Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Meclis Başkanı Cemil Çiçek kavga için devrede

Çiçek kavga için devrede
Muhalefet partileri Meclis'te iç güvenlik paketi nedeniyle yükselen tansiyonu düşürmesi için Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in devreye girmesini istedi. Çiçek CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri ile bir araya geldi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile CHP, MHP ve HDP grup başkanvekillerinin görüşmesi 16.30'da başladı. Muhalefet grup başkanvekilleri Çiçek'ten "gergin ortamın giderilmesi için devreye girin, toplantı yapın" çağrısıyla randevu talep etti.

CHP de Meclis Başkanlığı'na yazılı bir başvuru yaparak, Salı günü yumruklu kavganın yaşandığı kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasını talep etti. Meclis İçtüzüğü'ne göre kapalı oturum tutanakları 10 yıl geçmeden açıklanmıyor. Bunların 10 yıldan önce açıklanması için Meclis Genel Kurulu'nun kararı gerekiyor. 

Genel Kurul yine gergin

Meclis Genel Kurulu çalışmalarına saat 14.00'te Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında başladı. Gerilimli geçen iki gün boyunca oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı nöbeti yine AK Partili Başkanvekili Sadık Yakut'a bıraktı.

Genel Kurul açılır açılmaz iktidar ile muhalefet arasında söz düellosu başladı. Muhalefet, Genel Kurul'daki engelleme taktiklerine daha gündeme geçilmeden başladı. Gündem dışı konuşmalar sırasında CHP yoklama talebinde bulundu. Başkanvekili Yakut yeterli çoğunluğun olduğunu belirterek yoklamaya gerek görmediğini belirtti. Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Sadık Yakut'a tepki gösterdi. CHP milletvekilleri de sıra kapaklarına vurarak Başkanvekili'nin tutumunu prortesto etti.

MHP'den AK Parti'ye tepki

Daha sonra kürsüye gelen MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, AK Parti yöneticilerinin "CHP, MHP, HDP koalisyon yapıyor" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Halaçoğlu asıl AK Parti'nin HDP ile "kucak kucağa" olduğunu söyledi.

Bu sözler üzerine kürsüye gelen HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken çözüm sürecinde gelinen noktayı değerlendiirken Başbakan Davutoğlu'nun "HDP baraj altı kalır "sözlerine yanıt verdi:

"AKP ile kucak kucağa olma durumu söz konusu olmadı, AKP çözüm süreci konusunda samimi olsaydı iç güvenlik paketini değil, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmasını, antidemokratik ceza kanunu maddelerinin kaldırılmasını tartışacaktık. AKP çözüm süercinin rantını kullanmaya çalışıyor. AKP'yi ayakta tutan şey barış umudu. Seçim hesabıyla barış davasına yaklaşılır mı? Çözüm süreci biterse AKP'nin baş aşağı nasıl düşeceğini bütün toplum biliyor. Siz bu ülkede kan akmasını mı istiyorsunuz? Gençlerin ölmesini istiyorsanız çözüm sürecine karşı tutumunuzu sürdürürsünüz."

Yusuf Halaçoğlu sataşma gerekçesiyle tekrar söz aldı, "MHP kan akmasını istemiyor, kan akmasını isteyenler kimler, bunları biliyoruz. Özerklik ilan edenler, haraç alanlar" dedi. Halaçoğlu, AKP'ye yönelik eleştirilerini şöyle sıraladı: 

"Biz diyoruz ki AKP kiminle işbirliği yapıyor, AKP'nin kendisi daha çok işbirliği yapıyor, Güneydoğu'da PKK'nın uzantılarına ses çıkarmıyor. Kandil değil mi AKP'ye baskı yapan? 10 maddeyi imzalayan herhalde ben değilim. Kim kimin kucağında, siz karar verin. İç güvenlik yasasında deniyor ki 'PKK'ya karşı tedbir alıyoruz, terör Türkiye'yi kasıp kavuruyor, niye molotof atanlar içeride değil.' Bununla milleti baskı altına almaya çalışıyorsunuz?"

İç güvenlik paketinin görüşmelerine henüz geçilmedi. Genel Kurul görüşmeleri devam ediyor.

aljazeera.com.tr, 19.02.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.