Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > AKP-CHP heyetleri arasındaki ilk görüşme olumlu

 AKP-CHP heyetleri arasındaki ilk görüşme olumlu
Koalisyon hükümeti kurmak için AK Parti ve CHP arasındaki heyetler arası ilk görüşme gerçekleştirildi.

Tarihi Ankara Palas Devlet Konukevi'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 5 saat sürdü. AK Parti'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan ve Osman Can yer aldı. CHP heyetinde ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek yer aldı.

CHP'Lİ KOÇ: UZLAŞILAN, UZLAŞILMAYAN, TARTIŞMA NOKTASI OLAN KONULAR VAR

Toplantının ardından ilk olarak CHP Sözcüsü Haluk Koç konuştu. Herkes kendi siyasi kimliğini koruyarak ülke meseleleri için ellerini taşın altına koyduklarını söyledi. İki parti arasındaki görüşmelerde uzlaşılan ve tartışılan konuların olduğunu söyledi. 10'a yakın alt başlık üzerine görüşmeler yürüttüklerini anlatan Koç, şunları kaydetti: “Çeşitli müzakere başlıkları da belirlendi. Bunlar hükümetin Pazartesi veya Salı günkü toplantısına göre ya Pazartesi ya Salı günü gün aşırı devam ederek önümüzdeki hafta sonuna kadar büyük bir ihtimalle bütün başlıklar iki taraf çerçevesinde değerlendirilecek. Uzlaşılan, uzlaşılmayan, tartışma noktası olan mutlaka çeşitli konular var. Sonuçta bir koalisyon partisi inşa edilmiyor, koalisyon kurulmaya çalışılıyor.”

TÜRKİYE'Yİ ÇÖZÜMSÜZ BIRAKMAMAK İÇİN ÜLKE ÇIKARLARINI ÖNE ÇIKARDIK

Görüşmelerin önümüzdeki hafta yoğun bir şekilde sürdürüleceğini anlatan Koç, şöyle konuştu: “Ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılar her seferinde ifade ettiğimiz kadar ciddi. Hem güvenlik boyutunda, hem ekonomik çerçeve içerisinde, çeşitli sıkıntılar hem kapımızda hem yaşadığımız boyutta. Onun için başından itibaren söylediğimiz bu çalkantılı dönemde Türkiye'yi çözümsüz bırakmamak adına kendi çıkarlarımızı öteleyip ülke çıkarlarını ön plana alan bir siyasi çizginin savunuculuğunu yapmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki hafta yoğun bir şekilde hafta sonuna kadar devam edecek. Sonuçta bir uzlaşma olur ya da olmaz, bu demokratik kültürü biz Cumhuriyet Halk Partisi adına götürmeye çalışıyoruz. Amaç ülkenin çözümsüz kalmaması, hükümetsiz kalmaması. Bu çalkantılı dönemde ülkenin önünü görebilmesi. 7 Haziran'da verilen bir mesaj var. Bu mesaj çıkan sonuca göre 'bir araya gelip bir çözüm getirin diyor' millet. O noktada üstümüze düşenleri yerine getirmek istiyoruz.”

HANGİ NOKTALARDA BULUŞULUR ONLARA BAKIYORUZ

Koç, koalisyon konu başlıklarının belirlenip belirlenmediğine ilişkin soruya şu karşılığı verdi: “Daha sonra açıklanır. Bakanlar Kurulu'nun olup olmamasına göre ilk konu başlığı bütün detaylarıyla ele alınacak. Herkes çok açık, çok net. Zaman zaman sert eleştirilerini yapıyorlar. Hepinizin tahmin ettiği başlıklar. Herkesin 7 Haziran sonrasındaki tavırları belli. Buradan nasıl ortaklaşılan noktalar tespit edilir hangi noktalarda buluşulur onlara bakıyoruz.”

TOPLANTI ÖNCESİ VE SONRASINDA GENEL BAŞKANLA BİLGİLERİ PAYLAŞIYORUZ

Koç, “Genel başkanlara bilgi verildi mi?” sorusu için, “Genel başkanlar tabi ki toplantı öncesi ve sonrasında bilgileri paylaşıyoruz. Ondan sonraki süreci birlikte değerlendiriyoruz.” dedi.

