Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 500 büyük şirketin kârı Apple'ın çeyreği etmiyor

 500 büyük şirketin kârı Apple'ın çeyreği etmiyor
Teknoloji devi Apple, yılın ikinci çeyreğinde gelirlerini yüzde 33 artırarak 49,6 milyar dolara çıkardı. Bu sonuçlarla kendi rekorunu kıran şirketin net kârı da yüzde 39 artarak 10,7 milyar dolara ulaştı.

Katma değerli üretim ve inovasyonla her yıl rekor kıran Apple'ın çeyrek kârı, önceki ay Türkiye'de açıklanan ülkenin en büyük 500 sanayi kuruluşunun (İSO 500) net kârının üzerinde! İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, en büyük 500 sanayi kuruluşunun faaliyet kârının bir önceki yıla göre yüzde 6,4 düşüşle 30 milyar liraya çekildiğini açıklamıştı.

Bu şirketler, kârlarının önemli bir kısmını da (16 milyar lira) faiz de dahil banka borçlarına ödediği için (finansman gideri) net kârlarının epey azaldığına işaret eden Bahçıvan, 500 şirketin 83'ünün ise zarar ettiğini kaydetmişti. Uzmanlar, Türkiye'deki şirketlerin, artan rekabete rağmen inovasyondan uzak kaldıkları için zarar ettiği görüşünde. Cirosunu inovasyon yatırımları ile 60 milyon liranın üzerine çıkaran sanayi şirketi Temmer Mermer'in patronu Rüstem Çetinkaya, bu ülkede sanayicinin, devletin sahici olmayan katma değerli üretim politikası sayesinde sektörden çıkıp gayrimenkule girdiğini söylüyor: “Devlet kurumları daha sahici hamleler yapmalı. Mesela artık ülkede üretme kabiliyeti oluştu. Küçük üreticiyi koruyucu tedbirlerdense üretimi inovasyona dönüştürücü teşvikler gerekli.”

Amerikalı iki öğretim üyesinin yazdığı ve 2013'te yayınlanan Ulusların Düşüşü adlı kitapta da ülkelerin hızlı gelişiminin ancak kurumlarındaki rüşvet çarkının bitmesi yani güçlü bir anayasanın ülkeye hakim olması ile mümkün olacağı savunuluyor. Uzmanlara göre 1970'lerde Türkiye'nin yarısı kadar kişi başı gelire sahip 50 milyonluk Güney Kore'nin şimdi milli hasılasını 1,5 trilyon dolara (Türkiye'nin 2 katı) çıkarması ve Hyundai, KIA, Samsung gibi markları oluşturması kurumlar ve anayasayla doğrudan ilgili. Nitekim Güney Koreli Samsung'un da çeyrek kârı dudak uçuklatıyor: 5 milyar dolar!

Zaman, 24.07.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.