Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İpek Medya Grubu'na baskınla ilgili hukuksuz raporu bakın kim hazırlatmış

 İpek Medya Grubu'na baskınla ilgili hukuksuz raporu bakın kim hazırlatmış
Koza İpek Holding'e yönelik skandal baskınla birlikte Mali Suçları Araştırma Kurulu da (MASAK) tartışılmaya başlandı.

Hükümetin 17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından kamu kurumlarında başlattığı cadı avından MASAK da nasibini almıştı. MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan, 17 Aralık sonrası görevden alınmış ve yerine yardımcısı İbrahim Hakkı Polat getirilmişti. Koza İpek Holding'e yönelik hukuksuz baskına gerekçe gösterilen skandal MASAK raporu da Polat başkanlığa getirildikten 4 ay sonra, Ağustos 2014'te hazırlandı. İbrahim Hakkı Polat, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ilgili ilginç tweetleriyle gündeme gelmişti. Polat, 3 Eylül 2013 tarihinde Twitter'dan dönemin başbakanı Erdoğan'ı kastederek “Aldırma Reis. RTE #UstanınHikayesi” tweeti atmıştı.

Erdoğan'ın hayatını anlatan ‘Ustanın Hikâyesi' belgeseli Eylül 2013'te televizyonda yayınlanmıştı. Erdoğan'a övgü tweetleri atan Polat'ın kara para soruşturmaları gibi önemli görevleri olan MASAK'a başkan yapılması muhalefetin de tepkisini çekti. Dönemin CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e MASAK yönetimi ve başkanının değiştirilmesine sebep olan gerekçeyi sordu. Bakan Şimşek'in yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Atilla Kart, şu açıklamayı yapmıştı: “17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu olarak bilinen yolsuzluk iddialarının tahkikinde MASAK önemli bir rol üstlenmiştir. 4208 sayılı Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun gereğince; ‘uyuşturucu, silah ticareti' gibi kaynaklardan sağlanan ‘kara paranın' mercilere ulaştırmakla sorumlu olan MASAK'ın; 10.6.2008 -6517 sayılı yazısıyla gelişmeleri Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırdığı bilinmektedir. MASAK bünyesinde hazırlanan 13.5.2008 tarih/R-61 sayılı rapor ile; Mehmet Happani ve Abdurrahman İşce'nin ortak oldukları kuyumculuk ve döviz şirketlerinin, kara para aklama konusuyla bağlantılı olarak soruşturulmaları gereği dile getirilmektedir. Müteakiben de 7.5.2010 tarihindeki gelişmelerle; Rıza Sarraf'ın İstanbul Kapalıçarşı'daki döviz bürosu üzerinden tahkikatın genişletildiği görülmektedir. Süreç bütün olarak değerlendirildiğinde, 17 Aralık operasyonunun adli olarak olgunlaşmasında, MASAK'ın üstüne düşen görevi ‘büyük ölçüde' yerine getirdiği anlaşılmaktadır. Ancak MASAK'ın yönetim yapısının başkan yardımcısından başlayarak ve müteakiben de başkanı kapsayacak şekilde ‘alelacele' ve hiçbir somut gerekçe getirilmeden değiştirilmesinin son derece ‘müstacel' bir tasarruf niteliğinde olduğu açıktır. Hükümetin, MASAK'ın bu süreçte yaptığı çalışmalardan tedirgin olduğu anlaşılmaktadır. Mürsel Ali Kaplan'ın yerine; 17 Aralık operasyonuyla ilgili olarak, Başbakan'a hitaben ‘Aldırma Reis. R.T.E-Ustanın Hikâyesi' tweetini atan İbrahim Hakkı Polat'ın görevlendirilmesi de yine ‘kayda değer' bir başka gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Atilla Kart, Maliye Bakanı Şimşek'in cevaplaması istemiyle hazırladığı önergede “15.10.2009 tarihli 3'lü Kararname ile MASAK Başkanlığı'na atanan ve 5 yıla yaklaşan bir süreyle bu görevi sürdüren Mürsel Ali Kaplan hangi gerekçe ve takdir yetkisiyle ‘tenzili rütbe' niteliğindeki bir işlemle görevden alınmış ve pasifize edilmiştir?” sorusunu sormuştu. Kart'ın soru önergesine Bakan Şimşek'ten herhangi bir cevap gelmedi.

bugun.com, 02.09.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.