Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD: Türkiye'de hayat şartları zor

 OECD: Türkiye'de hayat şartları zor
OECD verilerine göre Türkiye ‘net hane halkı finansal servet' sıralamasında sonuncu. Rapora göre Türkiye'de işsiz kalma riski ise yüksek ve çalışanların yüzde 40,9'u düzenli olarak uzun saatler boyu çalıştırılıyor. Raporda OECD ortalamasıyla karşılaştı-rıldığında Türkiye'deki insanların zor hayat şartlarına sahip oldukları belirtildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), diğer ülkeler ortalamasıyla karşılaştırıldığında Türkiye'deki insanların zayıf maddi hayat şartlarına sahip olduğunu bildirdi. Türkiye'de hayat beklentisi hâlâ OECD'nin en düşüklerinden biri olmasına rağmen 2009-2013 arası 2,5 yıl arttı ve 76,6'ya yükseldi. Macaristan ve Türkiye istihdamda güçlü büyüme ve hem uzun vadeli işsizlik ve işsiz kalma ihtimalinde düşüş tecrübesi yaşadılar. 2002-2011 arasında hava kirliliği 34 OECD ülkesinin 31'inde azaldı. Sadece Türkiye, Yeni Zelanda ve İsrail buna istisna oluşturdu. OECD'nin “How's Life - Hayat Nasıl” 2015 raporu yayınlandı.

Türkiye'nin OECD “net hane halkı finansal servet” sıralamasında sonuncu olduğu belirtilen raporda “Türkiye'de işsiz kalma riski görece yüksek ve çalışanların yüzde 40,9'u düzenli olarak uzun saatler boyu çalıştırılıyor, OECD'de ise bunun ortalaması ise yüzde 12,5” denildi. Rapora göre Türkiye'de yüzde 2 seviyesindeki uzun vadeli işsizlik, yüzde 2,6 olan OECD ortalamasından daha iyi. OECD ülkelerinin çoğunda zengin ve fakir aileler arasındaki uçurum şu anda 30 yılın en fazlası. Gini gelir eşitsizliği endeksi 2012'de Meksika, Türkiye, ABD ve İsrail'de en yüksek, Danimarka, Slovenya, Slovak Cumhuriyeti, Norveç ve Çek Cumhuriyeti'nde ise en düşüktü. Yunanistan'da 2014'te uzun dönemli işsizlik 2009'da ölçülenin beş, Hollanda, İspanya Slovenya ve Danimarka'da üç katıydı. Aksine uzun dönemli işsizlik Türkiye, Almanya ve İsrail'de yüzde 1'den fazla düştü. 2014'te işsiz kalma ihtimali en düşük, 33 işçiden birinin etkilendiği Japonya, Almanya, İsviçre ve Norveç'te idi. Aksine bu ihtimal Portekiz ve Finlandiya'da her 15 işçiden birini, Türkiye'de 11 işçiden birini, Yunanistan'da 10 işçiden birini, İspanya'da 7 işçiden birini ilgilendiriyordu. Türkiye'de halkın yüzde 12,7'si hâlâ temel temizlik önlemlerinin bulunmadığı konutlarda yaşıyor. Yani hane halkına ait bina içi tuvaleti bulunmayan binalar Türkiye'de fazla. Rusya'da ise Türkiye'den daha fazla, halkın yüzde 16'sının evinde kendine ait tuvalet yok. Türkiye'de hayat beklentisi hâlâ OECD'nin en düşüklerinden biri olmasına rağmen 2009-2013 arası 2,5 yıl arttı ve 76,6'ya yükseldi. Türkiye'de nüfusun yüzde 67,8'i sağlığının iyi ya da çok iyi olduğunu belirtiyor, rakamlar OECD ortalamasına yakın. 25-34 yaş arası en az lise diploması olan yetişkinlerin oranı 2000'de yüzde 27,7 iken, 2013'te yüzde 47,7'ye yükseldi. Ancak bunun yüzde 83,6 olan OECD ortalamasının hâlâ altında bulunduğu belirtildi. 26'sı Türkiye'de olmak üzere 362 OECD bölgesinin de incelendiği raporda şöyle denildi: “Diğer OECD ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye'de gelir ve istihdam açısından bölgesel eşitsizlikler büyük. İstanbul'da ortalama harcanabilir hane halkı geliri Güneydoğu Anadolu'dakinin iki katından fazla. Göreli gelir yoksulluğunda İstanbul'da nüfusunun yüzde 4'ü Türkiye'de medyan gelirin yarısından azı ile geçinirken bu oran Güneydoğu Anadolu'da nüfusun yüzde 50,4'ü. İşsizlik oranları ise Kuzeydoğu Anadolu'daki yüzde 3,5 ile Güneydoğu Anadolu'daki yüzde 24,2 arasında değişiyor. Bu yüzde 20,7'lik fark, OECD ülkeleri içinde işsizlik oranlarındaki en büyük bölgesel farkı oluşturuyor.

Eğitime erişimde Ankara'da emek gücünün yüzde 59,7'si en az lise mezunu. Lise mezunu çalışan oranı Kuzeydoğu Anadolu'da yüzde 22,4. Yüzde 30,7'lik bu fark eğitime erişimde OECD bölgesinde en büyük bölgesel uçurumu oluşturuyor. Rapora göre gönüllülük, refaha, geleneksel ekonomik istatistikler tarafından fark edilmeyen mal ve hizmet üreterek önemli bir “gizli katkı” sağlıyor. OECD ülkelerinde GSYH'nın kabaca yüzde 2'si gönüllülük faaliyetleri sonucu elde ediliyor.

OECD raporunda öne çıkanlar

-Türkiye'de insanlar zayıf maddi hayat şartlarına sahip.

-‘Net hane halkı finansal servet sıralamasında sonuncu.

-Türkiye'de işsiz kalma riski görece yüksek.

-Çalışanların yüzde 40,9'u düzenli olarak uzun saatler boyu çalıştırılıyor.

-Gini gelir eşitsizliği endeksi 2012'de Meksika, Türkiye, ABD ve İsrail'de en yüksek.

-Hayat beklentisi Türkiye'de OECD'nin en düşüklerinden

-Halkın yüzde 12,7'si hâlâ temel temizlik önlemlerinin bulunmadığı konutlarda yaşıyor.

-Hane halkına ait bina içi tuvaleti bulunmayan binalar Türkiye'de fazla.

-Hava kirliliği 34 OECD ülkesinde azaldı, Türkiye'de artıyor.

Zaman, 16.10.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.