Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4 yılda 10 milyondan fazla tablet dağıtılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4 yılda 10 milyondan fazla tablet dağıtılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2016 yılından itibaren 4 yıl süreyle 10 milyon 600 bin tablet bilgisayarı yine öğrencilerimize teslim edeceğiz. Şu anda ihalesi yapılarak sonuçlandırma safhasına geldi, Türkiye’de ve dışarıda üretimi yapılacak. Bugün teslim edilen 700 bin tablet bilgisayarın öğrencilerimize, öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Projesi ile ilgili iddialar hakkında da, “Bazıları diyor ki ‘Fatih Projesi sona erdi. Tablet bilgisayar dağıtımı artık yapılmayacak’. Bunu neye dayanarak söyledikleri belli değil. Madem Fatih Projesi sona erdi, bugün dağıtılan 700 bin tablet bilgisayara ne diyeceksiniz? Hatta gelecek yıldan itibaren dağıtılacak 10 milyon 600 bin tabletin ihalesi de şu anda yapıldı, neticelenecek, ilan edilecek. Buna ne diyeceksiniz. Gençler şunu bilmenizi istiyorum; eğer bir nesil tarihini bilmiyorsa, bir nesil dilini bilmiyorsa, bir nesil dinini bilmiyorsa o neslin geleceği yoktur. Eğitim kimsenin tekelinde değildir, olamaz. Eğitim de sağlık da ulaşım da diğer tüm hizmetler de sadece mutlu azınlığın, parası olanların değil, tüm milletin hakkıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATO Congresium’da gerçekleştirilen Fatih Projesi Tablet Dağıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada, başbakanlığı döneminde öğrencilere ücretsiz ders kitabı dağıtımına başlandığını hatırlatarak, bunun eğitime verdikleri önemin bir göstergesi olduğunun belirtti. Törende konuşan Erdoğan özetle şunları söyledi:
Köylerdeki, kasabalardaki sobalı okullara her öğrenci koltuğunun altında bir parça odun ya da tezekle gittiği günler yaşandı. Şu anda bakıyorsunuz birileri ‘Acaba böyle bir şey bulabilir miyiz’ diye bunun gayreti içerisinde. En ücra bir mezrada böyle bir yer bulsalar, bakıyorsunuz hemen televizyon kanallarında bunları yaymaya başlıyorlar. Niye? ‘Öyle diyorsunuz ama biz filanca mezrada böyle bir okul bulduk’ İnsaf yani. Bulursun, doğrudur. Haberi verirsin Milli Eğitim’e o da çözülebilir. Bunların içinde hiç bunun istisnası yoktur diye bir iddianın içinde olamayız. Ama gün ola harman ola, o da gidecek. Okula ulaşmak için kilometrelerce yol yürümek gerekiyordu. Ben 45 dakikada ilkokula gidiyordum. Öyle taşımalı sistem falan... Geç o işi, nerede? Ama şimdi biz Anadolu’nun en ücra köşesinde taşımalı sistemle de olsa yavrularımızı okula gönderiyoruz.

Sınıf ortalaması hedefi 30 ve altı

Bugün ülkenin yüzde 75-80’inde 30 kişilik ve altı sınıflarda eğitim veriliyor. Bunun üzerinde 40, 50’ye kadar çıkıyor. Ama onlar da telafi edilecek. Çünkü burada koyduğumuz hedef 30 ve altı. Öyle sınıflarımız var ki 20 kişi öğrenci var. Ama öyle sınıflar da var ki, bunlar tabii istisna, 40, 50, buralara ulaşan yerler de var. Kalabalık sınıflar aşırı göç alan bölgelerde var. 2002’de 7,5 milyar lira olan milli eğiteme ayrılan bütçeyi 2014 sonu itibarıyla 56 milyar liraya yükselttik. Bakınız, nereden nereye. 30 bin bilişim teknolojisi sınıfı kurup okullarımıza 1 milyon bilgisayar gönderdik. 2002 yılında 346 bin 600 olan derslik sayısını ki bu sayıya 79 senede ulaşıldı, biz ise 12 senede 234 bin 473 derslik ilavesi ile bu sayıyı 581 bin 133’e ulaştırdık.
Eğitimde 4+4+4 sistemine geçerek darbe döneminin ürünü haksızlıklara, adaletsizliklere, katsayıyla ortaya çıkan mağduriyetlere son verdik. Meslek liseleri, imam hatipler, diğer düz liseler, Anadolu, fen bütün bunların arasındaki ayrımcılığı ortadan kaldırdık. Bu bir yarış. İlim, yarış. Bilgi, nerede bulursak alırız. Bu yarışın içinde ‘bu başörtülü, bu başı açık’, böyle bir ayrım yapmaya kimsenin hakkı yok. Okullarda kılık kıyafeti serbest bıraktık. Bunları biz yaptık. Bakın şimdi Danıştay kararını açıkladı, ‘Ortaokulda, lisede başörtüsü serbesttir’ dedi. Danıştayın aldığı bu karar bir adaletsizliğin giderilmiş olmasıdır.

