Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Dolar Türk Lirası karşısında 2.60'ın altında

 Dolar Türk Lirası karşısında 2.60'ın altında
Dolar/TL, küresel piyasalarda artan risk iştahı ve TL varlıklara yabancı ilgisinin devam etmesi ile düne göre yüzde 1,20 değer kaybederek 2,60'ın altına gerileyerek 5 haftanın en düşük seviyesini gördü. Dolardaki değer kaybı ve seçim beklentilerinin şekillenmeye başlamasıyla TL 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancına ilerliyor.

Güne yatay bir başlangıç yapan dolar/TL, son bir haftadır etkili olan düşüş eğilimini bugün de sürdürerek 2,60'ın altına geriledi ve son bir ayın en düşük seviyesi olan 2,5917'yi gördü. Küresel piyasalarda risk iştahının arttığı ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazandığı görülürken, bu para birimleri arasında en iyi performansı TL'nin göstermesi dikkati çekiyor.

YÜZDE 1.2'Yİ AŞTI
Şu dakikalarda diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin ortalama yüzde 0,7 değer kazanmasına karşın TL'deki yükseliş yüzde 1,2'yi aştı. Dolar/TL'nin bu hafta başından beri değer kaybı ise yüzde 3,62'ye ulaştı. Euro/TL de bankalararası piyasada en düşük 2,9613'ü gördükten sonra şu dakikalarda 2,97'nin hemen üzerinde dengelendi.


YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 15 DEĞER KAYBETTİ
TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son bir kaç günde yaşanan toplanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken, TL'deki değer kaybı yüzde 11'nin altına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 3'e geriledi.

Geçen hafta 2.70'li seviyelerde seyreden dolar/TL bugün beş haftanın en düşük seviyesi olan 2.5914'e kadar geriledikten sonra TSİ 1643'te 2.5914/2.5926 seviyesinde işlem gördü. TL bu verilere göre haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı ve Ekim 2011'de görülen yüzde 4.5'in üzerindeki haftalık değer kazancına oldukça yaklaştı.
ABD'de açıklanan ÜFE'nin beklentilerin altında kalması ve haftalık işsizlik başvurularının beklentilerden iyi gelmesinin küresel piyasalara etkisinin nötr olduğu ve dolar endeksinin düşüş eğilimini sürdürerek yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesi olan 93,13'e gerilediği görülüyor.

PARA GİRİŞLERİ GÖRÜLÜYOR
Analistler, ABD'den gelen zayıf veriler ve küresel piyasalardaki genel düzeltme hareketinin etkisiyle hafta başından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kazandıklarını kaydediyor. Özellikle daha önce belirsizliği fiyatlayan yabancı yatırımcıların, seçim sonrasında Türkiye'de siyasi istikrarın devam edeceği düşüncesiyle birlikte pozisyonlarını terse çevirdiklerini aktaran analistler, bunun sonucunda yaklaşık son 1 haftadır para girişlerinin görüldüğünü kaydediyor.


ÖKTE: ASIL HİKAYE KÜRESEL
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, hürriyet.com.tr için yaptığı yorumda dolarla ilgili şunları dedi:
“Dolar endeksinde (DXY) 10 aydır süren yukarı trend içinde kritik bir düzeltme hareketi yaşıyoruz. Euro ve İngiliz sterlini dolara karşı önemli değer kazançları yaşarken, gelişmekte olan ülke para birimleri de Dolar Endeksi’ndeki satışlardan nemalanıyorlar. Yani Türk Lirası’ndaki güçlenme sadece Türk Lirası’na özgü değil. Bunu anlamamız lazım. Küresel bir düzeltme hareketindeyiz. Ancak Mayıs ayında dolara karşı yüzde 4 değer kazancıyla lider gelişmekte olan ülke para birimi Türk lirası çünkü Mayıs ayına kadar dolara karşı yüzde 16 değer kaybıyla en çok satılan para birimi de Türk lirasıydı. Türk lirasında dolara karşı değer kazancının, seçim aritmetiği koalisyon olasılığını ortadan kaldırırsa, 2.5150’ye kadar devam edeceği bir ortam görüyorum. ABD makro verilerinde iyileşme olmaması durumunda, Fed’in faiz artırımlarının 2016’nın 1. Çeyreği’ne erteleneceği fiyatlaması, 2.50’nin de altını bizlere gösterebilir. Ancak bunları konuşmak için erken. Unutmamamız gereken noktalardan biri, Dolar endeksi Temmuz 2014’de yukarı trend’ine başladığında, USDTRY 2.09 işlem görüyordu.

Türk lirası güçlenmesinde asıl hikayemiz lokal değil küresel olduğundan, Dolar endeksi’nde yukarı harekete yol açacak kuvvetli ABD makro verileri Türk lirası’ndaki alımları kesebilir. Ayrıca, seçim aritmetiğinin koalisyon göstermesi halinde, kısa vadede belirsizlikler artacağından 2.67-2.74 bandına reaksiyon dolar alımları görebileceğimizi düşünüyorum.”

Hürriyet, 14.05.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.