Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bir yılda 667 eczane kepenk indirdi, 4.500’ü daha kapanabilir

Bir yılda 667 eczane kepenk indirdi, 4.500’ü daha kapanabilir
Türk Eczacıları Birliği verilerine göre geçen yıl 667 eczane faaliyetine son verdi. Uygulanan ilaç fiyat politikalarının sektörü olumsuz etkilediğini söyleyen Bursa Eczacılar Odası Başkanı Kubilay Aydın, “4 bin 500 eczane kapanma riski ile karşı karşıya.” dedi.

Sağlık alanında son yıllarda yapılan düzenlemeler eczaneleri de vurdu. 1-2 liralık ilaç bedelleri karşılığında vatandaştan 3 lira hizmet bedeli tahsilatı yapan eczaneler kâr marjlarının aşırı düştüğünü söylüyor. Türk Eczacıları Birliği (TEB) verilerine göre geçen yıl 667 eczane faaliyetlerine son verdi. 2009-2014 yılları arasında sektörde yüzde 45’lik bir daralma olduğuna dikkat çeken eczacılar, bu durumun özellikle küçük ölçekli eczanelerin kapanmasına yol açtığına dikkat çekiyor. Türkiye’de eczacılığın yapısal ve konjonktürel sorunların cenderesinde olduğunu söyleyen TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, “Yapısal sorunların başında, yeni eczacılık fakültelerinin açılması, mezunların çoğunluğunun serbest eczacı olarak çalışması, eczacı istihdam alanlarının eczane eczacılığına sıkışması geliyor.” dedi.

Harun Kızılay, bunun da eczaneler için gelir dağılımında adaletsizlik, halk sağlığı açısından da eczanelerin belli bölgelerde yoğunlaşması nedeniyle hizmete eşit ulaşımın engellendiğini ifade etti. Kızılay, yapısal sorunların, ilaç fiyatlarındaki düşüşler veya kamu kurum iskontolarının da zamanla kronik bir hal aldığını dile getirdi. Kızılay, ayrıca ilaçta reklamın serbest bırakılması, zincir eczaneler, eczacı-eczacı ortaklığı gibi sorunların da eczacılığı tehdit ettiğini vurguladı.

Eczacılar açısından baskının arttığını anlatan Harun Kızılay, “Türkiye’de, tedavide kullanılan ilaçların kutu adedi artarken, ilaçlara harcanan rakam artmıyor. 12 yıl evvel bir hasta yılda 3 kez, şimdi ise ortalama 8,7 kez doktor görüyor. Bununla sağlık harcamaları artarken, ilaç harcamaları eskisinden daha düşük çıkıyor.” dedi. Türkiye’de şu anda 24 bin 538 eczane bulunduğunu anlatan TEB Genel Sekreteri Uzman Eczacı Harun Kızılay, “Pek çok eczacı zaman içinde bu yıkıcı sorunlarla baş edemeyip eczanesini kapatmak zorunda kalıyor. Son bir yılda 667 eczane kapandı.”dedi.

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Kubilay Aydın da, “Türkiye’de eczane sayısı 24 bin 500 ile 24 bin 700 arasında değişiyor. Her gün bir iki eczane açılıp, bir ikisi kapanıyor. Üç sene önce Bursa’da eczane sayısı 811’di, bugün 830’a yakın eczane var. Artmış gibi görülüyor ama nüfus artışı oranına göre artmamış. Aile sağlığı merkezi uygulaması ile de eczaneler yer değiştiriyor.” dedi. Türkiye’de 4 bin 500 eczanenin kapanma riski taşıdığına işaret eden Aydın, “Uygulanan tasarruf politikaları, ilaç fiyat politikaları ve ilacın fiyatının düşürülmesi bunda çok önemli. Sektörde şüpheli alacak oranları arttı. Sonuçta 4 bin 500 eczane kapanma riski ile karşı karşıya.” dedi.

Zaman, 13.03.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.