Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Yunanistan'da son 5 yılda ne değişti?

Yunanistan'da son 5 yılda ne değişti?

CNN Money'de yer alan makalede, Yunan ekonomisinin son beş yıldaki durumu masaya yatırıldı.

Pazar günü gerçekleşen seçimlerin sonucu, Yunan halkının yıllardır süre gelen ekonomik baskıya maruz kalışının bir ürünü gibi gözüküyor. Bu bağlamda halkın bu baskıya daha ne kadar katlanabileceği belirsiz duruyor.

Ve öyle gözüküyor ki, Yunan halkı içinde bulunduğu ekonomik baskıya daha fazla katlanmak istemiyor.

Görevdeki başbakanın yenilgiyi kabullenmiş olmasının üzerine televizyon anketlerinde ekonomik baskıya karşı olan Syriza'yı kazanmış gösterdi. Syriza kurtarma koşullarını yeniden müzakere etti ve içinde bulundukları durumdan bıkmış olan Yunanlılara önemli vaatlerde bulundu.

Syriza'nın kesin zaferi düşüş seyrinde olan Yunan ekonomisi için şüphe teşkil ediyor.

Yunanistan ilk defa 2010 yılında yıpranmış ekonomisini kurtarmak adına 240 milyar euro'luk uluslararası yardım paketini kabul etti. Bunun karşılığında, Yunanistan'da memur maaşlarında düşüş, vergilerinde artış, emeklilikte durgun seyir izledi ve erken emekliliği yasaklama kararları aldı.

5 yıldır iyiye gitmekte olan Yunan ekonomisine karşın Yunan halkı için bu durum tam tersi; çünkü son beş yılda işsizlik arttı ve maaşlar azaldı. Ancak içinde bulunulan bu kötü durum son günlerini yaşamakta.

Yunanistan ekonomik krizin başından bugüne ne durumda?

1.) Kara günlere dönüş: Geçen son 5 yılda, Yunanistan açık kalan hesapları yüzünde büyük ölçüde darbe aldı. Ülkenin birincil açığı 2009'da Gayrisafi yurt içi hasıla'nın %10.7'ye varması oldu.Geçen yıl bu oran yüzde 2.7 idi. Bu şu anlama geliyor, faiz ödemelerini zamanında yaparsanız, hükümet ödemeler için para biriktirir ve bu da söz verilenden daha önce ödeme yapmaktır.

2.) Temeli sağlam bankalar: Yunanistan'daki bankacılık sektörü eskiye göre daha dayanıklı. Bankalar tekrar aktifleştirildi, endüstri 18 yerel bankadan 4 yerel bankaya  düşürüldü. Yeni yapılan stres testlerine göre sermaye durumu ve finansal sektördeki güven beklenilenden düşük çıktı.

3) Son beş yıldır Yunanistan'daki en büyük problem işsizlik. 2009 yılı verilerine göre işsizlik oranı % 12 iken bu oran son verilere göre %26 olarak gözüküyor. Özellikle de genç kesim iş bulmakta zorluk yaşıyor ve bu genç nüfusun yarısı şu an işsiz. Bu durum hem kısa hem  uzun vadede de büyük bir problem teşkil ediyor.
G+ Economics'in müdürü Lena Komileva açıklamasında ''Bu durum ulusal sağlık hizmetleri ve kamu sektöründeki emekli maaşları için bir saatli bomba niteliğindedir.Vergi veren kesim gelecekteki kamu sektörünün borcunu da ödemek durumunda kalacak'' değerlendirmesinde bulundu.

4) Ekonomi küçülüyor : İş zayiatlarının büyük bir bölümü Yunanistan ekonomisinin durumuna bağlı, bu durumda da günümüzde yüzde 25 daha küçük ekonomik kriz olmadan öncesine göre. Geçtiğimiz yıl, ülke beş senelik ekonomik durulmanın ardından bir yükselişe geçti, ancak bu hasılat 2007'ye göre yine de çok az.

5) Maaş düşüşü: Çalışanların maaşları azaltılıyor. 2010 yılında ücret enflasyonu yüzde 12.5 oranında zirve yaptı ve maaşlardaki ödemeler hızla düşmeye başladı, 2013 yılında %12 oranında düşen maaşların  düşüşü devam etmekte. 

6) Emeklilik yaşı: Emeklilik yaşı 2010 senesinde 61'e çıkarılmıştı, sonrasında 65'e yükseldi. Gelecek senelerde bu yaşın 67'ye çıkarılmasından korkuluyor.

7) Borç durumu: Bildiği üzere uzun süredir borç batağında bulunan Yunanistan'ın IMF'ye olan net borcu 2010 yılında %130 iken, günümüzde %170 olarak hesaplandı. Ekonomi düşüşe geçtikçe borçlar yükseldi ve bu durum G+ Economics Komileva'nın tasvir ettiği gibi ülkeyi borç batağına sürükledi.
Lena Komileva açıklamasında ''Yunanistan asla borcunu ödeyebilecek kadar gelirini düzeltemeyecek''  dedi.

bursadabugun.com, 27.01.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.