Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sabancı: Yüksek teknolojinin ihracattaki payı yüzde 15 olmalı

 Sabancı: Yüksek teknolojinin ihracattaki payı yüzde 15 olmalı
Türkiye’nin toplam ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 3,4. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bu rakamın yüzde 15’e çıkması gerektiğini söyledi. Güler Sabancı, Kordsa-Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle yüksek teknolojili kompozit üretecek merkezin dün İstanbul Teknopark’ta temelini attı.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yüksek teknolojili ürünlerin hem üretimden hem ihracattan aldığı payın 4 kattan fazla artması gerektiğini söyledi. Yüksek teknolojili ürünlerin Türkiye ihracatından yüzde 3,4 pay aldığını, bu rakamın hedefleri tutturmak için yüzde 15’e çıkması gerektiğini vurgulayan Sabancı, “Çünkü hedefi tutturmak ancak yüksek teknoloji ürünlerinin tasarımı ile olur.” dedi. Bu sebeple Holding bünyesindeki Kordsa Global ile Sabancı Üniversitesi’nin beraberce İstanbul Teknopark’ta örneğine az rastlanır şekilde yatırım yaptığını söyleyen Sabancı, “Ülkemizde ilk defa ileri teknoloji ürünü, Ar-Ge bu platformda üniversite-sanayi işbirliği ile buluşacak.” dedi.

65 milyon değerindeki Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi inşa edildiğinde öğretim üyesi, girişimci, mühendis aynı yerde bulunacak ve ortak çözüm üretecek. Aynı laboratuvarı kullanacaklar. “Yan yana odalarda değil, iç içe odalarda çalışacaklar.” diyen Sabancı, araştırma altyapılarının desteklenmesine ilişkin 6550 sayılı kanunun ve TÜBİTAK projelerinden yüzde 50’ye kadar yararlanma ile ilgili yönetmeliğin bir an önce yayınlanmasını istedi. Sabancı konuşmasında 18 ayda açılması planlanan merkezin 12 ayda açılması için çalışanlarından söz istedi. Temel atma töreni gerçekleştirilen kompozit geliştirme merkezi, İstanbul Teknopark’ta inşa edilecek. 1.000 şirketin üretime geçmesi planlanan Teknopark’ta şu an 100 şirket bulunuyor. Havacılık, savunma ve denizcilik sektörlerine odaklanan İstanbul Teknopark’ı bilerek seçtiklerini belirten Sabancı, Teknopark’ta ilk kez üniversite sanayi işbirliği yatırımı gerçekleştiğini söyledi.

Avrupa’da BMW şirketleri, yeni modellerinde kompozitten yararlanıyor. Çelikten üç kat daha sağlam kompozit, hava, uzay, deniz ve taşımacılık sektöründe stratejik önemde görülüyor. Türkiye’de yılda 235 bin ton üretilen ve 1,7 milyar dolar değerine ulaşan kompozitin ihracat geliri ise 300 milyon dolar. Öte yandan Türkiye’de 40 ilde 59 teknopark bulunuyor. Bunların 41’i faaliyette. Temel atma törenine Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Tekonoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin temel atma törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı. Güler Sabancı’nın yönetmelik isteklerine ‘En kısa zamanda’ yanıtını veren Davutoğlu, devlet, üniversite ve sanayide değişimin şart olduğunu söyledi.

Zaman, 20.12.2014
 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.