Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Rusya 33 ton ürünü iade etti, üretici tedirgin

 Rusya 33 ton ürünü iade etti, üretici tedirgin
Rusya'nın, Türkiye'den ithal edilen 23 ton nektarin ve 10 ton şeftaliyi 'insan sağlığına zararlı haşere' bulunduğu gerekçesiyle iade etmesi şeftali üreticilerini tedirgin etti. Ürünlerinde sorun bulunmadığını ifade eden üreticiler, kararın siyasi olduğuna inanıyor.

Türkiye'nin en güzel şeftalilerinin yetiştiği Bursa'da hasat mevsimi devam ediyor. Bir yıl boyunca verdikleri emeğin ve yaptıkları masrafın karşılığını almayı düşünen üreticiler yüzde 50'lilere varan rekolte kaybının ardından Rusya'dan gelen iade kararıyla şok yaşadı. Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, şeftalilerde herhangi sorun bulunmadığını iadenin 'siyasi' olduğunu savundu. Kış soğukları ve kırağı etkileri nedeniyle şeftalide geçen yıllara göre yüzde 50 rekolte kaybı olduğunu dile getiren Ekim, sıkıntı yaşayan üreticinin bir de ilaç kalıntısı söylentilerinden tedirgin olduğunu belirtti.

Ekim, şunları dile getirdi: "Rusya'nın iade ettiği kalıntıdan dolayı iade edilen bir şeftali değil. İkincisi bu Bursa bölgesinden çıkan bir şeftali türü değil. Az önce Bursa Karantina Bölge Müdürlüğü ile irtibata geçtim, Bursa bölgesinden Rusya'ya çıkan bir ürün yok. Ama bu Türkiye'nin neresinden olursa olsun, asıl önemli olan bu kalıntı nedeniyle iade edilen bir ürün değil. İhracatta iade edilen mallarda yıllardır başımızın belası olan bir Akdeniz sineği söz konusu. Bu da insan ve hayvan sağlığına zararsız etken ama Rusya'nın bunu siyasi bir politika olarak devam ettirdiğini düşünüyorum."

Üretilen her ürünün TÜBİTAK tarafından akredite edilen laboratuvarlarda analizinin yapıldığının altını çizen Ekim, vatandaşların tedirgin olmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığını kaydetti. Ekim, "Böyle bir ürünü kendimiz rahatlıkla tüketiyoruz. Bizim tükettiğimiz bir ürünü de vatandaş rahatlıkla tüketebilir. Türkiye'nin malı kaliteli bir mal." diye konuştu.

YÖRÜK: 35 YILDIR ŞEFTALİ SATIYORUM, İLAÇ KALINTISI ÇIKMADI

35 yıldır şeftali ticareti yapan Mehmet Yörük, şeftali rekoltesinin geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü buna rağmen fiyatların neredeyse 5 sene öncesiyle aynı olduğunu vurguladı. Üreticiden 1,5-2 liraya alınan ürünün pazarda da bu fiyatlara satıldığını ve zararda olduklarını belirten Yörük, şeftalide ilaç kalıntısı söylentilerinin de işlerini olumsuz etkilemesinden yakındı.

Yörük, şunları dile getirdi: "Ben 35 yıldır Bursa'dan Antalya'ya şeftali satıyorum, şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım. Burada da Antalya'da da analizler yapılıyor. Herhangi bir şey çıkmadı. Hatta bize teşekkür ediyorlar, şimdiye kadar ceza yada şikayet almadık."

SAYGILIER: İRİ MEYVEYİ HORMONLU SANIYORLAR

Yıllık 200-300 ton civarında üretim yaptığını anlatan Necati Saygılıer ise şöyle konuştu: "Televizyonlarda da söylüyorlar 'meyvelerde kalıntı var' diye. Bunların hepsi yalan. Bazı insanlar iri meyveyi hormonlu sanıyor. Hormon diye bir şey yok. Kuvvetli ağaç kuvvetli meyve yapar. Kalıntı söylentileri yalan. Biz meyvenin içinde büyüyoruz. Allah'a şükür doktor bilmiyoruz. Ben bu sağlığımı meyveye borçluyum. Onun için hiç kimsenin meyveden hiçbir şüphesi olmasın. Şuanda zaten etkili bir ilaç da yok. Bahçeye ilaç atıp içinde gezebiliyoruz, yiyebiliyoruz, hiç dokunmuyor. Onun için hiç kimsenin kuşkusu olmasın."

Zaman, 15.07.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.