Meslek ve imam hatiplerin üniversiteye giriş sorunu

Geçmişte meslek lisesi ve imam hatip mezunlarının üniversiteye girmesi katsayıyla zorlaştırıldı. Bu bir adaletsizlik. Aynı soruları yanıtlayan öğrenciler arasında böyle bir ayrım kabul edilemez. Onun için kaldırdık.  İki kızım başörtülü olduğunu için Türkiye’de üniversite okuyamadı, yurtdışında eğitim almak zorunda kaldı, erkek evlatlarımdan biri ise üniversiteye giriş sınavında Boğaziçi Üniversitesi’ne girebilecek derecede puan almasına rağmen katsayı engeli nedeniyle eğitimini yurtdışında yaptı.  Gittikleri üniversitelerde başarılı oldular. Demek ki oluyormuş. Neden engel oluyorsunuz

Ben diyorum ki bütün gençlerimizin önünü açmaya mecburuz. Çünkü başarı burada gizli. Bize düşen onlara en ideal anlamda ilmi, bilgiyi vermek ve yavrularımızın muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmasını hazırlamaktır. Bakın şimdi hukuk ve adaletten Kur’an ve siyer öğrenimine kadar pek çok yeni dersi müfredata yerleştirdik. Gençler şunu bilmenizi istiyorum; eğer bir nesil tarihini bilmiyorsa, bir nesil dilini bilmiyorsa, bir nesil dinini bilmiyorsa o neslin geleceği yoktur.

“Üniversiteyi öğrencinin ayağına götürdük”

Yoksulluk, imkansızlık nedeniyle okula gidemeyen öğrenciler için annelere maddi destek verdik. Böylece eğitimin önündeki engelleri kaldırmaya çalıştık. Bugün Türkiye’de maddi imkansızlık nedeniyle okula gidemeyen öğrenci sayısı yok denilecek seviyeye indirildi.   En büyük atılım alanlarından biri de yükseköğretim. 2002’de 76 olan üniversite sayısı bugün vakıf üniversiteleri de dahil 193’e çıktı.  Biz öğrenciyi üniversiteye değil üniversiteyi öğrencinin ayağına götürdük. Yaptığımız iş bu. Bizler bu konuda rahatız. Tabii atılması gereken daha çok adımlar var. Bizlerin eleştiri noktasında da bir sıkıntısı yok.

Fatih Projesi iddialarına yanıt

Bazıları diyor ki ‘Fatih Projesi sona erdi. Tablet bilgisayar dağıtımı artık yapılmayacak’. Bunu neye dayanarak söyledikleri belli değil. Madem Fatih Projesi sona erdi, bugün dağıtılan 700 bin tablet bilgisayara ne diyeceksiniz? Hatta gelecek yıldan itibaren dağıtılacak 10 milyon 600 bin tabletin ihalesi de şu anda yapıldı, neticelenecek, ilan edilecek. Buna ne diyeceksiniz? Yine birileri çıkmış, ‘Bu kadar üniversite açılması hatadır’ diyor. Burada şunu çok açık şekilde ifade etmek istiyorum eğitim kimsenin tekelinde değildir, olamaz. Eğitim de sağlık da ulaşım da diğer tüm hizmetler de sadece mutlu azınlığın, parası olanların değil tüm milletin hakkıdır.

 

FATİH Projesi yoluna devam ediyor

Cumhurbaşkanı’nın ardından konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da, FATİH Projesi'nin yoluna devam ettiğini belirterek, "Bu proje, kalbiselimle, aklıselimle düşünebilen, bakabilen her vatandaşımızın gurur duyacağı milli bir projedir. Yeni Türkiye idealinin en somut göstergelerindendir" dedi. FATİH Projesi'nin eğitim teknolojilerinin sunduğu imkanları, okulların, dersliklerin, öğretmen ve öğrencilerin istifadesine sunmak üzere başlatıldığını dile getiren Avcı, "Proje, bu törenle yeni bir merhaleyi daha kat etmiş oluyor. Maarifimizin göz bebeği bu proje, bu aşamadan sonra hızını ve temposunu daha da artırarak yoluna devam edecektir" diyerek, şunları söyledi:

“Tabletinizin eğitim aracı olduğunu unutmayın”     

