Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > TBMM'de yeni dönem

 TBMM'de yeni dönem

TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin yemin töreni sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi olarak hükümeti kurma görevini Davutoğlu'na verdi.

1 Kasım seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanmasından kısa bir süre sonra Türkiye'de yeni hükümeti kurma çalışmaları başladı. TBMM Genel Kurulu, 1 Kasım seçimlerinin ardından milletvekili yemin töreni için bugün toplandı. 550 milletvekili yemin ederek resmen görevine başlıyor.

Leyla Zana'nın yemini geçersiz sayıldı
HDP milletvekili Leyla Zana'nın yemini sırasında Genel Kurul'da kriz yaşandı. Yemin öncesinde meclis kürsüsünden Kürtçe "Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla" diyen Zana, yemin ederken de "Büyük Türk milleti" yerine "Büyük Türkiye milleti" ifadesini kullandı.
Bunun üzerine oturumu en yaşlı üye sıfatıyla yöneten Deniz Baykal, "Yemin metni aynen okunmamıştır. Aynen okunmuş yazılamaz. Bir hususu hatırlatmak isterim" diyerek Zana'dan yemin metnini tekrarlamasını istedi. Zana'nın metni tekrarlamaması üzerine yemini geçersiz sayıldı.


Davutoğlu hükümeti kurma görevini devraldı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Konya milletvekili ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu yeni hükümeti kurması için görevlendirdi. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, bugün Konya Milletvekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nu Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul ederek, 64'üncü Cumhuriyet Hükümetini kurmakla görevlendirmişlerdir" denildi.

Yeni anayasa ve başkanlık tartışmalarıAKP, 550 sandalyeli mecliste 317 milletvekili ile en büyük grubu oluşturuyor. AKP'yi 134 milletvekili ile CHP, 59 milletvekili ile HDP ve 40 milletvekili ile MHP izliyor. 1 Kasım seçimlerinden yüzde 49,5 oy oranı ile zaferle çıkan AKP 7 Haziran seçimlerinin aksine bu kez tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğu elde etmişti.
Yeni hükümetin gündeminde öncelikli olarak yeni anayasa çalışmalarının yer alması bekleniyor. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi gibi değişiklikler için gereken üçte ikilik meclis çoğunluğuna sahip olmayan AKP'nin anayasa değişikliklerini referanduma götürebilmesi için ise 330 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var.

dw.de, 17.11.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.