BU ŞEKİLDE BAŞLIKLAR MÜZAKERE KONUSU OLMAYA DEVAM EDECEK

Daha önce demokrasi, dış politika ve ekonomiden oluşan üç ana başlıktan bahsedildiği hatırlatılması üzerine Koç, “10 tane alt başlıklar var. O temel başlıkların altında hepinizin tahmin edebildiği başlıklar. Demokratikleşme, yeni anayasa, ekonomi, sosyal destek ağları, sosyal programlar, dış politika, Avrupa Birliği, güvenlik ekseninde Ortadoğu politikası tümü. Bu şekilde başlıklar müzakere konusu olmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

BAŞLIKLARI REDDETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Başlıkların üzerinde bir uzlaşının olup olmadığı sorusuna Koç, şunları kaydetti: “Başlıkları reddetmek mümkün değil. Önemli olan o başlıkların içindeki temel konularda her iki partinin takındığı pozisyonların ortak bir noktaya gelip gelmemesi ve bununda bir koalisyon oluşturma noktasında bir programa dönüşüp dönüşmeyeceği. Sonuçta demokratik hayatımızın uzun zamandır alışık olmadığı bir süreci de ortaya koymuş oluyoruz. Birbirine zıt akımların, zıt görüşlerin temsil edildiği iki siyasi parti sandıktan çıkan sonuca saygı çerçevesinde bir ortak sonuç üretmeye çalışıyorlar. Herkes kendi siyasi kimliğini de koruyor ama önemli olan ülkenin çıkarlarını korunması diyerek bu taşın altına el koyuyor.”

ÖMER ÇELİK: İLK İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMEYİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Haluk Koç'un ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yaptığı açıklamada görüşmenin verimli geçtiğini belirterek, “Bugün genel başkanların görüşmesinden sonra karar verilen yol haritası çerçevesinde ilk istikşafi görüşmeyi gerçekleştirdik. Bu görüşmede konuşacağımız konu başlıkları konusunda bizim hazırlığımız vardı. Onların hazırlığı vardı. Bu hazırlıklar çerçevesinde konuşacağımız konu başlıklarını içeriklerini uyumlaştırdık. Ortak bir ajanda ve gündem maddesi çıkardık. Bundan sonra pazartesi günü eğer Bakanlar Kurulu olursa salı günü bir araya geleceğiz. Gün aşırı toplanacağız; çünkü her bir maddeden sonra görüşmeden sonra genel başkanlara ara bilgi vereceğiz. Onların değerlendirmelerini alacağız.”

İLK TOPLANTI VERİMLİ OLDU DİYEBİLİRİZ

Görüşmenin verimli geçtiğini belirten Bakan Çelik, “İlk toplantı verimli oldu diyebiliriz. Genel anlamda konuşacaklarımızın üzerinden geçtik. Bu maddeleri belirledik. Bundan sonrasında pazartesi ya da salı günü heyetlerle oturacağız. Her bir konuya göre o gün maddeyi tartışacaksak ona göre belki heyete ek bir katılım olabilecek. İlgili her partinin kendi değerlendirmesine göre. Partinin uzman görülen mensupları tarafından. Ondan sonra gün aşırı bir araya gelerek 4-5 toplantıda bu maddeleri bitirmeyi düşünüyoruz. 10-12'ye yakın maddelerimiz olacak.” dedi.

AK PARTİ HERHANGİ BAŞKA BİR ŞEYE DÖNÜŞMEYECEK

Görüşme heyetine yeni isimlerin katılabileceğini kaydeden Çelik şunları söyledi: “Herkesin her şeyi açıklıkla konuştuğu birbirlerine yönelik değerlendirmeleri belli bir nezaket içerisinde ama son derece açık bir biçimde yaptığı toplantı yaptık. Kuşkusuz bakacağımız şey şudur. İki ayrı partiden bahsediyoruz. Ak Parti herhangi başka bir şeye dönüşmeyecek. Ak Parti olarak kalacak. Kendi ilkeleri çerçevesinde masada oturuyor. CHP için de aynı şey geçerli. Burada tek parti mantığı oluşturmak üzere oturmuyoruz. Herkes ilkelerini koruyor. Bu iki partinin birbirine benzemesi demek, Türkiye'de siyasetin btimesi demek. Bunlar iki zıt ve farklı akım. Koalisyon hükümeti arayışlarının mantığı şudur. Belli konularda ne kadar yakınlık kurabiliriz? Bu yakınlık çerçevesinde de uygulamada bir ortak hükümet kurulması gündeme gelirse ne kadar çok ortaklığımız olabilir. Baktığımız şey budur. Şimdiye kadar yorucu bir çalışma yaptık. Kendi içimizdeki çalışmalar yaklaşık 20-25 saatlik toplama ulaştı. Bizi yorucu ve dinamik bir hafta bekliyoruz. Son derece dinamik bir şekilde 7 Haziran'da çıkan mesajı en iyi şekilde değerlendirecek biçimde ele alacağız. Heyetimizde konu başlıklarına göre yeni arkadaşlarımız olabilecek. Yine burada yapacağız.”

