Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > THY Teknik, S.O.S veriyor

 THY Teknik, S.O.S veriyor
Uçuş güvenliği açısından en riskli bölüm olan THY’nin teknik servisinden ayrılan tecrübeli personel sayısı 200’ü geçti. Yeni işe alım kriterlerinde de parti torpili öncelikli hale geldi.
 

Türk Hava Yolları’nın (THY) Teknik bölümünde çalışan Tuna Beken’in, geçen hafta uçak kanadına sıkışarak can vermesi, “İhmal mi söz konusu?” tartışmasını gündeme getirdi. İşten atılma korkusuyla ismini vermek istemeyen THY Teknik çalışanları yaşanan kazalardan kaygılı. Üstelik mesele sadece teknik personeli ilgilendirmiyor. En küçük hata binlerce yolcuyu da etkiliyor.

SINAVI, TAŞERON SİSTEMİYLE AŞTILAR

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, 2005 yılına kadar THY Teknik, uzman personel almak için gençleri uzun ve zorlu bir sürece tabi tutuyordu. Sivil Havacılık Yüksekokulu’nu bitirenler, THY Teknik’te üç yıl atölye çalışmalarına katılıyordu. Sonrasında AB’nin hazırladığı 16 soruluk zorlu sınava giriyordu. Bu sınavda başarılı olursa işbaşı yapabiliyordu. Fakat 2010’da THY, işe alınacakların sendikal haklardan yararlanmaması için HABOM isimli bir şirket kurdu. Yenilere, normalden daha az ücret ödendi. Bu, bir nevi taşeron sistemiydi. Tam da bu noktada siyaset ve hemşericilik devreye girdi. AKP teşkilatlarından gönderilenler işe alındı.

DENEYİMLİ PERSONEL THY'DEN KAÇIYOR

Son beş yılda, THY Teknik’ten 200 civarında uzman teknisyen ayrılıp havayolu şirketleri ile anlaştı. THY’de maaşlar deneyimli personel için 4 bin TL civarında. Özel sektörde ise 3-4 bin Euro arasında değişiyor. Deneyimli 14 teknisyen Katar’daki havayolları ile anlaştı. Bu ülkede 9000 dolar civarında maaş alıyorlar. İşler usta-çırak ilişkisi ile devam ettiği için tecrübeliler gidince kurumsal hafıza da bitti.

PERSONELİN YARISI DENEYİMSİZ

THY Teknik’te çalışan 3000 yakın personelin yarısının iş deneyimi 2 ile 4 yıl arasında. Tüm personelin ortalama deneyimi ise 8 yıl. Bu rakam, 2010 öncesinde 10 ile 12 yıl arasındaydı. 15 yıldır çalışan 250 teknisyenin bir kısmının başka şirketlerle anlaşması, yetkilileri kara kara düşündürüyor. THY Teknik’te 19 yıldır çalışan S… isimli bir teknisyen şunları söylüyor: “Ekip, son dönemde gençleşti. Gençlerin deneyim sahibi olana kadar hata yapması kaçınılmaz. Almanya’da, 70 yaşında teknisyenler var. Onlar gençlere yol gösteriyor. Biz de tam tersi.”

YENİ UÇAKLARA BAKIM YAPACAK TEKNİSYEN YOK

THY Teknik’ten teknisyen Ç… çalışma şartlarını şöyle anlatıyor: “Üç vardiya çalışıyoruz. Yorucu bir tempo var. Her yıl filoya uçaklar ekleniyor. Uçaklar gelmeden pilot ve yardımcı pilot olmak üzere 4-5 kişilik ekip hazırlanıyor. Ancak her yeni uçak için yeni teknik eleman alınmıyor. Her yeni uçak, bizim için iş yükü.” Teknisyenlere göre son bir yıldır çalışanları, ‘paralel’ yaftası ile fişlenme korkusu da sardı. Üst düzey THY Teknik yöneticileri ‘paralelci’ diye ya işten atıldı ya da kızağa çekildi.

İSTATİSTİKLER KORKUTUYOR

İstatistiklere göre, THY Teknik’te, 1975 öncesinde toplamda iki çalışan öldü. 1975 ile 2006 arasında iş kazası yaşanmadı. 2006 ile 2015 arasında ise üç ölümcül kaza yaşandı. 2010 yılında Güven Alkan, buzlanmaya karşı uçaklara işlem yapılırken öldü. Hazırlanan rapora göre, Alkan’ın ölümünde büyük ihmal vardı. 2013’te ise Şentürk Çavuş isimli teknisyen, iki aracın arasında sıkışıp can verdi. Son olarak geçen hafta Tuna Beken uçak kanadına sıkışarak vefat etti.

TEKNİSYENLER THY'DEN NEDEN KAÇIYOR?

Uçak Teknisyenleri Derneği Onursal Başkanı Sefa İnan, “THY Teknik’teki huzursuzluğu anlamanın çok basit bir yolu var. Bugün 20’ye yakın branşa, sendikal haklardan dolayı özel sektörden THY’ye çok ciddi bir geçiş yaşanıyor. Buna rağmen sadece teknik kısımdaki personel buradan kaçmak istiyor. Çünkü siyasi baskı ve torpil insanları boğuyor. Bazı arkadaşlar şirkette bile takip edildiklerini söylüyor. Çalışanlar paranoyak oldu.”

İŞ YÜKÜ MADENLERDEKİ GİBİ AĞIR

Emekli teknisyen Sefa İnan: “THY Teknik’te çalışanlar, işi yükü yüzünden standartlara uymakta zorlanıyor. Avrupa’daki havalimanlarını biliyorum. Standartlara uymayan teknisyen bir dakika bile çalışamaz. Bizde ise işler ahbap çavuş ilişkisine bağlandı. İşçi güvenliğini düşünen yok. Madenlerde insanlar nasıl çalışıyorsa THY Teknik’te o hale geldi! Yorucu vardiya düzeni, zoraki mesailer kaza riskini arttırıyor.”

Zaman, 25.05.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.