Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Beş yıl sonra bir ilk: Başbakan Davutoğlu Davos'ta konuştu

Beş yıl sonra bir ilk: Başbakan Davutoğlu Davos'ta konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu'nun bu yılki toplantıları kapsamında "Türkiye'nin G-20 için Vizyonu" konulu oturumda konuşuyor.

RADİKAL – İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye'nin G-20 için Vizyonu” konulu bir oturuma katıldı.

2009 yılında, o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’e “siz çocukları öldürmeyi iyi bilirsiniz” diyerek katıldığı oturumu terk etmesinin ardından ilk kez ßr Türk Başbakanı Davos’ta konuşma yapıyor.

Davutoğlu’nun bu açıdan da önem taşıyan konuşmasında öne çıkan noktalar şöyle:

2015 G-20 Başkanı olarak da burada bulunuyorum. Soğuk Savaş’tan sonra ciddi şoklar yaşadı dünya. Sovyetler Birliği’ni deneyimledik. Akdeniz ile Arap Baharına şahit olduk karakter olarak farklılar... Son 25 senede en etkili olabilmiş kuruluş G-20 idi. Bir kriz denetim mekanizması olarak da izledi. Bunu sağlıklı bir dönüşümle yapabildi. Çok derine politika oluşturma ve danışma platformu haline gelmişti. 2008 krizi bize bir şeyler öğretti.

2016’da bir değerlendirmede bulunacağız. Dünya ekonomisi elitlerini görmememiz gerekiyor burada. Düşük gelirli ülkelere yönelik götürmemiz önemli. Gündem çok önemli olacak. Ve temel ihtiyaçlara bakacağız.

Mesela beslenme, G-20 gıda güvenliği alanında bir toplantı gerçekleştirip atığın minimize edilmesini ve düşük gelirli ülkelerin en temel ihtiyaçlarını tartışıyor olacağız. Dünya çapında da planlarımız mevcut. Kadın ve erkeğin işgücüne katılım oranı önemli. Bütün ekonominin alanlarında da kadınların katılımı çok önemli. 2025 hedeflerinde 100 milyon kadını iş hayatına katmaktan bahsediyoruz.

Genç nüfusun işsizliği konusunda sert davranışlar görebilirsiniz. KOBİ’leri küresel boyuta getirmek önemlidir. İşsizlik için en muazzam araçlardan bir tanesidir. Hem ulusal hem uluslararası açıdan KOBİ’ler Türkiye’nin toplantılarında önemini koruyacaktır.

Amerika ve Avrupa arasındaki ticaret anlaşması Gümrük Birliği'nin temeline ters olacak. Doğru işleyen karşılıklı bir ticaret sisteminin önemini görüyoruz burada. Enerji yine çok önemli. G-20’de enerji önemli bir yer alır. Daha fazla enerji yatırımı için sahra altı ülkelerinde 620 milyon kişinin elektriğe erişimi yok. Yeni enerji için bu sorunun çözülmesi gerekiyor. 66 trilyon dolara ihtiyaç var enerji yatırımları için.

SORU-CEVAP
Öngördüğünüz engeller nelerdir G-20 programında maddeler?
Suriye meselesi elbette, kırılgan bir halde ekonomi de politik sıkıntılardan etkilenmekte. G-20 üyeleri arasındaki boşlukta ekonomik durumun kapsamlı değerlendirilmesini engellemekte. Hayal kırıklıkları da olabilir 2 milyon mülteci var biz yaşadık bunu. Suriye krizine karşı ortak bir çabanın olmaması bizi de etkilemekte. Bir engel bu. Mantıklı ve bilge bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor.

Radikal, 21.01.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.