Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TOBB yeni raporunda 'dershane' dönüşümünden vazgeçilmeli dedi: 3 bin kurum kapanacak, 60 bin kişi işsiz kalacak

TOBB yeni raporunda 'dershane' dönüşümünden vazgeçilmeli dedi: 3 bin kurum kapanacak, 60 bin kişi işsiz kalacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) dershanelerin zorla dönüştürülmesiyle ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Rapora göre dönüşüm uygulamasıyla birlikte özel okullar çok ciddi öğrenci kaybedecek.

Zaman, 29.06.2015

3 binden fazla kurum kapanırken 1 milyar liralık yatırım heba olacak. 60 binden fazla insan işsiz kalacak. Temel liselere dönüşüm Eğitim sisteminde domino etkisi yapacak. Yarı kapasiteyle çalışan özel okullar, kurslar ve resmi okullar dahil tüm eğitim sistemi zarar görecek. TOBB'un raporunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın zorunlu dönüşümden vazgeçmesi çağrısı yapıldı. Raporda bununla ilgili “Cazip alternatifler sunarak pilot uygulamalarla isteğe bağlı olarak kendiliğinden geçiş sağlanmalı. Teşvikler uygulanabilir olmalı ve mevcut kurumları da kapsamalıdır.” ifadelerine yer verildi.

TOBB'un 2014 Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu'nda dönüşüm masaya yatırılırken çözüm önerileri de sıralandı. Dönüşüm uygulamasıyla birlikte özel okulların çok ciddi öğrenci kaybedebileceği belirtilerek, “Yapılması planlanan okul veya açık liseye dönüşüm domino etkisi yapacak, yarı kapasite ile çalışan özel okullar, kurslar ve resmi okullar dahil tüm eğitim sistemine zarar verecektir. 3 binden fazla kurum kapanarak 1 milyarlık yatırım heba olacak ve 60 binden fazla insan işsiz kalacak.” denildi. Ayrıca kapanmak zorunda kalacak kurumlardaki 6 yılını doldurmayan öğretmenlerin, memur, hizmetli ve benzeri diğer çalışanların tazminat almadan işini kaybetmeleriyle ortaya çıkacak mağduriyetler için önlem alınması gerektiğine dikkat çekildi. Bakanlığın verilerine göre dönüşüm için başvuran 2 bin 214 dershaneden şu ana kadar 600'e yakınına ruhsat onayı verildi. Dönüşüm programı başladıktan sonra 400'ün üzerinde kurum kendiliğinden kapandı.

Eğitim sektörünün öncelikli sorunları arasında yer alan Fatih projesinde e-içeriğe yeterli kaynak ayrılmaması da yer aldı. Fatih projesi kapsamında donanıma kaynak ayrıldığı ancak içeriğe yeterli kaynak ayrılmadığı belirtilen raporda, bu durumun projenin gelişmesini engellediğine değinildi. Raporda sürücü kursları ile ilgili de sorunlar ele alınıp “Trafik kazalarını azaltmak için eğitim süreleri ve niteliklerinin artması gerekirken son düzenlemelerde eğitim süreleri ve niteliklerini azaltacak adımların atıldığı düşünülmektedir.” denildi. Özel eğitim sektörünün önündeki engellerden birisinin de kararların sektörü tanımayan devlet görevlilerince verildiği tespitinde bulunulan raporda, bu durumun sektörün işini zorlaştırdığı kaydedildi. Raporda bununla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Özel sektörle ilgili kararların sektörü hiç tanımayan, sektörün çalışma tarzını ve düzenlemelerden nasıl etkileneceğini bilmeyen devlet görevlilerince veriliyor olması, sektöre yeterince danışılmaması ya da danışılsa bile kararlarda etkisiz eleman durumunda olması sektörün işini zorlaştırmaktadır.”


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.