari birçok sorunun çözümüne kapı aralayacağına inanıyoruz."

Açıklamada, öz yönetimlere ilişkin eğitim, sağlık, güvenlik ve vergi düzenlemesini de içeren 14 maddelik adımlar sıralandı. Maddeler arasında 'yerel dillerin resmi dil olarak kabul edilmesi' ifadesi de yer aldı.

'Demokratik özerk bölgeler oluşturulması' çağrısı yapılan açıklamada "Özerk Bölgelerin halk iradesinin ayrıca TBMM ve merkezi yönetimde de demokratik esaslar temelinde temsil edilmesi" maddesi de var.

Eğitime ilişkin alınan kararda "Her kademede eğitimin özyönetimlere bırakılması. Türkçe'nin yanı sıra bütün anadillerin de eğitim ve öğretim dili olması" çağrısı yapıldı.

Image copyrightAFP

Sağlık ve tedavi hizmetlerinin de özerk yönetimler tarafından sunulması kararı alınan açıklamada hizmetlerin sunulabilmesi için de "yerelde bütçelemenin Özerk Bölge Yönetimine devredilmesi, kadın odaklı bütçelemenin esas alınması" gerektiği belirtildi.

Vergi düzenlemesine ilişkin de şu maddeye yer verildi: "Merkezle ve diğer yerellerle varılacak anlaşmalara ve hakkaniyet ilkelerine bağlı olarak bazı vergilerin özyönetim birimleri tarafından toplanması. Merkezin yerelden topladığı bütün vergi gelirlerinden yerele pay verilmesi. Merkezin bölgelerin gelişmişlik farkını giderecek şekilde gerekli tedbirleri alması."

Güvenliğe dair de "Özerk Bölge Yönetiminin denetiminde, yereldeki asayişin tümünü sağlayacak resmi yerel güvenlik birimlerinin kurulması, bu birimlerin Anayasal kurallar çerçevesinde ihtiyaçlara bağlı olarak kurulmuş merkezi savunma ve güvenlik birimleriyle koordineli olarak çalışması" çağrısında bulunuldu.

Demirtaş: İnşallah muhattaplarımız okur

Deklarasyon "Kürdistan'daki bütün toplumsal kesimleri ve siyasi partileri ulusal birlik ruhuyla halkımızın yürüttüğü direnişe sahip çıkmaya; dünya halklarını ve kurumlarını halkımızın meşru özgürlük talepleriyle dayanışmaya çağırıyoruz" sözleriyle son buldu.

Kongre'ye DTK Eş Başkanları Hatip Dicle, Selma Irmak'ın yanı sıra, DBP Eş Başkanları Emine Ayna, Kamuran Yüksek, HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDK Eş sözcüleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile çok sayıda sivil toplum örgütü katıldı.

Kongre sonrası konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da "İnşallah muhattaplarımız bu ciddi deklarasyonu bir kez daha serinkanlılıkla dinleyip okuyup aslında öz yönetimin, özerkliğin hepoimiz açısından birlikte yaşam açısından çok önemli bri fırsat sunduğunu gösterecektir" dedi.

Demirtaş, "Deklarasyonda da belirtildiği gibi dinamik bir tartışma sürecine, öneriye ve eleştiriye açık bu metin, çatışmaların sorgulanması, mevzunun hendek ve barikat olmadığı, demokrasi sorunu olduğu noktasında tartışmaları ve mücadeleyi siyasi alana çekebilmesi konusunda çok önemli bir fırsat sunuyor" diye konuştu.

BBCTurkish.com, 27.12.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.