Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İhracat yine düştü, altı aylık kayıp 6,4 milyar dolar

İhracat yine düştü, altı aylık kayıp 6,4 milyar dolar

2015'in 6 ayı geride kalırken Türkiye ihracatta henüz artışla tanışmadı. TİM verilerine göre haziranda ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 düşüşle 11 milyar 703 milyon dolar oldu. 12 aylık ihracat ise 150 milyar 807 milyon dolara geriledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekonomideki mevcut problemlerin çözülebilmesi için yeni paradigmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Zaman, 02.07.2015

İhracat yüzde 6 azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Haziran'da ihracat yüzde 6,4 azalışla 11,7 milyar oldu.

TİM'in haziran ayı ihracat rakamlarına ilişkin açıklamasına göre, yılın ilk yarısında ihracat yüzde 8,1 düşüşle 73 milyar 261 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 3,6 düşüşle 150 milyar 807 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Haziran ayında dolar bazında ihracat yüzde 6,4 gerilerken, ihracatın kilogram değeri yüzde 5,4 artış gösterdi. Söz konusu dönemde AB'ye ihracat dolar bazında yüzde 5,5 gerilerken, kilogram bazında yüzde 8,4 artış meydana geldi. Avro bazında AB'ye ihracat ise haziran ayında yüzde 14,7 artış gösterdi.

Haziran ayında baz etkisi nedeniyle ihracattaki düşüş hızı azaldı. Bunun yanı sıra birim fiyatlardaki gerileme ve parite etkisi haziran ayında da sürdü. Haziran ayında Avro/Dolar paritesinin geçen yılın aynı ayına oranla yüzde18 gerilemesinin aylık bazda ihracata 1,2 milyar dolar negatif etkisi oldu. İlk 6 aylık toplam parite etkisi ise toplamda 6,8 milyar dolara ulaştı. Bunda bir önceki yılın ilk yarısına göre ortalamada yüzde 19 gerileyerek 1,117 seviyesine inen parite etkili oldu.

Hürriyet, 01.07.2015

2015 yılı başından beri ihracat rakamlarında yaşanan düşüş haziran ayında da devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Haziran ayı ihracat verilerini Gebze Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen basın toplantısında açıkladı. TİM verilerine göre haziran ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 gerileyerek 11 milyar 703 milyon dolar oldu. Yılın ilk yarısında ihracat yüzde 8,1 düşüşle 73 milyar 261 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 3,6 düşüşle 150 milyar 807 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Haziran ayı ihracat rakamları ile ilgili değerlendirme yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Haziranda dolar bazında ihracat yüzde 6,4 gerilerken, ihracatın kilogram değeri yüzde 5,4 artış gösterdi. Yine haziran ayında AB'ye ihracat dolar bazında yüzde 5,5 gerilerken, kilogram bazında yüzde 8,4 artış yakalandı. Euro bazında AB'ye ihracat ise haziran ayında yüzde 14,7 artış gösterdi.” diye konuştu. Haziran ayında baz etkisi nedeniyle ihracattaki düşüş hızının azaldığına dikkat çeken Büyükekşi, “Bunun yanı sıra birim fiyatlardaki gerileme ve parite etkisi haziran ayında da sürdü. Haziran ayında Euro/dolar paritesinin geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 18 gerilemesinin aylık bazda ihracata 1,2 milyar dolar negatif etkisi oldu. İlk altı aylık toplam parite etkisi ise toplamda 6,8 milyar dolara ulaştı. Bunda bir önceki yılın ilk yarısına göre ortalamada yüzde 19 gerileyerek 1,117 seviyesine inen parite etkili oldu.” dedi.

