Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye telefon vergisinde yüzde 41,2 ile dünyada başı çekiyor

Türkiye telefon vergisinde yüzde 41,2 ile dünyada başı çekiyor
 

Hükümetin, elektronik ürünlere ek vergi getirme kararına tepkiler sürerken, Türkiye'nin, telefonda en yüksek vergi alan ülke olduğu ortaya çıktı. Dünya GSM Birliği'nin 2015 raporuna göre Türkiye yüzde 41,2 oranıyla telefon ve iletişimde uygulanan vergiler konusunda listenin ilk sırasında yer alıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi elektronik ürünlere ek vergi getirileceğini açıklaması, iletişimde uygulanan yüksek vergileri gündeme taşıdı. Türkiye, akaryakıt ve otomotivde olduğu gibi mobil hizmetlerinde de en yüksek vergiyi ödeyen ülke konumunda. Dünya GSM Birliği'nin 2015 raporuna göre Türkiye yüzde 41,2 oranıyla telefondan en fazla vergi alan ülke olurken, Türkiye'yi 38,5 ile Ürdün ve Afrika ülkesi Gabon takip ediyor. Akıllı telefonda en az vergi ödeyen ülke ise yüzde 20,5 oranıyla Kenya.

Araştırma şirketi Deloitte ile Dünya GSM Birliği (GSMA), telefona sahip olmak için ödenen vergi oranını ele alan yeni raporunu yayınladı. Gelir seviyesi iyi olan ilk 50 ülkenin isimlerinin bulunduğu ‘Mobil Sektöründeki Vergiler' raporunda, Türkiye yüzde 41,2 ile liste başında yer aldı. En fazla vergi veren 2. ülke Ürdün olurken, 36,3 ile Afrika ülkesi Gabon 3. sırada yer alıyor. Telefon vergisini en az ödeyen ülke ise 20,5 oranıyla Kenya oldu. Dünya GSM Birliği'nin 2007'de yayınlandığı raporda Türkiye yine en fazla vergi veren listesinde birinci olmuştu.

İthal elektronik ürünlere yapılması düşünülen ek vergilerin kaçakçılığı artıracağını belirten Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, vergilerin artırılmasının yerli üreticiyi desteklemek için yapılmadığı görüşünde. Ağaoğlu, artışta hedefin yerli üretimi teşvik etmek ve desteklemek olması halinde, hükümetin üretici üzerindeki vergi, sosyal güvenlik pirimi gibi külfetlerin azaltılması ve ithal ürünlere karşı rekabet gücünün artırılması yoluna gidebileceğini kaydetti. Ağaoğlu, “Burada yapılmak istenen kolaycılıktır. Türkiye'de oluşan açıkları tüketicinin sırtına yükleyerek kapatma yöntemidir.” dedi. Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük ise, “Teknoloji üretemiyoruz. Türkiye'de yüzde 65'e yakın dolaylı vergi var. Türkiye öncelikle dolaylı vergilere bir çözüm bulması gerekiyor. Zenginden de fakirden de aynı vergi alınıyor. Tüketiciler olarak bu dolaylı vergilerin aşağı çekilmesi gerekiyor. Özel İletişim vergileri depremden sonra bir defaya mahsus gelmişti  ancak kalkmadı.” değerlendirmesi yaptı. Bilişim Sanayicileri Derneği'nden (TÜBİSAD) yapılan açıklamada da, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlere ek vergi getirilmesinden ekonominin olumsuz etkileneceği uyarısında bulunuldu. Bilgi ve iletişim sektörünün milli gelir içindeki payının artmasının ülke ekonomisinin büyümesine yaklaşık 1,6'lık bir çarpan etkisi ile fayda sağladığına dikkat çekilen açıklamada, bilişim sektörü üzerindeki vergilerin artırılarak değil, özellikle yerli üretime ve ihracata yönelik desteklerin ve teşviklerin arttırılarak sektörün büyümesinin sağlanmasının gerektiği ifade edildi.

İthal elektronik ürünlere sürpriz vergilerin gelmesiyle birlikte vatandaşın vergi yükü daha ağırlaşacak. Birçok akıllı telefonun fabrika çıkış fiyatı ile son satış fiyatı arasındaki fark iki katına ulaşıyor. Örneğin 1.200 liraya ülkeye giriş yapan bir akıllı telefon yüzde 25 ÖTV'ye (Özel Tüketim Vergisi) tabii tutuluyor. Bu durumda fiyatı 1.200'den 1.500 liraya çıkıyor. Bunun üzerine yüzde 18 KDV eklenince fiyat 1.770 lira oluyor. Böylece, 1.200 liralık cihaz için vatandaş  570 lira vergi ödüyor. Bunun üzerine yakın zamanda yapılacak ek vergi de hesaba katıldığında fiyatların daha da artacağı belirtiliyor.

TELEFONDAN EN ÇOK VERGİ ALAN 10 ÜLKE (%)

1- Türkiye    41,29

2- Ürdün    38,5

3- Gabon    36,3

4- Tanzanya    36

5- Jamaika    35,6

6- Yunanistan    34,5

7- Brezilya    33,2

8- Pakistan    31,9

9- Arjantin    30,7

10- Miyammar    30,4

Zaman, 05.07.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.