Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > HDP'nin önerisine AK Parti’den yanıt

 HDP'nin önerisine AK Parti’den yanıt
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın önerdiği gibi sistemin değiştirilmesi konusunda referanduma gidilebileceğini ama Türkiye'nin önceliğinin yeni hükümetin kurulması olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısı öncesi parti genel merkezi önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.


8 Haziran'dan sonra her şeyin hukuki mecrada ve doğal seyri içerisinde aktığını söyleyen Kurtulmuş, "Gerçekten AK Parti olarak Sayın Başbakanımız olarak son derece açık yüreklilikle, samimi bir şekilde koalisyon görüşmeleri sürdürüldü. Önce CHP ile arkasından MHP ile görüşme yapıldı. Ama sonuçta bir koalisyon kurulması imkanı olmadığı görüldüğü için bundan sonraki süreç yine kendi mecrası içerisinde işleyecek" diye konuştu.

Her şart altında sandıkta milletin iradesi nasıl yansımışsa o iradeyi ortaya çıkaracak mekanizmaların olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, MKYK toplantısında hükümet kurma sürecine ilişkin değerlendirmeler yapacaklarını ifade
etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hükümeti kurma görevi verip vermeyeceğine ilişkin soruya Kurtulmuş, "Şu anda henüz yine her şey mecrası içinde akıyor. Sayın Başbakanımız kendisine verilen görevi henüz Sayın Cumhurbaşkanımıza resmen iade etmemiştir. Resmen iade ettikten sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın nasıl bir iradesinin olacağı, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu süreçte nasıl karar vereceği yine teamüllere, siyasi ortama, olması muhtemel tabloya göre Sayın Cumhurbaşkanımızın vereceği karardır. Dolayısıyla o konuda bizim yorum yapmamız doğru değildir" şeklinde yanıt verdi.

Gürsel Tekin'e bedelli yanıtı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in bedelli askerlik uygulaması ile ilgili açıklamasının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, "Ortada bir bedelli askerlik tartışması yok. Geçmiş dönemlerde yapılmış uygulamalar var. Her şey o dönem yine yasal çerçeveler içerisinde oldu. Ben bu soruya cevap vermek durumunda değilim. Ama şu anda böyle bir bedelli askerlik uygulaması, böyle bir teşebbüsün olmadığı Milli Savunma Bakanlığımızın, Genelkurmay Başkanlığımızın böyle bir çalışma içerisinde olmadığını da biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Gürsel Tekin, Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında yaptığı açıklamada "Bütün nimetlerden siyasetçilerin çocukları yararlanacak, külfetleri garibanların çocukları çekecek. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bütün o bedellileri iptal edeceğiz" demişti.

"Yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var"

Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize'de yaptığı açıklamaya ilişkin soru üzerine şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanımız bu konuda neyi kastetti, nasıl bu konuyu değerlendirdi, o konunun bütünü içerisinde ele almak lazım. Ama Türkiye'de hepimiz biliyoruz ki 1982 Anayasası ile birlikte ortaya konulmuş olan sistemde aslında cumhurbaşkanlığı makamı sistemin bir emniyet sibobu olarak kurulmuştur. Milli irade sandıktan nasıl çıkarsa çıksın, cumhurbaşkanı aslında çok fevkalade yüksek donatılmış olan birtakım yetkilere sahiptir. Öteden beri bizim eleştirdiğimiz husus bu.

Türkiye'de millet iradesiyle gerçekten Türkiye'nin bütün bu yetki karmaşasını ortadan kaldıracak yeni bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. Aslında 10 Ağustos'ta ortaya konulan yüzde 52'lik irade aslında Türkiye'de bu yöndeki bir arayışın da bir sonucudur. Ama sonuç itibarıyla şu anda Türkiye'de işleyen bir parlamenter sistem var, bütün bu seçimi ve sonrasındaki müzakereleri bu sistem içerisinde yapıyoruz."

Kurtulmuş, insanların fani olduğunu, şu anda konuşulan birçok ismin belki 20-30 sene sonra hayatta dahi olmayacağına dikkati çekerek, "Bizim için esas olan fani insanlar üzerinden tartışmaları yürütmek değil, bizim için esas olan baki bir milletin geleceği için konuşmaktır ve bu çerçevede tekliflerimizi ortaya sunmaktır. Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediklerinin bu çerçevede ele alınması gerektiğini doğru bulurum" ifadesini kullandı.

Demirtaş'ın önerisine yanıt

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'in "Erken seçime gidilirken bir başka sandık daha kurulsun ve yönetim değişmeli mi değişmemeli mi diye halka sorulsun" dediği belirtilerek, görüşü sorulan Kurtulmuş, her zaman halkın iradesine saygı duyduklarını söyledi. Kurtulmuş şunları söyledi:"Türkiye'nin bir hükümet kurması, koalisyon çıkmadığına göre Türkiye'nin salimen bir seçime götürülmesi ve inşallah bu seçimde milletin iradesiyle ortaya çıkacak olan sonuçlarla Türkiye'de bir hükümetin kurulmasıdır. Şimdi önümüzdeki temel mesele bu. Bu meseleyi konuşur, bu meselenin yine demokrasinin kuralları, çerçevesi içerisinde halledilmesi için adımları atarız. Siyaset olarak üzerimize düşen sorumluluk budur. Herhangi bir konuda millete ait meselede eğer parlamento takdir ederse referanduma gidilebilir, bu anlamda da biz her zaman milletin kararına gitmeye hazırız, her zaman da milletin kararına saygı duyarız."

- "Hiçbir şey boşlukta değil" -

Kurtulmuş, seçim hükümetlerine yönelik partilerin aldıkları tavırların sorulması üzerine, "Şu anda bu aşamada değiliz. Önce Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımızın görevi iade etmesi, arkasında da Cumhurbaşkanımızın kendi takdirleri içerisinde, bundan sonraki süreçte yolu belirlemesi gerekiyor. Şu anda elinde belirleme gücü olan, yetkisi ve sorumluluğu olan kişi Sayın Cumhurbaşkanımızdır" dedi.

Sürecin nasıl işleyeceğinin, olası bir seçim hükümetinin nasıl oluşacağının anayasada belirlendiğini ifade eden Kurtulmuş, "Anayasa'nın gerekli ilgili maddeleri uyarınca, Türkiye'de bir seçim hükümetine gidilecekse bunun da yolları belli. Partiler üye verirler, vermezlerse o zaman da ne yapılacağı belli. Hiçbir şey boşlukta değil, hiçbir şeyden dolayı milletimizin herhangi bir şekilde telaşa kapılmamasını istirham ediyoruz" diye konuştu.

cnnturk.com, 18.08.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.