Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ekonomide birikmiş meseleler çözüm bekliyor

Ekonomide birikmiş meseleler çözüm bekliyor
1 Kasım'da tek başına iktidar vizesi alan AKP'yi ekonomide zorlu bir mesai bekliyor. Doların bir yılda yüzde 30'dan fazla artması, yatırım ve üretim maliyetlerini de katladı. İhracat 10 ayda 11 milyar dolar geriledi. Turizmde kayıp 7 milyar doları buldu. Kayıtlı işsiz sayısı 3,1 milyon.

Tek başına 4. kez iktidar olan AKP'yi ekonomide zorlu bir süreç bekliyor. Türkiye ekonomisi, iş dünyasına yapılan baskılar ve el koymaların etkisiyle son 2 yıldır ağır yara aldı. Esnaf kesiminde vadeler üçe katlandı, karşılıksız çıkan çeklerde ve protestolu senetlerde tarihi artışlar yaşandı. Dolar kurunun son bir yılda yüzde 30'dan fazla artması, yatırım ve üretim maliyetlerini de artırdı, uluslararası rekabetçiliği olumsuz etkiledi. İhracatta serbest düşüş dönemine geçildi, rakamlar 10 ay üst üste geriledi. Teşebbüs hürriyetine ve mülkiyet hakkına yapılan saldırılar, ülkedeki riskleri artırdı. Son 20 ayda 8,4 milyar dolarlık doğrudan yatırım yurtdışına kaçtı. Hukuki güven ortamının bozulmasına artan terör olaylarının da eklenmesiyle faiz oranları son 8 ayda 5 puana yakın arttı. Tüm bu gelişmelerin büyüme rakamlarını Cumhuriyet tarihindeki ortalama rakamların altına çekmesi, işsizlikte ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden oldu. İşsizliğin artması ise ödenemeyen bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının tarihi seviyelere çıkmasına neden oldu. AKP'nin politikaları sonucu yaşanan kötü gidişatı düzeltmek yine AKP'ye düştü. Ekonomi ve iş dünyasının temsilcileri, tek başına iktidarı geri alan AKP'nin bir an önce ekonomik sıkıntıları çözmeye odaklanması gerektiğini vurguladı.  

BAĞIMSIZ KURUMLARA GÜVEN KALMADI

17 Aralık tarihi yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından bağımsız ekonomi kurumlarında görev yapan bürokratlar AKP tarafından açığa alındı. SPK, Hazine, Merkez Bankası, BDDK gibi bağımsız kuruluşlarda onlarca üst düzey teknik bürokrat görevden alındı. Siyasiler, yaptıkları açıklamalarla bağımsız kurumları baskı altına aldı. Yapılanlar, bu kurumlara güveni zedeledi. Ekonomide hem güvenin sağlanması için hem de belirsizlik ortamının son bulması için ilk olarak bu kurumların itibarının ve işleyişinin yeniden kuruluş amacına uygun hale getirilmesi ihtiyacı doğdu. Ekonomi kurumlarında hâlâ vekâleten yönetilen makamlar var.

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının sonrasında işadamlarına ve şirketlere yapılan baskılar zirveye ulaştı. Bunun örneklerinden ilki, BDDK'nın, hukuksuz bir şekilde Bank Asya'nın yönetimini değiştirmesiyle ortaya çıktı. El koyma işlemi Koza İpek Holding'de ise hukuksuz şekilde kayyum atama yoluyla işletildi. Yapılanlar, yatırımın ve büyümenin en temel gerekliliği olan teşebbüs hürriyetinin ve mülkiyet hakkının ayaklar altına alınması şeklinde yorumlandı.

ESNAF ZORDA, VADELER 3'E KATLANDI

Esnaf, vadeleri üç katına çıkararak ekonomideki kötü gidişe direnmeye çalıştı. Ama sorun, sadece vadelerin uzatılmasıyla çözülebilecek kadar küçük değil. Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre bankalara ibraz edilen çek tutarı yılın ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 487 milyar lira, aynı dönemde ibraz edilen çek adedi ise yüzde 2 azalarak 17 milyon oldu. İlk dokuz ayda, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 41 arttı. Bu dönemde, parasal tutarı 19,7 milyar lira olan 557 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı.

HAYAT PAHALILIĞI DAR GELİRLİYİ VURDU

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) ekim ayı araştırmasına göre mutfak enflasyonu 1 yılda yüzde 14,41 arttı. Diğer bir ifadeyle bir yıl önce 100 liraya dolan mutfak sepeti, 114 lira 41 kuruşa dolmaya başladı. Türk-İş, açıkladığı ekim ayına ait ‘açlık ve yoksulluk sınırı' araştırması, vatandaşın yaşam şartlarının ne denli ağırlaştığını ortaya koydu. Bu gelişmelerin de etkisiyle 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı son bir yılda 546,14 lira artarak 4 bin 473 lira oldu. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ise 174 lira artarak bin 379 lirayı buldu.

Zaman, 04.11.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.