Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > Daha fazla özgürlük daha çok demokrasi

Daha fazla özgürlük daha çok demokrasi  

Demokratik açılım sürecini anlatan İçişleri Bakanı Atalay, sürecin daha fazla özgürlük ve demokrasi getireceğini söyledi. Atalay önümüzdeki seçimlerin de Anayasa seçimi gibi olacağını kaydetti

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hükümetinin hayata geçirdiği Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’nin daha fazla özgürlük ve demokrasi getireceğini söyledi. Sürecin bir devlet projesi olduğunun altını çizen Beşir Atalay, atılan ve atılacak somut adımları anlattı. Anayasa değişikliği konusunda çarpıcı bir değerlendirmede bulunan Atalay, önümüzdeki seçimlerin adeta bir Anayasa Seçimi olacağını ifade etti. Bakanlığının konferans salonunda açılım süreci hakkında bilgi veren Atalay, geçmiş hükümetlerin ismini telaffuz etmekten kaçtığı sorunları ellerinden geldiğince çözmek için çaba gösterdiklerini ifade ederek kendilerinin yıllardır akan kana seyirci kalmadıklarını belirtti.

MUHALEFETİN SOSYAL MÜHENDİSLİĞİ

Projenin bir devlet projesi olduğunu, ulusal ve uluslararası düzeyde kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini belirten Atalay, “Türkiye artık bu terörü taşımayacak” diye konuştu. Atalay toplantıda son dönemde yürütülen ‘Sivil Diktatörlük’ tartışmalarına da eleştirerek “Yeni bir temcit pilavıyla karşı karşıyayız, demokratikleşme kavşağından geçerken bir tür sosyal mühendislik icat edilebilmekte. Bunlar bazı siyasetçilerin, partilerin klasiği. Ömürleri birkaç haftayı geçmiyor” dedi.

SEÇİMLER ANAYASA SEÇİMİ GİBİ OLACAK

Anayasa değişikliği konusuna değinen Atalay, Türk siyasetinde ana gündem maddelerinden birinin bu olacağını belirtti. Seçimlere kadar Anayasa değişikliği konusunda bir gelişme olmaması halinde önümüzdeki seçimin adeta bir Anayasa seçimi olacağının işaretlerini gördüğünü ifade eden Atalay, “Türkiye’nin gerçekten, demokratik bir sisteme kavuşması için bu anayasanın değişmesi ve sivil bir anayasanın yapılması gerekiyor” dedi. Atalay, sürece dönük olarak ise bir Anayasa değişikliği taleplerinin olmadığını söyledi.

İnsan hakları devrimi

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI KURULU:  Her türlü hak ihlalini inceleyerek sonuca kavuşturacak. AİHM’e yapılan şikayetleri ciddi oranda azalması bekleniyor.

AYRIMCILIKLA MÜCADELE VE EŞİTLİK KURULU : Her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve ortadan kaldırılması için görev yapacak. Tüm devlet t organları için bağlayıcı yetkiye sahip olacak bu kurulun kararları mahkemeler tarafından bilirkişi raporu kabul edilecek. 

KOLLUK GÖZETİM KOMİSYONU: Kolluğun ihlal iddiaları gerekçesiyle yürütülen idari soruşturmaları etkilişekilde izleyecek. Komisyon sadece vatandaşın değil kolluk gücünün de hakkını arayacak.

İŞKENCEYE KARŞI BM PROTOKOLÜNÜN YASALAŞMASI: Bu tasarının yasalaşmasını takiben 1 yıl için de Ulusal İşkenceyi Önleme Mekanizması kurulacak.

İlk aşamada atılan adımlar 

• Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin görüşlerde farklı dil ve lehçeleri konuşmaları için yönetmelik değiştirildi.

• TRT 6 Kürtçe yayına başladı

• Özel radyo ve televizyonların 24 saat farklı dil ve lehçelerde yapın yapmalarına imkân verildi.

• Üniversitelerde Kürtçe üzerine enstitü ve çalışmalar başlatıldı.

• Bölgede yol kontrollerini azaltacak ve yayla yasağını asgari seviyeye indirecek genelge de valiliklere gönderdi.

• 18 yaşın altındakilerin çocuk mahkemelerinde yargılanmasına yönelik tasarı Meclis’e sevk edildi.

Star, 16.01.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.