Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Şimşek: MB tartışması yatırımcıyı tedirgin ediyor

 Şimşek: MB tartışması yatırımcıyı tedirgin ediyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’na yönelik tartışmaların yatırımcı nezdinde bir miktar tedirginliğe sebep olabildiğini söyledi.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında Merkez Bankası tartışmalarına değindi. Şimşek, “TCMB’ye ilişkin tartışmalar yatırımcı nezdinde bir miktar tedirginliğe sebep olabiliyor” dedi. Maliye Bakanı, “TCMB’nin fiyat istikrarını gözeterek rasyonel bir zeminde karar vermesi gerekiyor. Enflasyonun kalıcı şekilde yüzde 5 ve altına inmesi gerekir dolayısıyla enflasyonla mücadelenin sürmesi lazım” diye devam etti.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞÜN ETKİSİ

Şimşek petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle ilgili de konuştu. Maliye Bakanı, “Petrol fiyatlarındaki düşüşün net etkisiyle enflasyon 1,5 puana yakın düşük, büyüme 1 puana yakın yüksek, cari açığın GSYH’ye oranı 2 puana yakın düşük olabilir” dedi.

'DOLARDAKİ ARTIŞIN VATANDAŞA DOĞRUDAN ETKİSİ YOK'

Şimşek, doların seyri ve bunun etkisi hakkındaki soru üzerine, doların uzun bir süredir bütün para birimlerine karşı değer kazandığını söyledi. Yılbaşından bu yana birçok ülkenin para biriminde liraya eşdeğer kayıpların söz konusu olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti: "Doların değer kazanmasının bilanço etkilerine bakıldığında, devletin net dış borcu olmadığı için devlete bir olumsuz etkisi yok. Vatandaşın net döviz ve altın fazlası olduğu için vatandaşa da doğrudan bir etkisi yok. Şirketlerin döviz açığı ve bunların bilançoya olumsuz etkisi var. Bankaların döviz pozisyonu aşağı yukarı nötrdür. Ancak ekonomi yavaşlar, donuk krediler artarsa, bunun bankalara etkisi olur. İşin diğer etkilerine bakıldığında ithalat azalır, ihracat ise bir miktar artar. Burada iç ve dış talebin önemli olduğunu vurgulamak lazım. Biz liradaki değer kaybını kısa vadede rekabet gücünü artıran bir faktör olmakla birlikte kalıcı bir rekabet gücü artışı olarak öngörmüyoruz. Kalıcı rekabet gücü artışı yapısal reformla olur. Doların değer kazanmasının şirketlerin dış borçlanmasını ve dış borç seviyesini olumsuz etkilemesi de mümkün."

cnbce.com, 18.02.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.