Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bir gecede 10 bin dolar zenginleştik!

Bir gecede 10 bin dolar zenginleştik!
2016-2018 Orta Vadeli Program'da büyüme ve ihracat hedefleri aşağı çekilip enflasyon ve işsizlik oranları yükseltilmesine rağmen kişi başı gelir 19 bin 506 dolara çıkarıldı.

Milli gelirin dolar cinsinden değil satın alma gücü paritesi yöntemiyle hesaplanmasına muhalefetten tepki geldi. MHP Milletvekili Erhan Usta ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, hükümetin, başarısızlığını gizlemeye çalıştığını söyledi.

35 gün geciktirilerek Resmi Gazete'de önceki gün yayımlanan 2016-2018 Orta Vadeli Program'da büyüme rakamları aşağı, işsizlik oranları ise yukarı yönlü revize edildi. Bu hamle, ekonomide işlerin daha da kötüye gideceğinin itirafı olarak değerlendiriliyor. Ancak, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ve kişi başına gelir rakamlarının dolar cinsinden değil Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) yöntemi uygulanarak hesaplanması yeni bir tartışma başlattı. Dolar cinsinden hesaba göre vatandaşın kişi başına geliri ilk 6 ayda 340 dolardan fazla düşerek 9 bin dolar seviyelerine geriledi. Tablo böyleyken açıklanan OVP'de Satın Alma Gücü Paritesi'ne göre yapılan hesaplamayla 2014 için kişi başı gelir 19 bin 54 dolar olarak tespit edildi. Aynı yöntemle bu yıl sonunda rakamın 19 bin 506 dolara yükseleceği öngörüldü.

Türkiye bu yılın ilk yarısında yüzde 3,1 ile geçen yıl aşağı yönlü revize edilerek yüzde 5'ten yüzde 4'e çekilen Orta Vadeli Program hedefinin de altında büyüdü. Dolar cinsinden GSYH ise yüzde 6,9 küçüldü. Diğer bir ifade ile Türkiye ilk yarıda yüzde 3,1 büyürken vatandaş kişi başına 340 dolardan fazla fakirleşti. Kişi başına gelirin 10 bin doların çok altına gerilemesi anlamına gelen bu gelişmeyi Orta Vadeli Program'da gizlemeye çalışan hükümet, hesaplama yönteminde değişikliğe giderek gerçeği perdeleme yolunu seçti.

Bahane dövizdeki yükseliş

Geçen gün açıklanan Resmi Gazete'deki OVP'de yer alan ifadelere göre 2015 yılında, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarında yüksek boyutta dalgalanmalar meydana geldi. “Bu konjonktürde ülkelerin mukayeseli refah seviyesini daha doğru yansıtması ve refah düzeyindeki eğilimi daha sağlıklı göstermesi” bahanesiyle dolar cinsinden GSYH yerine Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) göre hesaplama yapılacağı kaydedildi.

OVP'de uygulanan hesaplama yöntemlerine muhalefet partilerinden eleştiri geldi. Ekonomi bürokrasisinde uzun süre çalışan ve Ekonomi Bakanlığı müsteşarı iken MHP'den Samsun milletvekili seçilen Erhan Usta, programın gecikmeli olarak açıklanmasını eleştirdi. Bundan önceki 10 OVP'de yer alan çok önemli bir göstergenin bu programda yer almadığına işaret eden Usta, “Dolar cinsinden GSYH ve kişi başı gelir gizleniyor. Nedeni çok basit, bu iki rakam ciddi ölçüde düştü de ondan. 13 yıllık AKP iddiası bu rakamlarla yerle bir olacak da ondan. Yani karartma yapılıyor. Başarısızlıklarını milletten gizlemeye çalışıyorlar. Fakat yalancının mumu erken söndü.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da, AKP'nin ekonomideki başarısızlığını gizlemek için resmi dokümanlarda karartma uyguladığını ifade etti. İktidarın 2015 için dolar cinsinden GSYH ve kişi başına gelirin rakamlarını saklayarak tutmadığı sözleri gizlemeye çalıştığını vurgulayan Öztrak, bu yıl kişi başına gelirin 9 bin dolarlara, 2016'da ise 8 bin 744 dolara düşeceğini kaydetti. Öztrak, “OVP 1 Kasım'dan sonra yeniden yazılacaktır. Yeni programda hem gizlenen bu rakamlar halkımızla paylaşılacak hem de yepyeni bir büyüme stratejisiyle ülkenin içine düştüğü bu kötü rüyadan hızla uyanması sağlanacaktır.” dedi.

Milli gelir tahminleri satın alma paritesine göre konmasıyla ilgili yazı kaleme alan Hürriyet yazarı Uğur Gürses, her yılki formatta cari değerler yayınlanmış olsaydı tabloda neyin görüneceğine ilişkin sorusuna şu cevabı verdi: “Türkiye'nin orta gelir tuzağındaki patinajı. OVP, 2015'te kişi başı milli gelirin bırakın 10 bin doların altına düşmesini, gelecek yıl da 9 bin doların altında kalacağımızı açıkça yazamamış bile.”

Zaman, 13.10.2015


 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.