Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İsmail Koncuk: ‘Memur ve emeklilerin 730 günü çalındı’

İsmail Koncuk: ‘Memur ve emeklilerin 730 günü çalındı’

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmaya göre; Mart ayında üç aylık enflasyon yüzde 3,03 olarak gerçekleşti, toplu sözleşmede 2015 yılının ilk 6 ayı için öngörülen yüzde 3’lük zam eridi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yazılı değerlendirmesinde, “Memurların toplu sözleşme hakkına sahip olması önemlidir ama görülmüştür ki toplu sözleşmede imza atmaya yetkili sendika ve konfederasyonun kim olduğu, toplu sözleşmeden daha da önemlidir” dedi.

2013 yılında imzalanan şaibeli toplu sözleşmenin memur ve emeklilerin 730 gününü çaldığını ifade eden İsmail Koncuk, önümüzdeki Ağustos ayında 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan yeni bir toplu sözleşme sürecinin başlayacağını hatırlattı.

730 GÜN ÇALINDI

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk şu tespiti aktardı:

“Memurlarımızın ve emeklilerimizin alım güçleri hızla sıfırlanmaktadır.  Bu duruma tek çare; önümüzdeki toplu sözleşme sürecinde, geçmiş dönemde yaşanan erimeyi telafi edebilecek ve gelecek dönemde ortaya çıkabilecek ekonomik çalkantıları da hesaba katabilecek yetkinlikte sendikaların yetkili olarak tolu sözleşme görüşmelerinde yer almalarıdır.

Burada görev, ekonomik sıkıntının odağındaki memurlara düşmektedir. Memurlarımız, 730 günlerini çalan ve toplu sözleşme masasında kendilerini yüzüstü bırakarak ellerindeki yetkiyi, mevki ve makama tahvil eden sarı sendikalardan uzak durmalıdır. Türkiye Kamu-Sen yetkili olduğu 2002-2009 yılları arasında bir kez olsun memurlarımızı enflasyon karşısında korumasız bırakmamış, hükümetin teklif ettiği rakamların dahi altında bir zammı asla kabul etmemiştir.

KAYIP YILLAR

Memur maaşlarının 2002-2009 arasındaki seyri ile 2009-2015 arasındaki seyri ve alım gücündeki düşüş, durumu açıkça ortaya koymaktadır.  Önümüzdeki yetki süreci memurlarımızın son şansıdır; aksi halde 2016 ve 2017 de kayıp yıllar olacaktır.

Kapımızda bekleyen ekonomik kriz de düşünüldüğünde memurlarımızın feda edilecek bir günü dahi kalmamıştır. Kamu görevlileri, bu gerçeği görmeli ve sendikal tercihlerini buna göre belirlemelidir.”

MEMUR VE EMEKLİ ZAMLARI ÜÇ AYDA SIFIRLANDI

Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasına göre; 2013 yılı toplu sözleşmede memur ve emekli maaşlarına 2015 yılının ilk altı ayı için yüzde 3 oranında zam yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak 2015’in ilk üç aylık enflasyon verileri, memurlara altı ay için verilen yüzde 3’lük zammın üzerinde gerçekleşti. Buna göre TÜFE Ocak ayında yüzde 1,1; Şubat ayında yüzde 0,71 ve Mart ayında ise yüzde 1,19 oranında artarak toplamda yüzde 3,03’e ulaştı.

Dolayısıyla memur ve emeklilere altı ay için verilen zam üç ayda enflasyon karşısında sıfırlanmış oldu.

ALIM GÜCÜ GIDA ÜRÜNLERİ KARŞISINDA DÜŞTÜ

TÜİK verilerinden yola çıkılarak yapılan araştırma; memurların yılın ilk üç ayında yaşadığı kayıpların boyutunun çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor. İlk üç aylık dönemde vatandaşların günlük zorunlu olarak tükettiği ürünlerde ve özellikle gıda fiyatlarındaki artışlar, açıklanan enflasyonun da oldukça üzerinde gerçekleşti. Gıda fiyatları yılın ilk üç ayında ortalama yüzde 10,3 zamlandı. Enflasyonun üzerinde zamlanan bu ürünlere bağlı olarak memurların alım gücünde üç ay içerisinde ürün bazında  yüzde 1,6 ile yüzde 141,7 arasında düşüş meydana geldi.

Taraf, 12.04.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.