Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Yunan hükümeti ikna turunda

 Yunan hükümeti ikna turunda

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Avrupa'da destek arama turunda. Tsipras Brüksel’in nabzını yoklarken, Varufakis AMB Başkanı Mario Draghi ile görüştü.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras Avrupa turu kapsamında bugün Brüksel’i ziyaret etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Parlamento Başkanı Martin Schulz ile bir araya gelen Tsipras, görüşmelerin ardından uzlaşmacı bir tutum sergiledi.
Tsipras, “Ortak geleceğimiz konusunda, tarafların tümünün kabul edebileceği bir çözüm bulmak için elimizden gelen her şeyi yapacağımız konusunda iyimserim. Avrupa Birliği'nin tarihinin fikir ayrılıkları tarihi olduğunu biliyorum. Fakat sonunda hep uzlaşma kazanmıştır” diye konuştu.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise görüşmeden sonraki açıklamasında, 19 üyeli Euro Bölgesi'nin Yunanistan ile görüşmelerinin ‘zor' geçeceğini söyledi. Tusk, söz konusu görüşmeler için Yunanistan'ın ‘işbirliği ve diyaloğun yanı sıra kararlı bir şekilde çaba göstermeye' hazır olduğunu göstermesi gerektiğini ifade etti.


Varufakis: Geldiği gibi gitmez

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi ile bir araya geldi. Varufakis, görüşmeden sonraki açıklamasında, “Sayın Draghi'ye hükümetimizin Yunanistan'da işlerin bugüne kadar geldiği gibi gitmeyeceği konusunda kararlı olduğunu ifade ettim” diye konuştu. Bakan, bunun Yunanistan'da ağır bir insani krize yol açmış olan AB programı için de geçerli olduğunu ifade etti.

Tsipras ile Varufakis, günlerdir Avrupa başkentlerinde Atina'nın uygulamak zorunda olduğu tasarruf programının gevşetilmesi amacıyla görüşmelerde bulunuyor. Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan Troyka 2010 yılında Yunanistan'ı 240 milyar dolarlık yardım programı ile iflastan kurtarmıştı. Hâlihazırdaki yardım programının süresi şubat ayının sonunda doluyor. Bu nedenle Yunanistan ile kreditörler arasında şubat sonuna kadar bir uzlaşmaya varılmış olması gerekiyor.
Yunan Maliye Bakanı Varufakis yarın Berlin'e giderek, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile bir araya gelecek. Schaeuble'nin sözcüsü, Yunanistan'a yardımın sadece yardım programı çerçevesinde devam edebileceğini söyledi. Sözcü, Varufakis'in şubat ayından sonraki planının ne olduğunu açıklaması gerektiğini kaydetti.
Borçların silinmesi konusunda ısrarcı olunmayacağını açıklayan Yunan yetkililer, ilk hedefin borçların yapılandırılması olduğunu belirtmişti. Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın vadesi dolan kredilerin vadesini uzatmaya istekli olmadığı öne sürülüyor.

dw.de, 04.02.2015

Tsipras umutlu: 'Borçlara çözüm buluruz'

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Avrupa Birliği'nin kurallarına saygı duyduklarını ve ekonomik sorunlarına AB hukuku çerçevesinde bir çözüm bulacaklarını söyledi.


Tsipras, Yunanistan'ın borçlarının ödenmesi için henüz bir anlaşma sağlanmadığını, ancak görüşmelerin doğru yönde ilerlediğini kaydetti.
Troyka olarak adlandırılan Avrupa Birliği, Avrupa Merkez bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'a 2010 yılda verdiği 240 milyar euroluk kredileri geri ödeme süresi bu ay sonunda doluyor.
Yunanistan bu nedenle, borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışıyor.
Tsipras bu çerçevede Brüksel'de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schul ile biraraya geldi.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis de Avrupa Merkez Bankası yetkilileriyle görüşmek üzere Frankfurt'ta.
Avrupa Merkez Bankası'nın, yeni bir kurtarma paketi üzerinde anlaşma sağlanana kadar Yunanistan'ın ödeme sürelerini uzatmaya karşı olduğu bildiriliyor.
Varufakis, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile görüşmesinin ardından temasların faydalı geçtiğini söyledi.

Tsipras da, Brüksel'deki temasları ardından Paris'e geçerek Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile biraraya gelecek.


Uzlaşma arayışları

Tsipras'ın lideri olduğu sol görüşlü Syriza'nın sağcı Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) ile kurduğu koalisyon hükümeti kemer sıkma politikalarına karşı çıkıyor.
Yeni Yunan hükümetinin hedeflerinden biri de ülkenin dış borçlarını sildirmekti.
Ancak Yunan liderler daha şimdiden ülkenin borçlarının silinmesi yolundaki taleplerinden geri çekmiş durumda.
Yunan hükümetinin önerdiği yeni plan kapsamında elinde Yunan tahvili tutan kreditörlere eski tahvillerin büyümeye dayalı tahvillerle takas edilmesi teklif ediliyor.
Reuters ajansının haberine göre, bu fikir Avrupa çevrelerinde kabul görmüşe benzemese de, Yunan yetkililerin harekete geçmesi bir uzlaşma arayışı içinde olduklarının işareti olarak algılanıyor.
Yunanistan Başbakanı Tsipras dün de Roma'da yaptığı açıklamada, Avrupa'da bölünme yaratmak istemediğini ve alternatif önerilere açık olduğunu söylemişti.
Yunanistan'ın toplam dış borcu 315 milyar euro.
Bu tutar ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 175'ine denk geliyor.
Avrupalı liderlerse, Yunanistan'ın borçlarının silinmesine sıcak bakmıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın borcunun silinmesinin söz konusu olmadığını söylemişti.

BBCTurkish.com, 04.02.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.