Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Madencilikte rödövans uygulaması kalktı

Madencilikte rödövans uygulaması kalktı
Madencilik sektöründe köklü değişiklikler getiren, kömür madeni kazaları sonrası artan tepkiler sonucu, madenlerde güvenlik önlemlerini sıkılaştırıp denetim sorumluluğunu ağırlaştıran, kömürde rödövans uygulamasını kaldıran Maden Kanunu yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de yayınlanan "Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"a göre madenlerde fazla çalışma ücreti, yıllık izin, çalışma saatlerinin düşürülmesi ve asgari ücret artışından kaynaklanan maliyet artışlarının fiyat farkı olarak ödenebilmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Bundan böyle maden ruhsatları ve buluculuk hakkı devredilebilecek. Devir yapılmadan önce arama ve işletme ruhsatlarının devredildiği tarihteki ruhsat bedelinin iki katı devir bedeli alınacak. Devirler bakan onayından sonra yasallık kazanacak.

Madenlerde çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili karar, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, mülkiyet izni bulunmaması 30 bin TL idari ceza kesilmesine neden olacak. Ceza, tekrarlanması halinde ruhsat iptaline kadar gidecek.

-RÖDÖVANSA VEDA-

Kömür madeninde güvenliğin aksamasına neden olduğu iddia edilen rödövans uygulaması kalktı. Kamu kurum ve kuruluşları ile iştirakleri hariç yer altı kömür madenciliğine ilişkin rödovans sözleşmeleri sona erdirilmeyen ruhsat sahalarının süre uzatım talebi kabul edilmeyecek.

Ruhsat sahipleriyle üçüncü kişiler arasındaki rödövans sözleşmeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı iznine bağlı olacak. İzin alınmadan yapılan rödövans sözleşmesiyle yürütülen madencilik faaliyetleri durdurulacak.

Madenlerde 5 yıllık sürede zorlayıcı sebepler ve beklenmeyen haller dışında 3 yıldan fazla üretim yapmayan ruhsat sahiplerine 50 bin lira idari para cezası kesilecek.

Maden işletme projesine aykırı faaliyette bulunulduğu belirlenirse düzeltme için ruhsat sahibine 6 aya kadar süre verilecek. Projeye aykırı faaliyetlerin işletme açısından tehlikeli olduğunun tespit edilmesi halinde tehlikeli durum giderilinceye kadar madenin faaliyetleri durdurulacak.

Madenlerde işletme projeleri ve değişiklikleri, uygulamaya konulmadan önce genel müdürlüğe sunulacak, sunulmaması durumunda üretim faaliyeti durdurulacak.

Ruhsat sahibi, her yıl gerçekleştirdiği işletme faaliyetiyle ilgili teknik belgeleri, işletme faaliyet raporunu ve işletme sahasında arama yaptıysa bununla ilgili bilgileri Maden Genel Müdürlüğüne verecek. Bu zorunluluk yerine getirilmezse önce para ardından üretim durdurma cezası verilecek.

Maden ruhsat sahaları ile hammadde üretim izin sahalarında rezervin verimli bir şekilde değerlendirilmesi, can ve mal güvenliği tedbirlerinin alınması amacıyla birden fazla ruhsatın birbirine mücavir olarak bulunduğu alanlarda faaliyetlerin ortak bir proje çerçevesinde yapılmasına hak sahiplerinin rızasının olması halinde genel müdürlük kararıyla, ruhsat sahiplerinin rızasının olmaması halinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı onayıyla karar verilebilecek.

-ŞEHİRLEŞME ZARARLIYSA MADEN FAALİYETİ YASAKLANABİLECEK-

Maden işletme yöntemi, faaliyetin yapıldığı bölge, madenin cinsi, yapılacak yatırımın çevresel etkileri, şehirleşme gibi hususlar dikkate alınarak madencilik faaliyetleri kısıtlanabilecek. Valiliklerce yapılan ildeki planlama çerçevesinde Maden Genel Müdürlüğünün uygun görüşü alınarak, maden bölgeleri oluşturulabilecek.

-HAYALET MADENLERE YENİ RUHSAT-

Kanuna göre herhangi bir nedenle hükümden düşmüş ya da terk edilmiş maden alanları ihale yoluyla ruhsatlandırılacak. Tek başına madencilik yapılamayacak kadar büyük alanlara ruhsat verilmeyecek. Bitişik ruhsat sahipleri arasında ihale açılacak.

Kanuna göre bundan böyle tuzlalar hariç maden ruhsat sahalarındaki işletme faaliyetleri, maden mühendisi nezaretinde yapılacak.

Madenlerde çevreyle uyum çalışması için gerekli tedbirler, çevreye uyum planına uygun olarak orman arazilerinde ilgili orman idaresi, diğer alanlarda il özel idareleri veya valilikler tarafından yerine getirilecek. Masraflar ruhsat bedelinden karşılanacak. Çevre korumayla ilgili bir başka hükme göre de cevher, metal veya ekonomik değer ihtiva eden pasa, zenginleştirme bakiye yığını ve cürufları muhafaza etmeyenlere işletme ruhsat taban bedeli kadar idari para cezası verilecek.

Devletin Ereğli kömür havzasındaki taşkömürü faaliyetleri, kanundaki hak düşürücü ve mali hükümlere tabi olmayacak.

Maden mühendislerinden oluşacak teknik nezaretçisi bulunan ancak daimi nezaretçisi bulunmayan sahalarda, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde daimi nezaretçinin atanması zorunlu olacak.

Zaman, 18.02.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.