BÜYÜK MESELELERDEN KONU BAŞLIKLARI OLUŞTURUYORUZ

Toplantıda konuşulan gündem maddeleri için Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Büyük meselelerden konu başlıkları oluşturuyoruz. Ama bu görüşmelerin kendine has bir ritmi ve takvimi var. Kendine has bir gündemi var. Şu aşamada bir şey söylemek konusunda istekli değiliz.” ifadelerini kullandı.

BURADAN ANLAMLI BİR ORTAKLIK TABLOSU ÇIKMIYOR, DENİLİRSE SÜREÇ ORADA KESİLMİŞ OLACAK

Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben daha önce 15 güne ihtiyacımız var demiştim. Haluk Bey, 12 gün kadar bir değerlendirmemiz var dedi. Önümüzdeki toplantıdan itibaren belki 4 ya da 5 toplantıya ihtiyacımız olacak. Ondan sonra genel başkanlara sunum yapılacak. Genel başkanlarımız kurullarımızla birlikte biz değerlendirdiğimizde buradan bir ortaklık tablosu çıkabilir, sonucuna varılırsa genel başkanların inisiyatifinde müzakerelere geçilir. Buradan anlamlı bir ortaklık tablosu çıkmıyor, denilirse o zaman zaten süreç orada kesilmiş olacak başka bir aşamaya geçilmiş olacak.”

HÜKÜMET ORTAKLIĞI YA DA ERKEN SEÇİM SEÇENEĞİNİN ORTAYA ÇIKMASI YÜZDE ELLİ ELLİDİR

Erken seçim değerlendirmesi yapan Bakan Çelik, "Koalisyon görüşmelerinde son nokta koyuluncaya kadar herhangi bir meselede bu tip görüşmelerde prensip olarak hiçbir noktada anlaşılmamış sayılır. Şimdi bir arayış içindeyiz. Bu arayışı kendi ilkelerimiz etrafında karşı tarafın görüşleri ve ortaya koyduğu teklifler ışığında ne kadar bir ortaklığa dönüştürürüz, bakıyoruz. Bugün de bir hükümet ortaklığı tablosunun çıkması ya da bir erken seçim seçeneğinin ortaya çıkması yüzde elli ellidir. Son ana kadar bu böyle korunacaktır. Yüzde de bir değişiklik yok" dedi.

SALDIRILAR TÜRKİYE'Yİ ÇİFT ODAKLI BİR GÜVENLİK TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKIYOR

Görüşmede Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin gündeme gelip gelmediği sorulan Bakan Çelik, "Bu Türkiye'nin milli güvenliği ile ilgili bir meseledir. Milli güvenlikle ilgili meselede siyasi partilerin ortak tutum takip etmesi gerekir. Hem PKK'nın hem IŞİD'in yaptığı saldırılar aynı anda DAİŞ'in yaptığı saldırılar Türkiye'yi çift odaklı bir güvenlik tehdidi ile karşı karşıya bırakıyor. Türkiye burada bir savaşın içerisinde değildir. Türkiye kendisine saldıran odaklara karşı bir karşılıkta bulunmaktadır. Bu yapılan saldırıların hepsinin kullandığı sembolizm ve tarz bütün Türkiye'nin hedef alındığını gösteriyor. Tabi ki sohbetin başında bunu da değerlendirdik. Biz genel başkanımızın belirttiği çerçevede kendileriyle paylaşabileceğimiz bazı bilgileri de kendileriyle paylaştık. Söz konusu Türkiye'nin milli güvenliği ise bir görüş ayrılığı olmaması gerektiğini değerlendiriyoruz" diye konuştu.

 

Zaman, 24.07.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.