Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP: Bağış'ın oylaması yenilenmeli

CHP: Bağış'ın oylaması yenilenmeli

CHP'den Yüce Divan oylamasıyla ilgili şok iddia. CHP, Egemen Bağış ile ilgili Yüce Divan oylamasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini iddia etti. CHP, 255 'red' oyu alan Bağış'ın Yüce Divan'a gönderilmemesi için aslında 259 ret oyu alması gerektiğini ileri sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4 eski bakanla ilgili dün yapılan oylamaya ilişkin Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde bir karar çıkmadığını iddia eden Hamzaçebi, "Sonuçları itibariyle, dün gece Meclis'ten, Sayın Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde bir karar çıkmış değildir. Yapılan oylama usulsüzdür. Anayasa'da öngörülen salt çoğunluktan 4 adet eksik oy vardır" dedi.

"4 OY EKSİKTİR"

Hamzaçebi, Meclis'te kararın salt çoğunluk ile yani oylamaya katılan milletvekili sayısının yarısından 1 fazlasıyla alınabileceğini vurguladı. Bağış ile ilgili oylamanın neden geçersiz olduğuna ilişkin gerekçelerini ise şöyle anlattı:

"Sayın Bağış ile ilgili oylamaya 517 milletvekili katılmıştır. Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde kullanılan oy sayısı 255'tir. Anayasa'nın 96. maddesine göre, Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde bir karar alınabilmiş olması için 517 milletvekilinin en az 259'unun Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde, yani ret oyu kullanmış olması gerekirdi. Yani Anayasa'da öngörülen salt çoğunluktan 4 adet eksik oy vardır. Dolayısıyla Sayın Egemen Bağış ile ilgili olarak dün gece Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde bir karar alınmış değildir. Usulsüz bir oylama yapılmıştır."

"OYLAMA YENİLENMELİ"

Hamzaçebi, dolayısıyla Egemen Bağış ile ilgili oylamanın Anayasa'ya aykırı bir şekilde yapıldığını, oylamanın yenilenmesi gerektiğini tekrarladı. "Şu anda Yüce Divan'a sevk etme ya da etmeme yönünde bir karar yoktur. Sevk edilmesi kararı da yoktur, sevk edilmemesi kararı da yoktur. Oylama yenilenmelidir" dedi.

"AKLAMA DEĞİL SAKLAMA OPERASYONU"

Dört eski Bakanla ilgili Yüce Divan oylamasında parlamentonun kötü bir sınav verdiğini, yolsuzluk iddialarının üzerinin örtülmesinin tercih edildiğini belirten Hamzaçebi, ""Yapılan tam anlamıyla bir aklama değil saklama operasyonudur. TBMM, dün yapılan oylama sonuçlarıyla Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin istediği yeni Türkiye'nin tanımını, AKP'nin çoğunluk oylarıyla net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu ikilinin istediği yeni Türkiye, yolsuzlukla lekelenmiş, kirli ellerin yönettiği, uluslararası alanda itibarı kalmamış olan bir Türkiye'dir. AKP'yi yönetenlerin Allah korkusu değil, adalet korkusunun olduğu ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

"AKP, 50'NİN ÜZERİNDE FİRE VERDİ"

Hamzaçebi, dün yapılan oylamanın bir yönüyle demokrasi açısından umut verici olduğunu belirterek, "AKP'nin çoğunluk oylarına katılmayan, parti hiyerarşisinin aldığı kararlara uymayan bir grup AKP'li milletvekili ortaya çıkmıştır. Bu sayı 50'nin üzerindedir. Mevcut oy toplamını dikkate alıp değerlendirdiğimizde, kendi hükümetine 50 civarındaki milletvekiliyle güvenoyu vermemiştir. AKP Hükümeti, dün gece yolsuzluk konusunda TBMM'den, kendi grubundan güvenoyu alamamıştır. Umutsuzluğa gerek yoktur. Dün parlamentodaki oylama sonucu, toplam oy dağılımı itibariyle yolsuzluğa güvenoyu vermeme yönündedir. Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu, bir yandan çoğunluk oylarıyla yolsuzlukların üstünü örterken, öte taraftan bir grup AKP'li milletvekilinin de katılımı ile hükümete güvenoyunu vermemiştir. Sayın Erdoğan Bayraktar hariç, diğer üç Bakanla ilgili oylamada AKP Grubu 276 oyla Bakanlarının arkasında durmamıştır. Bu, yolsuzluğun olduğunun kabulüdür" dedi.

 

 

Hürriyet, 21.01.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.