Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ekonomi Bakanı: Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi için yasa değişikliği gerekli

MB Yasası'nda değişiklik sinyali
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Merkez Bankası Yasası'nın değiştirilebileceğini açıkladı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası Yasası'nın değiştirilebileceği sinyalini verdi.
 
Viyana'da düzenlenen fikir sofrası toplantılarında konuşan Zeybekci "Yasayı değiştirmeyi düşünüyor musunuz" şeklindeki soru üzerine şunları söyledi: "Evet. MB'ye fiyat istikrarının yanında büyümeyi, üretimi, ihracatı destekleme görevi verilmeli. Olması gereken faizde cesur davranıp öne geçmemiz. Cumhurbaşkanı'nın tepkilerini haklı buluyorum. Hiçbir MB siyaseten hesap verme yükümlülüğü olan makama bu kadar direnmemeliydi. Bunun negatif sorumluluğu bize ait.
 
Erdem Başçı kötü bir adam mı çıktı, hayır onu seviyorum konuşuyoruz da niye yapmıyor? Konu dönüp dolaşıp MB Yasası'na geliyor. MB'nin özerkliği mi, bağımsızlığı mı derseniz bağımsızlığı. Üzerimize düşeni söylüyoruz ama MB'yi de yıpratmamak lazım."

CNBCe.com'a özel açıklamalar yapan Zeybekci, "Bu reel faiz sanayici ve üretici açısından katlanılabilir bir reel faiz değil. Dünyayı ve Türkiye'deki piyasaları arkadan takip ediyoruz. Tam tersi bir politika uygulamalıydık. Şu anda üçüncü faiz indirimini konuşmalıydık" dedi.

PARİTEDEKİ DÜŞÜŞ İHRACATI AZALTMAZ

Euro'daki düşüşle ilgili değerlendirme yapan Zeybekci şunları söyledi: "Euro/dolar paritesindeki her 1 kuruşluk düşüşün ihracat üzerinde 600 milyon dolarlık yıllık azaltıcı etkisi olacak, ithalatı da 800 milyon düşürecek. Matematiksel olarak bir etki olacak ancak ihracatımız düşmüyor. Avrupa Merkez Bankası'ndan çok güçlü parasal genişleme bekliyoruz. İsviçre de bunun ön adımını attı."

PETROLDEKİ DÜŞÜŞLE TÜRKİYE KAZANÇLI ÇIKACAK

Zeybekci petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle ilgili olarak, "Petrol fiyatlarındaki düşüşün ihracat üzerindeki negatif etkisi Euro/dolar paritesinin etkisine göre daha fazla olacak. 60 dolarlık petrol fiyatı, ithalatı bu yıl 30 milyar dolar düşürecek, ihracatı da 18 milyar dolar aşağı çekecek. İhracat üzerinde reel etkisi olacak. Ancak ihracatın ithalatı karşılama oranı da artacak ve böylelikle Türkiye kazançlı çıkacak. 2015 Türkiye için pozitif bir yıl olacak.

YÜZDE 4'LÜK CARİ AÇIK KATLANILABİLİR

Petroldeki düşüş cari açık/GSYH oranını yüzde 4'e yaklaştıracak. Bu Türkiye için kabul edilebilir bir cari açık. Yüzde 6'nın altında bir enflasyon bekliyorum" değerlendirmesini yaptı.

cnbce.com, 17.01.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.