Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ekonomistler ne dedi?

 Ekonomistler ne dedi?

Ekonomistler seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Seçim sonrası piyasalar hareketli. Yeni hükümetin kurulma sürecine dair belirsizlikle kur ve faiz yükseldi, borsa sert düştü. Ekonomistler, piyasalarda dalgalanmanın devam edeceği görüşünde.

PİYASALAR ÜZERİNDE BASKI DEVAM EDECEK

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, "2015 genel seçimlerinin yeni hükümetle ilgili belirsizlikleri ortadan kaldıramamış olmasının, politik unsurun iç piyasalar üzerinde baskısını devam ettirebileceğini; ancak anayasa değişikliği, başkanlık sistemine geçiş, Kürt sorunu gibi toplumsal tansiyon ve kutuplaşmanın yükseldiği kritik konularda daha uzlaşmacı bir yaklaşımı da beraberinde getirebileceği beklentisiyle, politik riskin göreceli olarak daha ılımlı yansımasını sağlayabileceğini düşünüyoruz" dedi.

PİYASALAR İÇİN OLUMSUZ

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Seçim sonuçları Türk siyasi hayatı açısından yeni bir tabloya işaret etse de siyasi belirsizliklerin sürmesi piyasalar için olumsuz. Önümüzdeki günlerde siyaset ortamı çok sıcak olacak ve piyasalar hükümet kurma sürecine odaklanacak. En güçlü ihtimalin AKP azınlık hükümeti olduğu kanaatindeyim" dedi ve ekledi: "Piyasaların kısa vadede olumsuz bir seyir izlemesini bekliyor olsak da Türkiye'de demokrasinin gücünü göstermesi ve mevcut tablonun toplumsal barış için önemli bir ilk adım olması piyasaların çok da olumsuz olmayacağı izlenimi yaratıyor."

YENİ HÜKÜMET SATIN ALINACAK

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, "MHP ve HDP'nin açıklamaları, azınlık hükümeti olsun, koalisyon olsun yeni hükümetin nasıl oluşacağını zorlaştırdı. HDP'nin AKP ile koalisyona gitmeyeceği seçim öncesinde biliniyordu. Ancak AKP'nin azınlık iktidarına dışarıdan destek verebileceği düşünülüyordu. HDP açıklamalarıyla bu kapıyı da kapattı. MHP de, HDP destekli bir koalisyonda yer almayacağını söyleyerek hem CHP ile kurabileceği azınlık hükümetine kapıyı kapattı; hem de AKP ile kolay kolay koalisyon yapmayacağını belirtti. Bu da 'Acaba hükümetsiz kalma durumu olabilir mi' riskini masaya getirdi" dedi ve ekledi: "Endekste 80,000'in altı, dolar/TL'de 2.79-2.80, sepet bazında 2.95 seviyelerini bekleyebiliriz. Ancak haftaya belirsizliği fiyatlayarak başlayacak endeksin, haftanın ikinci yarısından itibaren nasıl bir hükümet kurulacağına ilişkin gelecek ipuçları ve kulis bilgileri yaralarını sarmaya başlayacağını düşünüyorum. Haftanın ikinci yarısından itibaren kurulacak yeni hükümetin satın alınacağını düşünüyorum." HDP ve MHP'nin tavrına karşın, AKP-CHP olasılığının hâlâ tamamen ortadan kalkmadığını belirten Karayazıcı, bu kanattan da koalisyon olasılığını ortadan kaldıracak güçlü açıklamalar gelmesi halinde ise, endekste 75,000 seviyesinin altına doğru hareket gözlenebileceğini söyledi.

OYNAK BİR SEYİR İZLEYEBİLİR

Renaissance Capital Türkiye Hisse Piyasası Stratejisti Mike Harris ise, yayımladığı değerlendirmede, "TL varlıklar, çalışır bir koalisyonun kurulması ve yeni hükümet ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir denge oluşması gerekeceği için oynak bir seyir izleyebilir. Fakat bize göre bu durum sadece koalisyonun kurulamayacağı ve tekrar seçime gidilmesi o lasılığı yönünde piyasanın kısa vadeli endişelerini yansıtıyor" dedi ve ekledi: "Siyasi liderlerin uzlaşmaya yanaşmayacaklarına işaret eden seçim sonrası ilk açıklamaların ardından piyasa önümüzdeki günlerde risklere karşı çok hassas olacak. Ancak seçimlerin üzerinden biraz vakit geçtik sonra politikacılar siyasi aritmetik tabanlı müzakerelere dönecektir. Bize göre en olası sonuç güvenilir bir koalisyonun kurulması" dedi.

 

cnbce.com, 08.06.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.