Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Sarayda kıyamet senaryosu

SARAYDA KIYAMET SENARYOSU

Son anketlere göre simülasyon yaptıran Erdoğan, yüzde 18’i aşan MHP ile barajı geçen HDP’nin, tek başına AKP iktidarına son verdiğini görünce, söylemini değiştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kürt sorunu yoktur”, “Dolmabahçe pozu yanlıştı” açıklamalarının altından, 7 Haziran seçimleri ile ilgili “simülasyon sonuçları” çıktı. Anketlerden gelen son rakamlar baz alınarak yapılan hesaplamaya göre, MHP’nin yüzde 18’in üzerinde oy olması, HDP’nin de barajı aşması halinde, AKP’nin hükümet kuracak milletvekili sayısına ulaşması riske giriyor. Taraf‘ın Saray ve AKP yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, anketlerden elde edilen son sonuçlar baz alınarak 7 Haziran seçimleri ile ilgili bir simülasyon yapıldı. Değişik oy oranları baz alarak yapılan tüm hesaplamalarda AKP’nin milletvekili sayısında düşüş olduğu ortaya çıktı. HDP’nin barajı aşması, MHP’nin oy oranın da yüzde 18’in üzerine çıkması halinde AKP’nin tek başına hükümet kuracak sandalye sayısına ulaşması da riske giriyor. Bu durum, AKP içinde “kıyamet senaryosu” olarak nitelendiriliyor.

85 VEKİL BELİRLEYİCİ

Simülasyonda, 7 Haziran seçimlerinde en çok AKP’nin son sıra vekillerinin etkileneceği tespit edildi. Hesaplamaya göre, 2011 seçimlerinde AKP 47, CHP 23, MHP 10, BDP (HDP) de 5 milletvekilini son sıradaki adaylardan kazandı. Yani toplam 85 son sıra adayının 47’si AKP ‘nin hanesine yazıldı. İşte, 7 Haziran seçimlerinde en küçük oy değişiklikleri bu milletvekillerinin diğer partiye geçmesini sağlıyor. Bu durumdan en çok kârlı çıkan parti ise MHP oluyor. AKP’nin seçim simülasyonuna göre, AKP’nin ağırlıklı olarak oy patlaması yaptığı İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz illerinde daha çok MHP’ye geçiş eğilimi yaşanıyor. Bu da, son sıradaki milletvekillerinin büyük kısmının MHP’ye geçmesini sağlıyor.

Simülasyonda, partilerin oy artışlarının il bazında, sandalye sayısındaki dağılıma etkisi de hesaplandı. Buna göre, 8 ildeki son sıradaki milletvekili yüzde 1, 16 ilde son sıradaki vekil yüzde 1-3, 24 ildeki son sıranın vekili yüzde 3-6, 24 ildeki son sıra vekili yüzde 6-10, 13 ildeki son vekil de yüzde 10 oy oranı ile değişiyor. Yani son sıradaki vekillerin en yakın partiye geçmesi için çok küçük oranlarda oy artışları etkili oluyor. Bu oranların partilere yansımaları da hesaplandı. Bu hesaba göre, yüzde 3 oranındaki bir oy artışı MHP’nin 19 ilde bir milletvekili daha kazanmasını sağlıyor. Aynı oy artışı CHP’ye 7, AKP’ye 4 vekil kazandırıyor. Yani, oyları düşme eğiliminde olan AKP’nin yüzde 3 oranında yapacağı artışın sandalye sayısı üzerindeki etkisi yok denecek düzeyde bulunuyor.

Taraf, 24.03.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.