Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Avrupa'da ekonomik büyüme neredeyse durdu

 Avrupa'da ekonomik büyüme neredeyse durdu
Euro bölgesi ekonomisi Çin riskleriyle yavaşladı, Fransa ekonomisi durdu.

Euro bölgesinde ekonomik büyüme Almanya ekonomisinde dahi zayıflığa neden olan belirsiz küresel ekonomik görünümle beraber yılın ikinci çeyreğinde yavaşladı.

Bölge ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.3 büyüyerek ekonomistlerin tıpkı yılın birinci çeyreğinde olduğu gibi yüzde 0.4'lük büyüme gerçekleşeceği beklentilerinin altında kaldı.

Bu büyümede etkili olan faktörler arasında Avrupa Merkez Bankası tarafından sağlanan parasal destek ve zayıflayan euronun bölge ülkelerinin ihracatına destek olması bulunuyor.

BÜYÜME BEKLENTİSİ DÜŞÜK
Reuters tarafından dün açıklanan bir ankete göre ekonomistler euro bölgesi için önümüzdeki yılın sonuna kadar her çeyrekte yüzde 0.4 büyüme bekliyorlar.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da ekonomik büyüme birinci çeyrekteki yüzde 0.3'lük büyümeden hafif hızlanarak yüzde 0.4'e yükselse de zayıf yatırımların etkisiyle yüzde 0.5'lik beklentilerin altında kaldı.

Öte yandan dün açıklanan Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları, Çin piyasalarındaki volatilitenin euro bölgesinde beklenenden daha çok etki yaratabileceği endişelerinin olduğunu gösterdi.
Çin son dönemlerde zayıf ekonomik verilerle karşılaşıyor. Ayrıca Çin'in hafta başında yuanın resmi orta noktasını yüzde 2 düşürmesiyle beraber yeni bir "kur savaşı" endişeleri doğarken, küresel piyasalarda hareketlilik yaşanmasına neden oldu.


FRANSA EKONOMİSİ DURDU

Bölgenin en büyük ikinci ekonomisi Fransa'da ise ihracat, zayıf tüketici harcamalarının etkilerini bastıracak kadar güçlü çıkmazken, stoklar ve büyüme güçlü geçen birinci çeyreğin ardından yeniden durma noktasına geldi.

İtalya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.3 büyümesinin ardından ikinci çeyrekte yüzde 0.2 büyüdü.

Euro bölgesinin güney ülkelerinden gelen ekonomik raporlar her ne kadar krizin en kötü dönemlerinden daha iyi olsa da iyimserlik için çok fazla bir neden ortaya koymadı.

Hürriyet, 15.08.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.