Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Akın İpek: Halka açık şirketler milyar dolara yakın zarar etti

 Akın İpek: Halka açık şirketler milyar dolara yakın zarar etti
Koza İpek Medya Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek hukuksuz bir şekilde şirketlere kayyum atanmasıyla ilgili sosyal medyada açıklama yaptı.

Twitter hesabında yasal dayanağı olmayan kayyumun sebep olduğu maddi ve manevi zararların inanılmaz boyutlara geldiğini belirten işadamı, “Halka açık şirketler milyar dolara yakın değer kaybetti. Yerli ve yabancı yatırımcılar kalıcı ve ağır hasar gördü.” dedi. İnceleme ve denetim raporunu sadece SPK'nın yeterliliğini onayladığı birinin hazırlayabileceğinin altını çizen İpek, SPK'nın yeterliliği onaylamadan hazırlanan raporun yanıltıcı ve dedikodu mahiyetinde olduğunu ve sermaye piyasalarına göre suç işlendiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, HSYK, Yargıtay, Danıştay, kürsüde görev yapan tüm hukukçulara ve vatandaşlara seslenen Akın İpek, “Türkiye Cumhuriyeti'nde şirketleri denetleyecek, inceleyecek, mali konuları araştıracak üç görevli kurum yüzden fazla da yetki almış bağımsız denetim kurumu vardır. Bu kurumlar Maliye, MASAK ve SPK tarafından inceleme, denetleme ve rapor yazabilme yeterlilikleri onaylanmış akredite kurumlardır. Ayrıca maden şirketlerinde rezervleri ve üretimleri MİGEM denetler. Denetim yetkisi görevli SPK personeline aittir. Görevli SPK personelinin dışında inceleme, denetim, raporlama ancak SPK tarafından yeterlilikleri onaylanmış yetkili ve tam sorumlu, bağımsız inceleme ve denetim kuruluşları tarafından yapılabiliyor.” dedi. Bunların devlete ve yabancı yatırımcılara karşı sorumlu olduğunu hatırlatan İpek sözlerine şu şekilde devam etti: “Halka açık bir şirkette, SPK tarafından yeterliliği onaylanmamış sorumsuz birisinin SPK, Maliye, MASAK, MİGEM veya SPK onaylı bağımsız denetim kurumuymuş gibi, kendisini bu kurumların yerine koyarak inceleme ve denetim yapması, rapor hazırlaması yasal olarak imkânsızdır, hükümsüzdür, geçerliliği olmayan tam bir görev gasbıdır. Savcılık makamının şirketlerimiz ile ilgili soruşturması ve soruları paranın kaynağı, paranın harcandığı yer, mali tabloların, maden rezerv ve üretimlerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı gibi tamamen mali konulardır. Savcılık makamı ve yargı mercileri, özellikle halka açık şirketlerde yatırımcı haklarının korunması gereği, mali ve üretimle ilgili iddiaları inceletmek için devletin görevli organlarını kullanmalıdır. Ek bilgi ihtiyacı duyulur ise SPK tarafından yeterliliği onaylanmış, yüzden fazla kurumdan birisini seçmesi şarttır.” Açıklamalarını, hukuken haklarını aramaya devam ettiklerini söyleyerek bitirdi.

Zaman, 09.11.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.