Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > AKP'ye Avrupa'da seçim mektubu tepkisi

 AKP'ye Avrupa'da seçim mektubu tepkisi
AKP'ye oy istemek için Avrupa'daki seçmenlerin ev adreslerine Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun imzasıyla mektuplar gönderilmesi, bazı seçmenlerde tepki yarattı.

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre yargı kararı olmadan yurtdışındaki vatandaşların adres ve diğer özel bilgilerinin elde edilmesi mümkün değil.
Hukukçular, Hollanda yasalarına göre de kişinin izni olmadan adres bilgilerine ulaşılmasının suç olduğunu belirterek, Türk seçmenin dava açma hakkı bulunduğunu belirtiyor.
Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği bilgilerin kendileri tarafından verilmediğini belirtiyor.
MHP'nin kolu olan Hollanda Türk Federasyonu ise yurtdışında yaşayan Türk seçmenin adres bilgilerinin "devlet olanakları kullanılarak Ankara'da elde edildiğini" öne sürdü.

Adres bilgilerini kim verdi?
Başbakan ve AKP Genel Başkanı Davutoğlu imzasıyla gönderilen pulsuz ve mühürsüz mektupta, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik vaatler sıralanıyor.

Gençlere evlilik desteğinden, dövizli askerlik bedelinin düşürülmesine kadar çeşitli vaatlerin sıralandığı mektupta, 1 Kasım seçimleri için AKP'ye destek isteniyor.
Mektup Almanya'nın ardından Hollanda'da da çok sayıda Türkiyeli seçmene ulaştı.
Bir çok seçmen, sosyal medya üzerinden mektubun fotoğrafını paylaşarak, adresine nasıl ulaşıldığı sorusunu gündeme getirdi.


'Yargı kararı olmadan adres paylaşımı suç'
AKP Amsterdam Temsilcisi Lütfi Kılınç, mektupların kim tarafından gönderildiğini bilmediklerini söyledi. "Bizimle ilgisi yok. Hiçbir bilgimiz de yok" dedi.
Cenaze Fonu nedeniyle Türkiye kökenli vatandaşların adres bilgilerine sahip olan Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) da "Adresleri biz vermedik" açıklamasını yaptı.
Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği de BBC Türkçe'ye, Hollanda'da yaşayan seçmenlerin bilgisinin kendileri tarafından verilmediğini açıkladı.
Büyükelçilik, yargı kararı olmadan seçmen bilgisi ve adres paylaşımı yapılamayacağının altını çizdi.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre de yargı kararı halinde bu bilgiler ancak Türk makamları tarafından Adalet Bakanlığı, yabancı makamlar tarafından da Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla istenebiliyor.
Onun dışında özel hayata ilişkin bilgilerin büyükelçilik ve konsolosluklar tarafından paylaşılması yasalara aykırı.


'Özel hayatın ihlali'
Tilburg kentinde yaşayan Yeşil Sol Partili belediye meclisi üyesi Ali Yenice, "Adresimi kim ya da kimler verdiyse suç işlemiştir" diyerek polise başvurdu.
Yenice adres bilgilerinin kendi izni olmadan paylaşılmasını, "özel hayatın ihlali" olarak değerlendirdi.
Zaandam kentinde yaşayan Ayşe Kula da, bilgisi dışında adresinin AKP'ye verilmesinin "hak ihlali" olduğunu savundu.
Davutoğlu imzalı mektubun zarfı üzerinde pul ve damga yer almıyor. Adres bölümünde her alıcı için ayrı bir numara kullanılması da, kimi seçmenler tarafından "fişlenme" olarak değerlendiriliyor.
Hollanda Posta İdaresi kendilerinin mühürsüz ve pulsuz mektup dağıtmadığını belirti.


'Seçmenler tedirgin'

MHP'ye yakınlığıyla bilinen Hollanda Türk Federasyonu Başkanı Murat Gedik, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, kendilerine de çok sayıda şikayet geldiğini söyledi.

Gedik'e göre özel bilgilerine bu kadar kolay ulaşılması vatandaşları tedirgin ediyor. Seçmenler, özel bilgilerinin ileride başka amaçlar için de kullanılabileceği endişesini taşıyor.
Gedik yurtdışındaki bilgilerin AKP tarafından devlet olanakları kullanılarak elde edildiğini düşünüyor.


'Vatandaşlar dava açabilir'

Avukat Hülya Elmas ise, AKP'nin izinsiz adres bilgilerine ulaşmasının Hollanda yasalarına göre suç teşkil ettiğini söylüyor.
Elmas özel hayatın yasalarla güvence altına alındığını belirterek, yasal ya da hayati zorunluluklar dışında bu bilgilerin kesinlikle paylaşılamayacağını vurguluyor.
Elmas'a göre siyasi partilerin seçmenlerin gizli bilgilerini propaganda amaçlı ele geçirmesi yasalara aykırı.
Hollanda Parlamentosu'nda grubu bulunan Sosyalist Parti ve Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) de aynı zamanda Hollanda vatandaşı olan seçmenlerin haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle konuyu incelemeye aldı.

BBCTurkish.com, 16.10.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.