Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye 9 yılda Bolu kadar tarım toprağını kaybetti

 Türkiye 9 yılda Bolu kadar tarım toprağını kaybetti
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün ilan ettiği 2015 Uluslararası Toprak Yılı'nda hazırlanan çalışmaya göre Türkiye'de 2001-2010 yılları arasında tarım dışına çıkarılan arazi miktarı resmi rakamlara göre 827 bin hektar.

Yani Türkiye, dokuz yılda yüzölçümü 8.276 kilometrekare olan Bolu kadar tarım toprağı kaybetti.

Alman Yeşiller Partisi'ne yakın, bağımsız politik bir sivil toplum kuruluşu olan Heinrich Böll Stıftung Vakfı, tüm dünyayı kapsayan toprak araziler ve tarlalar hakkında 2015 Toprak Atlası hazırladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün ilan ettiği 2015 Uluslararası Toprak Yılı'nda hazırlanan çalışmaya göre Türkiye'de 2001-2010 yılları arasında tarım dışına çıkarılan arazi miktarı resmi rakamlara göre 827 bin hektar. Yani Türkiye dokuz yılda yüzölçümü 8.276 kilometrekare olan Bolu kadar tarım toprağı kaybetti. Rapor, Türkiye'de tarım arazilerinin karşı karşıya olduğu üç temel sorunu inceliyor. Her bölgenin kendine özel sorunları olmakla birlikte özellikle yanlış siyasi politikalar ile tarım arazilerinin kaybedilmesi ya da atıl kalması, erozyon ve toprağın canlılığını yitirmesi başlıca sorunlar olarak sıralanıyor. Tarım arazilerinin tarım dışı kullanıldığı alanların başında ise sanayi ve inşaat sektörü geliyor. Raporda ayrıca 2013 sonunda çıkarılan Büyükşehir Yasası'ndan sonra vergi yükü artan çiftçilerin yüzde 65'inin geçinemediği dikkat çeken diğer bir konu olarak belirtiliyor.

Arazilerin yüzde 70'inde erozyon yaşanıyor

Toprak Atlası'na göre tarım arazilerinin atıllığı yanlış tarım politikaları sonucu oluşuyor. Bunun yanında kırsal nüfus değişimi, genç çiftçilerin azalması, arazilerin çok küçük ve dağınık parçalardan oluşması gibi mülkiyet sorunları tarım topraklarının verimli kullanılmasını engelliyor. Türkiye'deki tarım arazilerinin yüzde 70'ine yakınında erozyon yaşandığının vurgulandığı rapora göre arazilerin genelde eğimli olması ve özellikle de tarlaların sürülmesi yani pulluk kullanımı bunun temel sebebi. Pulluk hem toprağın canlılığını yok etmesi, hem toprak üstünü çıplak bırakarak erozyonu hızlandırması açısından toprağa zarar veriyor. Ayrıca organik madde içindeki karbonun atmosfere salınmasına neden olduğu için toprağın bozulmasının birinci sebebi olarak görülüyor.

Raporun dikkat çektiği diğer bir nokta ise Türkiye'deki tarım arazilerinin yarısından fazlasında organik maddenin yüzde 2 ve altında olması. Bu sayı, Türkiye tarım arazilerinin yarısının “ölü” olduğunu gösteriyor. Yüzde 22'sinden fazlası ise yüzde 2-3 ile orta seviyede. Organik maddenin bu düşüşünün insan kaynaklı olduğu vurgulanıyor. Temel sebepler arasında tarlaların sürülmesi, azot başta olmak üzere sentetik gübre, kimyasal tarım zehirleri kullanılması ve toprak erozyonu gösteriliyor.

Zaman, 25.07.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.