"Projede ulaştığımız sayısal büyüklükler, Fatih Projesi'ni dünyanın en büyük eğitim teknolojisi yatırımı haline getirmiştir. Kurulumu tamamlanan 200 bin etkileşimli tahta, 310 bin derslikte kurulumu devam eden geniş bant hızlı internet altyapısı, dağıtımı yapılan 30 bin çok fonksiyonlu network yazıcı ve bugün ulaştığımız 1 milyon 437 bin tablet, Fatih Projesi'ni bütün dünyanın yakından takip ettiği hatta imrendiği bir konuma taşımıştır. Batıdaki pek çok ülkede, eğitim teknolojisi imkanlarını henüz tartışma safhasındayken; bizim bu büyüklükte bir projede aldığımız mesafe, ülkemizin son yıllarda ulaştığı gücün göstergesidir. Gördüğünüz gibi herkes konuşurken biz yapmaya devam ediyoruz.
Dağıtımı yapılan tabletlerin ders işleme süreçlerinde kullanılması planlanıyor ve üstün teknik özelliklerle üretildi. Geliştirilen yazılımlar ve üretilen içerikler, öğretmenlerin derslerini etkileşimli tahtalar ve tabletler aracılığıyla işlemesine imkan verecek. Türkiye içerik bakımından da şu anda dünyanın en büyük eğitim portallarından birisi haline gelen Eğitim Bilişim Ağına (EBA) sahip. EBA üzerinden öğretmenlerin ve öğrencilerin kullanımına açılan dijital içeriklerinin sayısı 150 bini aştı. Elektronik ders içeriği üretme sürecine öğretmenlerimizin de katılmasıyla, sahibi olduğumuz içerik havuzunu katlamayı planlıyoruz. Başlattığımız çalışmayla Türkiye, kısa vadede, elektronik ders içerikleri ihraç eden, bu alanda dünyanın diğer ülkelerine öncülük eden bir ülke haline gelecektir.

Gelecekte, bugünün eğitim tarihini yazacak olanların başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu projeyi başlatanlar hayırla yad edilecektir. Yeni tabletlerin öğrenci ve öğretmenlere hayırlı olmasını temenni ederim. Bu araçların size hayırhah niyetlerle verildiğinden emin olun. Bu anlamda tabletinizin, defterleriniz ve kalemleriniz gibi birer eğitim aracı olduğunu unutmayınız. Eminim ki siz değerli öğrencilerimiz, devletimizin bir armağanı olan tabletleri en iyi şekilde değerlendireceksiniz, biz size çok güveniyoruz.”

Sınıf yönetim yazılımı tabletlerde

Eğitimde FATİH Projesi için 2015 yılı bütçesinde öngörülen 700 bin tablet alımı ihalesi, Bakanlığın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce tamamlandı ve sözleşme imzalandı. Kısa sürede üretimi tamamlanan tabletlerin, illere sevkiyatına başlandı. Tabletler, fiber altyapısı tamamlanmış ve etkileşimli tahtaları takılmış binlerce lisede eğitim gören 700 bin 9’uncu sınıf öğrencisine ve okullarındaki öğretmenlere ücretsiz olarak verilecek.     
Dağıtılacak tabletler yüzde 100 yerli tasarımla üretildi. 8 çekirdekli işlemciye ve 2 gigabyte RAM'e sahip tabletlerde, 2 megapiksel ön, 5 megapiksel arka kamera bulunuyor. 1920X1200 çözünürlük kalitesi, 32 gigabyte dahili bellek ve 10,1 inç ekran boyutuyla kullanıma sunulan bilgisayarların, aktif EMR kalem özelliği bulunuyor. Son nesil kırılmaya dayanıklı Gorilla Glass camla üretilen tabletler, öğrencilere bilgisayar üzerinden yazı yazma ve not alma imkanı da sağlayacak. Tabletler, 70 santimetreden düşmeye dayanıklı, 9 milimetreden daha ince, 600 gramdan daha hafif şekilde üretildi. Bütün dünyada 2 yıl garantili olarak üretilmesine rağmen MEB'in aldığı setler, pil dahil 4 yıllık garantiyle öğrencilerin kullanımına sunulacak. Öğrencilere bu tabletle ayrıca dayanıklı silikon kılıf da verilecek.
Tabletler, öğrenci ve öğretmenlere, birçok faydalı uygulama, yazılım ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) yüklü halde teslim edilecek. Ayrıca öğretmenlerin e-tahtalarla etkileşim içinde ders işlemesine ve öğrencilerle sınav, ödev, proje gibi veriler paylaşmasına imkan veren etkileşimli sınıf yönetim yazılımı da bu yıl verilecek tabletlere yüklendi.
Bütün tabletler kablosuz erişime açık halde dağıtılacak. Öğrenciler, tabletlerinden MEB'in kendileri için sağladığı güvenli internet içeriği prosedürüyle diledikleri zaman diledikleri yerden internete bağlanabilecek.

200 bine yakın etkileşimli tahta kurulumu yapıldı

FATİH Projesi, k12 seviyesinde, dünyanın en büyük eğitim içeriği portalı olan EBA, etkileşimli tahta, fiber optik internet altyapısı, internet erişimi ve tablet, bileşenlerinden oluşuyor. Proje kapsamında, bugüne kadar 200 bine yakın etkileşimli dijital tahtanın kurulumu gerçekleştirildi. 310 bin dersliğin fiber optik internet altyapısı ihaleleri tamamlandı ve 30 bin okula çok fonksiyonlu network yazıcı dağıtıldı. Bütün okullarını ADSL, Uydunet gibi yöntemlerle internete bağlayan MEB, FATİH Projesi kapsamında fiber kablolama altyapısı kurulan okulları, geniş bant yüksek hızlı fiber internet (VPN) erişimine açıyor.
     

Hürriyet, 22.05.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.