Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Cari açık beklentileri aştı

 Cari açık beklentileri aştı
Cari açık Mayıs ayında hizmetler dengesi kaynaklı net gelirlerin azalması ve birincil gelir açığının artmasıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.4 artarak 3.99 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Cari açık nisanda tahminleri aştı

Ekonomistler, Gümrük Bakanlığı'nın Haziran dış ticarete ilişkin öncü verilerinin cari açıktaki düşüş eğiliminin devam edeceği sinyali verdiğini belirterek, cari açıktaki bozulmanın kalıcı olmasını beklemiyor.

Reuters anketine göre cari açığın Mayıs ayında 3.6 milyar dolar olması bekleniyordu.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler açığı Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 9 azalarak 18.55 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı 44.35 milyar dolardan 44.69 milyar dolara yükseldi.
 

TCMB açıklamasında, "Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 127 milyon dolar azalarak 5.37 milyar dolara gerilemesine rağmen, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 272 milyon dolar azalarak 2.14 milyar dolar ve birincil gelir açığının 147 milyon dolar artarak 814 milyon dolar olarak gerçekleşmesi cari işlemler açığının artmasında etkili olmuştur" denildi.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, hizmetler dengesi ve birincil gelir dengesi kalemlerinin geçen yıla göre daha kötü olduğunu söyleyerek, "Hizmetler dengesi içinde bavul ticareti Rusya'daki kriz nedeniyle daraldı. Yine muhtemelen Rusya nedeniyle turizm gelirlerinde geçen yıla göre azalma var. Doğrudan yatırım giderleri geçen yılın üzerinde. Dolayısıyla tahminlerden sapma var" dedi ve şöyle devam etti:

"Gümrük Bakanlığı'nın Haziran ayına ilişkin öncü dış ticaret verilerine bakınca cari açıkta Haziran'da düşüş devam edecektir. Cari açığın temel eğiliminde bir kötüleşme var, ancak bu durum daha çok iç talebin toparlanması kaynaklı. Yılsonunda petrol fiyatlarının da 60 dolar civarında kalması halinde iyileşme eğilimi devam eder ve 36.5 milyar dolar seviyelerine gerileme bekleriz."

Dış ticaret açığı, öncü verilere göre Haziran'da yüzde 21.96 azalarak 6.28 milyar dolar olurken; öncü veri, yılın ilk dört ayında ihracattaki düşüşü telafi edebilecek boyuta ulaşan altın ihracatının Mayıs ayının ardından Haziran'da da düşük bir tutara işaret ettiğini gösterdi.

Verilere göre, parasal olmayan altın kalemi net ithalat olarak, bir önceki yılın Mayıs ayında 621 milyon dolar, bu yılın aynı ayında ise 108 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 219 milyon dolar artarak 407 milyon dolar oldu.

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, cari açıkta yeniden dengelenmenin Mayıs'ta sekteye uğradığını söyleyerek, "Sanayi üretimindeki düşüş nedeniyle özellikle ihracat performansı zayıftı. Ayrıca Ocak-Nisan dönemindeki yükselişin ardından altın ihracatı normal seviyelere gerileyerek yeniden dengelenmeye desteğini çekiyor. Öncü dış ticaret verileri altın ihracatının Haziran'da da normal olacağını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde düşük petrol fiyatları nedeniyle enerji ithalatındaki düşüşün devam etmesiyle dış açığın ılımlı daralmasını bekliyoruz. Yılsonunda 38 milyar dolar olan cari açık beklentimizi koruyoruz" diye konuştu.

TCMB verilerine göre, net hata noksan kaleminde Mayıs'ta 1.8 milyar dolarlık giriş olurken, resmi rezervlerde 2 milyar dolarlık erime görüldü.

cnnturk.com, 10.07.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.