Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Rusya krizi önce Antalya'yı vurdu: Bir firmadan 5 bin işçi eve döndü

 Rusya krizi önce Antalya'yı vurdu: Bir firmadan 5 bin işçi eve döndü
Sınır ihlali yapan Rus savaş uçağının vurulmasının ardından Rusya, Türkiye'den meyve-sebze ithalatını durdurdu. Domates, kabak, salatalık, üzüm ve narenciye ürünleriyle dolu yüzlerce TIR, sınırda bekletiliyor. Kriz öncelikle bu ülkeye ihracat yapan Antalya Toptancı Hali'ni vururken, binlerce çalışan evlerine gönderildi.

Türkiye'nin, sınır ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından başlayan gerginlik ekonominin her alanına yansıyor. Türkiye'nin tarım alanında en büyük pazarlarından olan Rusya Federasyonu'na yaş sebze ve meyve ihracatı durdu. İçleri domates, kabak, salatalık, üzüm ve narenciye ürünü dolu yüzlerce TIR, Rusya sınırında bekletiliyor. Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatının durması, bu ülkeye her gün onlarca TIR'ın hareket ettiği Antalya Toptancı Hali'ni vurdu.

İşlerin durma noktasına geldiği halde ihracatçı firmalar kapılarına kilit vurdu. Açık olanlar ise ellerinde kalan ürünleri iç piyasaya vermek için çalışıyor. Her gün tonlarca mal işlenen tezgahlar suskun. Binlerce çalışan evlerine gönderildi. Günlük zararlarının milyonlarca lira olduğunu belirten ihracatçılar, krizin bir an önce sonlandırılmasını ve Rusya'nın sınırını yeniden Türkiye'den gidecek tarım ürünlerine açmasını istiyor. Yaklaşık 100 TIR'ı, 7-8 gemisi ile Rusya'ya yaş sebze meyve ihraç eden büyük firmalardan olan Kalyoncu Grup'un Antalya'daki işletmesi de sessizliğe bürünenlerden. Firma yetkilisi Necati Zengin, her hafta Rusya'ya 70 ile 100 arasında TIR taşıyan 3 gemi sevk ettiklerini, ancak uçağın düşürülmesiyle birlikte işlerinin durduğunu belirterek, “Şu an durum iyi değil. Karşıda yoğun bir baskı var. En büyük sıkıntı da yaş sebze meyve ihracatçılarında. Rusya'da 3 gemimiz ve 100 TIR'ımız bekliyor. Zarar hesabı yapmak zor. Bir TIR'ın ortalama 40-50 bin dolar maliyeti olduğu hesaplanırsa ortaya çıkar.” dedi. Beklemede olduklarını ve çalışmalarını askıya aldıklarını ifade eden Zengin, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki 20'ye yakın işletmelerinde istihdam ettikleri 5 bin civarı insanı evlerine gönderdiklerini kaydetti.

 

GÜNLÜK ZARARI 1 MİLYON LİRA

Muğla Fethiye'deki işletmeleriyle birlikte Rusya'ya her gün 30 TIR yaş sebze meyve ürünü gönderdiklerini dile getiren Karaali firmasının yetkilisi Ahmet Yıldırım, “Rusya kapıları kapattı ve ihracat olayı bitti. İhracatçıların komplesi kapalı. Hal bitmiş durumda. Rusya'ya günlük 30 TIR mal gönderiyorduk. Uçak düştükten sonra mal gönderme şansımız yok. Günlük zararımız 1 milyon lira.” ifadelerini kullandı. Yıldırım, ellerindeki ürünleri ise Ankara'ya gönderdikleri bilgisini verdi.

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Kavak da, üretici ve ihracatçının paniğe kapıldığını söyledi. Konuya acil çözüm bulunması gerektiğini belirten Kavak, “Rusya'ya yıllık sebze ihracatımız 1 milyar dolar. Üzücü olaydan dolayı yaklaşık 140-150 bin ton ürünümüz gümrüklerde bekletiliyor. Bunların akıbeti ne olacak, henüz bilmiyoruz. Ortalığın bir an önce durulmasını, sağduyunun hakim olmasını, Rusya ile Türkiye arasındaki bu dostane ilişkilerin devamını istiyoruz.” dedi.

