Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Mazot lüks tekneye 2,16, traktöre 4 TL

Mazot lüks tekneye 2,16, traktöre 4 TL

Lüks tekne sahiplerine ÖTV’siz yakıt verilirken çiftçiden iki kat vergi alınıyor. Çiftçiye yaklaşık 4 liraya mal olan akaryakıtı, tekne sahipleri 2,16 liradan alıyor. 6 milyon çiftçinin pahalı mazot yüzünden para kazanamadığını söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “ÖTV kalkarsa üretim de artar.” dedi.

 

Özel havayolu firmaları ile ticari nitelik taşıyan gemi ve yatlar, devletin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasına tabi tutulmazken, Çiftçinin kullandığı Mazottan iki katı vergi alınıyor. Mazot lüks tekneye 2,16 TL iken çiftçilere 4 TL. Bu duruma tepki gösteren yaklaşık 6 milyon çiftçi, gemi ve uçak firmalarına  verilen ÖTV’siz yakıtın kendilerine de verilmesi gerektiğini belirtiyor. Devletin, çiftçilerden esirgediği ÖTV’siz mazottan 350 özel uçak, 10 bine yakın  gemi ve  ticari yatlar faydalanırken, maliyeti 1,8 lira olan mazot çiftçilere 4 liradan satılıyor. Bu durum, son yıllarda çiftçinin girdi maliyetlerini ciddi oranda arttırdı. ÖTV’siz yakıta vurgu yapan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de çiftçinin yılda 2 milyon 300 bin ton  civarında  mazot tükettiğini belirtti.  25 yıldır çiftçilik yapan Yaşar T. ise, “Çiftçinin teşvik edilip devletçe desteklenmesi gerekirken tam tersine çiftçilik bitirilmeye çalışılıyor. Buradan tek şey anlaşılıyor ki devlet küçük çiftçiyi bitirip ülkeyi en fazla ürettiği şeyde bile dışa bağımlı hale getirmek.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Kendileri için büyük bir yük haline gelen yakıt masraflarının Avrupa ülkelerindeki gibi kaldırılması gerektiğini söyleyen çiftçiler, bunun üretimi arttıracağını kaydetti. Mazot faaliyetlerinin çiftçinin işini zorlaştırdığını belirten Yetkin, “Maliyeti 1,8 lira civarında olan mazot, uçak sahiplerinden alınmazken, çiftçiye  4 liraya satılıyor.  Çoğu Avrupa ülkelerinde ve gelişmekte olan bazı ülkelerde bile ÖTV uygulaması yok. Bu yük ortadan kaldırılırsa çiftçi rahatlar.” dedi.

ÖTV’siz maliyet yüzde 30 düşer

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, mazotun  çiftçiye ÖTV’siz verilmesi durumunda maliyetlerin yüzde 30 civarında  düşeceğini belirtti. Maliyetlerin çok yüksek olmasından dolayı üretim yapamadıklarını belirten çiftçi Mustafa Aslan, “Zengin daha da zenginleşirken ülkenin en temel ihtiyaçlarını karşılayan çiftçiler daha da fakirleşiyor. Ortada büyük bir haksızlık var. “ şeklinde anlattı.

Mahsulün para etmediğini söyleyen Çiftçi Yaşar T. ise, “Mazot, gübre, hayvan yemi ve bunlara benzer dışardan aldığı şeyler ise pahalı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de çiftçinin normal fiyattan aldığı yakıt, gemi uçak sahiplerine vergisiz veriliyor.” dedi.

 MASAK’ta  üst düzey bir yönetici ise Maliye Bakanlığı’nın ÖTV’siz  motorin imkanı sunduğu  gemi sahiplerine armatörlere kanuni olarak boşluklarla dolu olduğu için denetleme imkanının çok zor olduğunu ifade etti. Kanuni olarak gemiler ayrı tanklara yerli ve transit yakıtı koyma zorunluluğu olmadığı için denetimin imkânsız bir hal aldığını belirten MASAK yöneticisi, herkesin cebinden vergisini vererek aldığı akaryakıtı, zenginlerin birtakım bürokratlar sayesinde vergisiz olarak aldıkları yakıtı daha pahalıya sattıklarını söyledi. Yetkili, “Yani  vatandaşa yaklaşık 4,5 liraya mal olan akaryakıt, gemi ve uçak firma sahiplerine 1,7 liraya geliyor. Bu pastayı büyük firmalar yiyor. Maalesef sosyal adalet bu.” dedi.

Zaman, 20.05.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.