Sektörel bazda haziran ayında en fazla ihracatı 1 milyar 975 milyon dolarla otomotiv endüstrisinin yaptığını vurgulayan Büyükekşi, bu sektörü 1 milyar 463 milyon dolarla hazır giyim ve 1 milyar 426 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörlerinin takip ettiğini kaydetti. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 60 ile Suudi Arabistan'a yakalandı. Mısır'a ihracat yüzde 18, Avusturya'ya ihracat 17 arttı. İhracat Almanya'ya yüzde 9, İngiltere'ye yüzde 2, Irak'a yüzde 7, İtalya'ya yüzde 6, Fransa'ya yüzde 16 geriledi. Haziran ayında Bursa'nın ihracatı yüzde 1,4 düşerken, Adana'nın ihracatı yüzde 4,5, İstanbul'un ihracatı yüzde 6, Kocaeli'nin ihracatı yüzde 6,3, Ankara'nın ihracatı yüzde 11,7, İzmir'in ihracatı yüzde 13,1, Denizli'nin ihracatı yüzde 17,6 ve Sakarya'nın ihracatı yüzde 21,3 geriledi. Haziran ayında Ortadoğu'ya ihracat yüzde 3,3, Kuzey Amerika'ya yüzde 2 artarken, AB'ye ve Afrika'ya ihracat yüzde 6 azaldı.

Yunanistan'da yaşanan son gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, Yunanistan'ın, Euro'dan ayrılma ihtimalinin ihracat açısından önemli bir risk taşımadığını ileri sürdü. Büyükekşi, “Çünkü iki ülke arasındaki ticaret hacmi, komşu ülkeler olmamıza rağmen hayli düşük. 2014 yılı verilerine göre Yunanistan, toplam ihracatımızda yüzde 0,9'luk paya sahip. Toplam ithalatımızın ise yüzde 1,7'si Yunanistan'dan geliyor. Yunanistan'a ihracatımızda kimya, elektronik ve otomotiv sektörleri ön plana çıkıyor. Yunanistan'dan ithalatımızda ise petrol yağları, pamuk ve polimer ön plana çıkıyor. Dolayısıyla Yunanistan krizinin, dış ticaretimiz üzerindeki etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz. Ancak Yunanistan krizi yüksek borçluluk oranlarına sahip İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkelere de sıçrarsa, o zaman AB için büyük sıkıntılar yaşanabilir. Temennimiz, en büyük ticaret partnerimiz olan AB'nin bu sıkıntıları en kısa sürede atlatmasıdır.” dedi.


Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline ihtiyacı var

Koalisyon hükümeti hakkında da konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Hükümetimizin bir an önce kurulabilmesi için tüm siyasi parti liderlerimizi, sağduyu ile hareket etmeye davet ediyoruz. Bizim de kurulacak olan yeni hükümetimizden beklentilerimiz çok net ve açık. Yeni kurulacak hükümetimizin ‘ihracat odaklı büyüme modeli' kurgulaması gerekiyor. Çünkü Türkiye'nin artık yeni bir paradigmaya, yeni bir büyüme modeline ve yepyeni bir bakış açısına ihtiyacı var.” dedi. Yüksek katma değere dayanan, inovatif olmayı temel alan, bilgi ve teknoloji üretmeye odaklanmış yeni bir büyüme modelinin ihracatçıların ve sanayicilerin en büyük beklentisi olduğunu söyleyen Büyükekşi, eğitimden teşvik politikalarına, inovasyondan markalaşma süreçlerine topyekûn bir reform programının hayata geçirilmesini istediklerini kaydetti.

Mücevher sektöründe rekor artış

Öte yandan sektörler bazında ihracat oranı en çok artan birim mücevher sektörü oldu. 2014 yılı Haziran ayında 147 milyon 654 bin dolar olan mücevher ihracatı 2015'in Haziran ayında yüzde 58,2 artarak 233 milyon 620 bin dolara yükseldi. 6 aylık mücevher ihracatı ise 1 milyar 419 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık mücevher ihracatı ise yüzde 45 artışla 3 milyar 348 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu artışta Reza Zarrab'ın sahibi olduğu Volgam Gıda şirketini akıllara getirdi. Zarrab'a geçen hafta Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan'ın katıldığı TİM Genel Kurulu'nda ihracat ödülü verilmesi tepkiyle karşılandı.


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.