Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Saray’ın sadece peyzaj gideriyle 4 bin 750 yaşam odası yapılırdı

Saray’ın sadece peyzaj gideriyle 4 bin 750 yaşam odası yapılırdı
Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın yıldönümünde ‘Soma gündemli’ toplantıda Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saray’ın peyzaj gideriyle 19 bin madenciyi kurtaracak 4 bin 750 adet yaşam odasının yapılabileceğini belirtti. Oda yöneticileri, Saray’ın cam kaplamaları için 701 milyon TL harcandığını ancak 2 bin madencinin 42 milyon TL olan tazminatının ödenmeden işten atıldığını söyledi.

Soma’da 2 bin 800 madencinin işten çıkarıldığı ancak tazminatlarının ödenmediği belirtildi. Bu işçilerin tazminat miktarının 42 milyon TL olduğu, Saray’ın 701 milyon TL’ye mal olan cam kaplama parasıyla bu tazminatın tam 17 kez ödenebileceğine dikkat çekildi. Saray’ın 2,5 milyar TL’ye varan Peyzaj maliyeti ve bakım maliyetleriyle ise 190 bin madencinin hayatını kurtaracak tam 4 bin 750 yaşam odası yapılabileceği kaydedildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın yıldönümünde ‘Soma gündemli’ bir toplantıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yeni bir maliyetini açıkladı. İddiayı gündeme getirense Saray’la ilgili detaylı açıklamalarıyla iktidarın hedefi olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi. Oda yöneticileri, Saray’ın duvar, döşeme ve kolonlarında ‘ağaçların en değerlisi’, ‘altın değerinde ağaç’ olarak nitelenen ve Güney ve Güneydoğu Asya’ya özgü bir ‘teak’ (tik) ağacından yapılmış lambiri kullanıldığını iddia etti. Metrekaresi en az 500 Euro olan bu özel lambiri, Saray’ın belli bölümlerinde kullanıldı. Maliyeti ise en az 200 milyon TL.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerleşkesinde özellikle Konut’ta kullanılan ‘tik’ ağacından üretilme lambirilerin kullanıldığı iddia edildi. Basın toplantısında konut kısmından üç boyutlu görseller paylaşarak konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak konut, lüksün adeta tavan yaptığı malzeme ve mimarî öğelerinin kullanıldığı bir yer. Duvarlarda, yer döşemelerinde, tavanlarda, kolonlarda kullanılan lambiri döşemeler, yurtdışından ithal edilen ‘teak’ ağacından üretiliyor. Bu malzeme Türkiye’de bulunmuyor. Anavatanı Uzakdoğu. Yatlarda, saraylarda, tapınaklarda kullanılıyor.” diye konuştu.

‘SARAY’A VAR, MADENCİYE YOK’

Tik ağacından yapılma malzemelerin metrekaresinin en az 500 Euro olduğunu kaydeden Candan, “Bizim paramızla 1.500 lira metrekaresi. Bu malzeme hem ana binada hem de konut kısmında kullanılıyor. Bu iki binayı düşünüp metrekare hesabı yaptığımızda karşımıza en az 200 milyon liralık bir maliyet çıkıyor. Soma’da madenciyi hayatta tutacak uygulamaları yapmayan, işten çıkarılanların tazminatlarını ödemeyen bir iktidar, kendine en özel malzemeden saray inşa ettiriyor ve lüksün, şatafatın her türlüsüne imza atıyor. Saraya para var ama madenciye yok.” değerlendirmesini yaptı. Soma’da 2 bin 800 madencinin işten çıkarıldığını ve tazminatlarının ödenmediğini hatırlatan Candan sözlerini şöyle sürdürdü: “İşten çıkarılan işçilerin toplam tazminat miktarı 42 milyon. Saray’ın 701 milyona mal olan cam kaplamalarının maliyeti ile bu tazminat tam 17 kez ödenebilirdi. Saray’ın 2,5 milyar liraya varan peyzaj maliyeti ve peyzaj bakım maliyetleriyle madencilerin yaşayacağı, hayata tutunabileceği tam 4 bin 750 yaşam odası yapılabilirdi. Bu da Türkiye’deki 190 bin maden işçisinin yaşam odasına kavuşması demektir.”

Zaman, 14.05.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.