Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > “Nankör”ün altından rant çıktı

 “Nankör”ün altından rant çıktı

Cumhurbaşkanı’nın kadro isteyen işçilere, “nankörlük yapmayın” sözleri ile gündeme gelen TPAO’nun, AKP’li iş adamlarının milyonlarca liralık borçlarını sıfırladığı ortaya çıktı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kadro isteyen taşeron işçilere, “nankörlük yapmayın” açıklaması ile gündeme gelen TPAO’nun, AKP’ye yakın iş adamlarının Türk Petrol’e olan milyonlarca liralık borçlarını sıfırladığı ortaya çıktı. Sayıştay’ın tespitlerine göre, POAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından TPAO’nun yan kuruluşu olarak kurulan Türk Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş., hükümete yakın bir çok iş adamanın “akaryakıt bayisi” olmasını sağladı. Bu kişilerin şirkete olan milyonlarca liralık borçları sıfırlandı. Bu çerçevede şirketin 20 yöneticisine zimmet suçu yöneltilmesine rağmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın izin vermemesi nedeniyle yöneticiler hakkında işlem yapılamadı. TPPD’deki usulsüzlüklerin ayrıntıları şöyle:


MÜFETTİŞLERE BİLE “BAYİLİK” VERMİŞLER


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Batman mitingi sırasında kadro isteyen işçiler için söylediği “nankörlük yapmayın” çıkışı, gözlerin bu işçilerin çalıştığı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) çevrilmesine yol açtı. Kısa adı TPAO olan milli gaz ve petrol arama şirketi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin, bir çok iştirak ve yan şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin başında ise, Petrol Ofisi’nin özelleştirilmesinin ardından devletin kurduğu akaryakıt dağıtım şirketi olan Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş. (TPPD) geliyor. AKP Hükümeti döneminde, 2006 yılında faaliyete geçen TPPD’nin, Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan raporunda ilginç tespitlere yer verildi. Raporda yer alan tespitlere göre, devletin tek akaryakıt dağıtım şirketi olan TP, hükümete yakın iş adamlarının akaryakıt sektörüne girmeleri için adeta yol oldu. Raporda yer alan bilgilere göre, akaryakıt bayisi verilmesinde, teminat alımında, borçların tahsilinde birçok usulsüz işleme imza atıldı. Bu çerçevede, şirkete denetleyen müfettişlere bile akaryakıt bayiliği verilerek, haksız kazanç elde edilmesi sağlandı.


HAYIRSEVER İŞ ADAMI GİBİ!


Sayıştay’ın tespitlerine göre, devletin akaryakıt şirketi adeta “hayırsever iş adamı” gibi hareket etmiş. Örneğin, şirketin, Kayseri bayilerinden P. P. İsimli akaryakıt şirketinin, Erciyes bayilerinden Ö. İsimli bayinin 200 bin dolarlık bayilik teminatını almadığı belirlendi. Yine Ankara Kazan’da bulunan M.E. isimli bayinin 900 bin liralık borcunun da TP yöneticilerinin M.C., M.S., H.Ş.,E.C. ve A.T.’nin imzaladığı karar ile silindiği saptandı. Yine bu yöneticilerin aynı kişinin 250 bin dolarlık bayilik teminatını da almadığı tespit edildi. Ayrıca aynı bölgede bulunan A.P isimli akaryakıt bayisinin 100 bin dolarlık bayilik teminatı tahsil edilmezken, bir başka akaryakıt bayisinin bayilik hizmet bedelinin son taksiti de silindi. Sayıştay denetçileri, şirkette buna benzer birçok usulsüz işleminin yapıldığını tespit etti.


SORUŞTURMALARA DA “KEDİ” GİRDİ


Sayıştay, akaryakıt şirketinde birikmiş zararın 300 milyon liraya yükseldiğini belirlerken, şirketin yönetiminde görev yapan Enerji Bakanlığı’nın yaklaşık 20 bürokratı hakkında zimmet çıkardı. Bürokratların bir kısmı TPAO ve TPIC yöneticilerinden oluşuyor. Sayıştay’ın tespitleri üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu, bazı usulsüzlük tespitleri ile ilgili soruşturma açtı. Ancak hem Sayıştay’ın hem de bakanlık müfettişlerinin tespitlerine rağmen, sadece bir çok alt düzey bürokrat hakkında soruşturma izni çıktı. Soruşturmalar iki yıldır devam ediyor. Bu nedenle, yargı aşamasına geçilemedi.

Taraf, 05.04.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.