Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Resmî aracı özelde kullanana 1 yıl hapis var, ama uygulanmıyor

 Resmî aracı özelde kullanana 1 yıl hapis var, ama uygulanmıyor
Maliye Bakanlığı’nın kamuda taşıt saltanatına son vermek için hazırladığı Taşıt Kanunu Tasarısı 5 yıldır Başbakanlık’ta bekliyor. Yürürlükteki kanunda kamu taşıtını şahsi işinde kullanana 1 yıl hapis cezası hükmü var, ama uygulanmıyor. Yeni tasarıda hapis cezası kaldırılıp bunun yerine para cezası getiriliyor.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e alınan 1 milyon liralık lüks Mercedes SL 500 model makam aracıyla başlayan kamuda taşıt saltanatıyla ilgili skandallar bitmek bilmiyor. AKP hükümetinin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kamu araçları için yıllık yapılan 3,3 milyar lirayı ‘çerez parası’ diye küçümsemesi kamuoyundan büyük tepki toplamıştı.

Maliye Bakanlığı’nın taşıt saltanatına son vermek için hazırladığı ancak 5 yıldır Başbakanlık’ta bekleyen yeni Taşıt Kanunu Tasarısı’yla ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Yeni kanunun getireceği yeniliklere dair Maliye Bakanlığı yetkililerince bu konuda bir sunum yapılmıştı. Bu sunuma göre mevcut kanunda, kamu taşıtlarının kanuna ve amacına aykırı olarak kullanılmasının bir seneye kadar hapis cezasını gerektirdiği, ancak bu hükmün uygulanmadığı vurgulandı. Yeni tasarıyla halen yürürlükte olan kanundaki hapis cezasının kaldırılacağı, bunun yerine her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat dahil bir aylık net ödemeler toplamının yüzde 25’i ile yüzde 100’ü arasında para cezası getirileceği belirtildi. Yeni tasarı 5 yıldır Başbakanlık’ta bekliyor ve Meclis’e gönderilmedi.

Maliye Bakanlığı’nın 2010 yılında hazırlayıp Başbakanlık’a gönderdiği yeni Taşıt Kanunu Tasarısı’nın getireceği yeni düzenlemeler, bakanlığın 2013 yılında hazırladığı bir sunuma yansıdı. Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan sunumda 1961’de yasalaşan ve halen yürürlükte olan mevcut Taşıt Kanunu’yla ilgili karşılaşılan sorunlara da yer verildi. Sorunlar arasında ‘cezanın uygulanmaması’ da sayıldı: “Kapsamının yetersiz olması, taşıt politikasının olmaması, taşıt bilgi sisteminin olmaması, taşıt edinimindeki zorluklar, mevzuat dağınıklığı, ceza hükümlerinin uygulanamaması.”

Mevcut kanunda “kamu taşıtlarını kanuna ve amacına aykırı olarak kullananlara bir seneye kadar hapis cezası verilmesi” öngörülüyor. Maliye Bakanlığı’nın sunumunda hapis cezasıyla ilgili hükmün “uygulama imkanı bulunmadığı” gerekçesiyle yeni hazırlanan tasarıda kanundan çıkarılması dikkat çekildi. Tasarıyla hapis cezasının kaldırılacağı, bunun yerine her türlü aylık, ödenek zam ve tazminat dahil bir aylık net ödemeler toplamının yüzde 25’i ile yüzde 100’ü arasında para cezası getirildiği belirtiliyor. Kamu aracını özel işinde kullananlar hakkında Türk Ceza Kanunu’yla diğer kanunların bu fiillere ilişkin hükümlerinin ayrıca uygulanacağı ifade ediliyor. Müspet veya menfi bir zararın oluşması halinde bu zararın genel hükümlere göre ilgililerden tahsil edileceği vurgulanıyor. Tasarıyla taşıtların alınması, kullanılması ve elden çıkarılmasında ekonomikliğin, verimliliğin ve şeffaflığın sağlanabilmesi için azami satın alma bedelini belirlemesi, sayı sınırlaması getirilmesi, taşıtların cinslerinin ve standartlarının belirlenmesi, kamu kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgenin istenmesi gibi konularda Maliye Bakanlığı’nın yetkili kılındığı belirtiliyor.

TAŞIT MASRAFI GİDEREK ARTIYOR

Sunumda yer alan bilgilere göre merkezi yönetim, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ve belediyelerin elinde 2009’da toplam 157 bin 752 araç varken bu sayı 2012’de 163 bin 960’a çıktı. Kamunun kiralık olarak kullandığı araçların sayısı ise 2012 sonu itibarıyla 31 bin 431 olarak gerçekleşti. Araç satın alımı, kiralama, akaryakıt ve yağ alımları ile bakım ve onarım için bütçeden harcanan para 2011’de 988 milyon lirayken 2013’te 1 milyar 362 milyon liraya yükseldi.

Zaman, 06.06.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.