Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Memurun bir yıllık kaybı 160 dolar

 Memurun bir yıllık kaybı 160 dolar
Doğalgazdan elektriğe, ulaşımdan çarşı pazar fiyatlarına kadar tüm temel ihtiyaç maddelerinin zamlanmasına neden olan dolardaki artış memur maaşlarında da ciddi kayıplara yol açtı. En düşük memur maaşı geçtiğimiz yılın nisan ayında 973 dolara karşılık gelirken, bu yılın aynı döneminde en düşük memur maaşı 813 dolar seviyesinde kaldı. Memurun kaybı 160 doları buldu.
 

Bağımsız Büro-Sen’in yaptığı hesaplamaya göre, her geçen yıl alım gücü düşen Memur, artan döviz kuru karşısında da en büyük mağdurlardan oldu. Döviz kurunun artmasıyla enflasyonun da doğru orantılı artması ve buna tüm temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamların da eklenmesiyle memurun artık evini geçindiremez hale geldiğine dikkat çekilen açıklamada, memur maaşlarının enflasyona ezdirildiği belirtildi. 2014 yılı Nisan ayında 2 bin 45 lira olan en düşük memur maaşı, o dönem 2,1 TL olan dolar kuru karşısında 973 dolara denk gelirken, bu yıl 2,6 TL seviyesine yükselen dolar kurunun 2 bin 114 TL olan memur maaşında 813 dolara denk geldiği ve kaybın 160 doları bulduğu ifade edildi.

TÜRKİYE, MEMUR MAAŞINDA OECD’DE SONDAN ÜÇÜNCÜ

Araştırmada, İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ülkeleri içerisinde Türkiye’nin ortalama memur maaşı ile sondan üçüncü ülke konumunda bulunduğuna dikkat çekildi. Ortalama memur maaşı bin 700 dolar seviyelerinde bulunan Türkiye’ye karşın genel idari hizmet işlerini yürüten memurlar için Hollanda’da ortalama maaş 7 bin 272 dolar, ABD’de 6 bin 820 dolar, Norveç’te 6 bin 410 dolar, Fransa’da 5 bin 920 dolar, Belçika’da ise 5 bin 700 dolar olarak uygulanıyor. Türkiye’nin OECD ülkeleri içerisinde daha iyi konumda olduğu iki ülke ise Estonya ve Slovakya. Memur maaşında OECD ortalaması ise 4 bin 500 dolar düzeyinde.

Bağımsız Büro-Sen Genel Başkanı Remzi Kızılkaya, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, memurların özellikle son yıllarda yetkili sendikaların memurdan çok hükümet politikalarını gözetmesi ve çıkar odaklı hareket etmeleri nedeniyle üst üste darbelere maruz kaldığını kaydetti. Kızılkaya, “Memurun toplu sözleşme masasında uğradığı hak kaybıyla başlayan mağduriyet süreci ne yazık ki devam etmektedir. Önce memurları temmuz ayı zammından mahrum bıraktılar. Ardından enflasyon farkını vermediler. Daha sonra kamunun her alanına taşeron uygulamasının girmesine göz yumdular. Memur yıllardır darbe üstüne darbe almaktadır. Şimdi de dengesiz artan döviz kuru karşısında artan enflasyon ve temel ihtiyaç maddelerine ardı ardına yapılan zamlar memurun belini iyice büktü.” dedi. Kızılkaya, bu yılın memurlar için toplu sözleşme yılı olduğunu belirterek, “Memurlar iki yıldır maaşlarında ciddi miktarlarda düşüş yaşadı. Geçtiğimiz iki yılın memurlar açısından kayıp yıllar olduğu kabul edilerek bu yıl 4 yılı kapsayacak oranda memurlara bir iyileştirme yapılmalıdır.” diye konuştu.

Zaman, 06.04.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.