Nakliyeciler: Kamyonlar bekliyor

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), internet sitesinde konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Türk ihracat ürünü taşıyan Türk ve yabancı araçların Rusya sınır kapılarında içeri alınmayarak bekletildiği ifade edilmektedir. Söz konusu gelişmelerin nasıl devam edeceği öngörülememekte olup, derneğimizin elindeki tespitler ve veriler Moskova Büyükelçiliğimiz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile paylaşılmıştır. Rusya'ya yapılan taşımalarda söz konusu durumun göz önüne alınması önemle rica olunur.” denildi.

 

Domates tarlada 2 TL'den 1,5 TL'ye düştü

Rusya'nın Türkiye'den gönderilen yaş sebze ve meyveleri gümrük kapılarında bekletmesiyle üreticiler çareyi Irak pazarına yönelmekle buldu. Karaçulha Mahallesi'ndeki Muğla Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'ndeki komisyoncular ve domates üreticileri iki ülke arasındaki gerginliğin bir an önce son bulmasını umut ediyor. Yaşanılan sıkıntılardan dolayı ürünleri gümrük kapılarında bekletilen komisyoncular, borçlarını nasıl ödeyeceklerinin derdine düştü. Toptancı Hali'nde komisyonculuk yapan Bayram Viran, Rusya'ya gönderilen malların gümrükte bekletilmesinden dolayı Rusya'ya paketleme işinin durduğunu söyledi. Bayram Viran, Rusya'yla yaşanan uçak krizinden önce domatesin üreticide fiyatının 2 lira olduğunu, yaşanan olaylardan sonra fiyatların 1,50 liraya gerilediğini ifade etti. Fethiye'nin Çamköy Mahallesi'nde domates üreticisi Alim Köroğlu da Rusya'yla kriz yaşanmadan önce domates fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Rusya'nın kapıları kapatıp alımı durdurmasıyla birinci kalite ürünlerin Irak'a veya iç piyasaya gittiğini kaydeden Köroğlu, “Böyle olunca domates fiyatı 1,5 liraya düştü. Bu da bizim maliyetimizi karşılamıyor. İlaçlar, gübreler, tohumlar çok pahalı. Siyasetçilerin bu duruma bir an önce bir çözüm bulmaları gerekiyor. Ya Rusya ile anlaşıp ihracata devam edilmeli ya da yeni bir pazar oluşturmaları gerekiyor.” diye konuştu. Muğla Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün, Türkiye tarımı için sektörde ciddi kaygı olduğunu ve yaşanan sorunların ikili ilişkilerle çözülmesini umut ettiklerini kaydetti. Antalya'da ihracatçılara ürün tedarik eden Ramazan Tokmak da Rusya'ya ihracatın durmasının iç piyasaya yarayacağını söyledi. Uçak krizinin devam etmesi halinde yerli tüketicinin bu kış daha ucuz yaş sebze ve meyve yiyebileceğine değinen Tokmak, “Domates 2,20 liradan 1,70 liraya, dolma biber 3,20'den 2 liraya düştü. Alıcı bulmakta zorlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Rus bakan: Türk inşaat şirketleri engellenebilir

Rusya İnşaat ve Kamu Hizmetleri Bakanı Mihail Men, Rusya'da faaliyet gösteren Türk inşaat şirketlerinin faaliyetlerinin engellenebileceğini açıkladı. RBC ajansına konuşan Men, “Rus uçağının vurulması sonrası, Rus inşaat sektöründe Türk projelerine verilen her tür destek gözden geçirilecek. Kısa süre içinde diğer kurumlar ve büyük yapı şirketleriyle, Rusya ile Türkiye'nin ortak inşaat projelerini değerlendireceğiz. Türk şirketlerinin bazıları, büyük inşaat projelerinden çıkarılabilir. Ortak olarak onlara güvenimiz azaldı.” dedi. Men, doğacak boşluğun yerel şirketlerle kapatılabileceğini kaydetti. Moskova Belediyesi İnşaat İşleri Departmanı Başkan Yardımcısı Marat Husnullin de Moskova'daki inşaat sektöründen Türk şirketlerinin çıkarılmasının sektörde büyük etki oluşturmayacağını ifade etti.

Zaman, 28.11.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.