Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Söylenenler ve Gerçekler: İşte AKP’nin sağlık karnesi

 Söylenenler ve Gerçekler: İşte AKP’nin sağlık karnesi
AK Parti iktidarının 13 yıldır en iddialı olduğunu söylediği sağlık alanının karnesi çıkarıldı. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hazırladığı ‘Sağlıkta Yalanlar ve Gerçekler’ isimli raporda iktidarın sağlık alanında gerçekleştirdiği icraatlar ortaya konuldu.

Meydan'ın haberine göre, raporda, iktidarın sık sık dile getirdiği “Genel Sağlık Sigortası, muayene ücretlerinin 2 TL olması, ilaçların istenilen eczaneden ucuza alınması, sağlıkta yolsuzluğun kaldırılması, bebek ölüm hızının düşmesi” gibi iddialar madde madde çürüdü. İşte TTB’nin hazırladığı rapordan öne çıkan tespitler:

Söylenen: Artık herkesin Genel Sağlık Sigortası var

Gerçek:‘Genel Sağlık Sigortası’ ama işsizlik sigortasından yararlanamayan işsizler, sigortasız çalışanlar, emeklilik için prim gününü doldurup yaşa takılanlar, kısmi zamanlı çalışıp primleri ayda otuz günden az yatanlar, primini ödeyemeyen esnaf ve sanatkârlar, primini ödeyemeyen çiftçiler, primini kendisi ödemesi gerekip de ödeyemeyenler, yani prim borcu olan milyonlarca yurttaş sağlık hizmet alamıyor.

Söylenen: Bütün hastaneleri sigortalılara açtık

Gerçek: Evet; sigortalılar, hepsinde değilse de Sosyal Güvenlik Kurumu’yla sözleşme imzalayan özel hastanelerde tedavi olabiliyorlar. Yalnız binlerce liralık faturayı ödeyebilmeleri gerekiyor. Bu kadar parayı ödeme gücü olmayan vatandaşlar sigortalı olsa bile özel hastanenin kapısından içeri giremiyor.

Söylenen: Hastanelerde rehin kalma ayıbına son verdik

Gerçek: Hastaneler faturayı ödeyemeyen hastaları artık rehin almıyor. Hastaya senet imzalatılıyor, sonra icra memurları geliyor. Ödeyemeyenlere de hapishane yolu görünüyor. Borcu olan vatandaş sayısı o kadar arttı ki, hükümet seçim öncesi hastane borçlarına af getirmek zorunda kaldı.

Söylenen: Muayene katılım sadece 2 TL

Gerçek: Genel Sağlık Sigortası’nın yürürlüğe girdiği daha ilk gün muayene ücretlerine zam yapıldı. Artık devlet hastanelerinde yazılan her bir reçete için 8 TL, özel hastanelerde yazılan her bir reçete için 15 TL muayene ücreti ödeniyor. Üstelik daha önce muayene ücreti ödemeyen SSK’lı aktif çalışanlar, yeşil kartlılar, kamu çalışanları ve emeklileri ile aile bireyleri de artık ücret ödemek zorundalar.

Söylenen: Bıçak parasını kaldırdık

Gerçek: ‘Bıçak parası’ kalkmadı, özel hastanelerde ‘ilave ücret’e dönüştü. Üstelik de kasatura parası oldu. Yüzde yirmiyi geçmeyecek, dediler; önce yüzde otuz, sonra yüzde yetmiş, daha sonra yüzde yüz, en son yüzde 200 oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre 2012 yılında özel hastaneler sigortalı yurttaşlardan 14.5 katrilyon bıçak parası aldı.

Söylenen: İlacımı istediğim eczaneden, üstelik yüzde 80 ucuza alıyorum

Gerçek:SGK birçok ilacı ödeme listesinden çıkarttı. Bu ilaçların parasının tamamını vatandaşlar ceplerinden ödüyor. Üstelik SGK hesaplama yaparken benzer, eşdeğer ilaçların en ucuzunu esas alıyor, aradaki fark da hastaların cebinden çıkıyor. Bu durumda; bir sigortalının aldığı ilaç için ödediği para o ilacın fiyatından bile daha fazla olabiliyor.

Söylenen: Sağlıkta yolsuzluklara son verdik

Gerçek:Sağlıkta yolsuzluklar bitmek bir yana kat be kat arttı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son raporuna göre sağlık sektörü yolsuzlukta birinciliği gene kimselere kaptırmadı. 2013 yılındaki 258 yolsuzluk operasyonundan 59’u sağlık alanında gerçekleştirildi.

Söylenen: Vatandaşlarımıza ambulans uçaklarımızla hizmet ediyoruz

Gerçek: 2014 Şubat ayında Van’ın Gürpınar ilçesi Yalınca köyü Çeli mezrasında 1.5 yaşındaki Muharrem Bebek zatürreeden öldü. Yollar kapalı olduğu için ambulans gitmedi. Babası, 16 kilometre boyunca çocuğunun cenazesini çuvalla sırtında taşıdı. Bir ay sonra Sağlık bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun seçim çalışmaları için hava ambulanslarını kullandığı ortaya çıktı.

Söylenen: Sağlık harcamalarının büyük bölümü devlet tarafından yapılıyor

Gerçek: Türkiye’de 2012 yılında gerçekleşen 72 milyar 820 milyon TL toplam sağlık harcamasının yüzde 79.5’i, 57 milyar 892 milyon TL’si kişiler tarafından (prim ödemesi ve cepten ödeme olarak) yapıldı. Kişi başına yıllık 1.009 TL olan sağlık harcamasının, 785 TL’si kişilerin kendileri tarafından yapılırken, yalnızca 224 TL’si devlet tarafından yapıldı.

Zaman, 19.05.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.