Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye, dünyanın en sefil 9'uncu ekonomisi

 Türkiye, dünyanın en sefil 9'uncu ekonomisi
Türkiye ekonomisindeki kötü gidişat uluslararası araştırma şirketlerinin raporlarına da yansıdı.
 

ABD’nin önde gelen ekonomi ve iş dünyası yayını Bloomberg’in, dünyanın durumu kötü olan ekonomilerini sıraladığı araştırmada Türkiye, 9’uncu sırada yer aldı. Bloomberg’in ‘sefiller’ (Les Miserables) adını verdiği araştırmada, ülkelerin işsizlik oranları ve enflasyon (tüketici fiyat endeksi) verileri baz alınıyor.

2023’e kadar dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye, dünyanın durumu kötü olan 9’uncu ekonomisi oldu. Listede ilk 5 sırayı ise Venezuela, Arjantin, Güney Afrika, Ukrayna ve Yunanistan alıyor. Ukrayna için bu denkleme savaş faktörünün de dahil edildiği ve savaşın kurbanlarından birin de ekonomi olacağı belirtildi. Bloomberg’e göre savaş, Ukrayna’ya ekonomik kayıplar getirmeye devam edecek. Bölgede yaşanan gerilim ve çatışmaların sürmesi halinde işsizlik ve enflasyonun artması bekleniyor. Ukrayna’nın, (tüketicilerinin) aralarından Euro Bölgesi’nin dahil olduğu 51 ekonomi sıralamasında ‘en dertli’ 4’üncü ülke olacağı belirtildi. 2015’te en berbat ekonomiye sahip olması beklenen Venezuela’da enflasyonun yüzde 78,5 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. 2015’te en çok ekonomik sefalet çekecek üç ülke sırasıyla Güney Afrika, Arjantin ve Venezuela olacak.

Bloomberg’in en berbat ekonomiler sıralamasında 9. sırada yer verdiği Türkiye ekonomisi, 2014 yılı 3’üncü çeyreğinde sert fren yaparak sadece yüzde 1,7 oranında büyüdü. Ekonomideki yavaşlama, istihdamı da olumsuz etkiledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kasım 2014 verilerine göre Türkiye genelinde 15 yaş ve üzeri işsiz sayısı son 4 yılın zirvesine çıkarak 3 milyon 96 bin kişiye oldu. Ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan kasım dönemi işsizlik oranı, zayıf iç talep ve işgücüne katılımdaki artışla en son Şubat 2011’de görülen yüzde 10,7 düzeyine yükseldi.

Zaman, 05.03.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.