Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > HDP heyeti, Başbakan Yardımcısı Akdoğan'la görüştü

Dicle'li heyet Akdoğan'la görüştü
İlk kez Hatip Dicle'nin katıldığı HDP heyeti, Başbakan Yardımcısı Akdoğan'la bir araya geldi. Sırrı Süreyya Önder çıkışta, Kandil'e gitmeden önce Akdoğan ile bir kez daha görüşeceklerini söyledi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan hafta içinde Avrupa Parlamentosu'na bilgi verecek.

Sürecin hareketli haftasının ilk teması HDP heyeti ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan arasında kuruldu. Hatip Dicle'nin de dahil olduğu heyet ile Akdoğan arasında yaklaşık iki saat süren görüşmede, Abdullah Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı" adıyla tarif edilen önerileri de ele alındı.

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder çıkışta yaptığı açıklamada, hükümetin taslağa yaklaşımını, belli önerilerini ve mutabık kalıp kalmadıkları kısımları değerlendirdiklerini ifade etti. Önder, Kandil'de KCK yetkilileriyle görüşmeden önce, parti kurullarındaki değerlendirmenin ardından bir kez daha Yalçın Akdoğan ile görüşeceklerini söyledi. 

Önder, bir gazetecinin, "Güvenlik paketi Meclis'te, kamu güvenliği gerekçesi var hükümetin. Böyle bir gerekçe varken, bu müzakereden ve taslaktan ne gibi bir sonuç bekliyorsunuz?" sorusuna,  "Belki de bunları konuşuyoruz" karşılığını verdi.

'Oyalamaya izin vermeyeceğiz'

Önder, "Seçim sürecine kadar oyalamayı kabul etmeyeceğiz demiştiniz. Oyalanıyor musunuz?" sorusunu da yanıtladı:

"Şu an için objektif durum, bir oyalama tutumu değil. Bunu söylemek, çok erken bir tespit olur. Oyalamaya da biz izin vermeyeceğiz. Çünkü genel olarak Türkiye halklarının artık demokrasi dışı yöntemlerle, sıkıyönetime rahmet okutacak düzenlemelerle yönetilebilme dönemi geçmiştir. Bunu kavratmaya, bu konudaki uyarılarımızı dile getirmeye çalışıyoruz." 

HDP heyetinin genişleyeceğini söyleyen Önder, sekreterya ve izleme kurulu konularının görüşmede ele alınmadığını söyledi. Önder, "Çünkü bunlarda bir sorun yok. Hükümet tarafından da engelleyici bir tutum bize yansıtılmadı. Biz daha çok, bugün bunun demokratikleşmeyle bağlantısı, genel ruhu, genel yaklaşımı üzerinde görüş alışverişinde bulunduk" dedi. 

Hükümetin kamu düzeni şartı

Önder, hükümetin çözüm sürecinin seyrine ilişkin "öncelik kamu düzeninin sağlanmasında" yaklaşımının sorunlu olduğunu, bu konuda hükümetten farklı düşündüklerini söyledi:

"Aynı fikre sahip insanlar müzakere yapmazlar. Müzakere dediğimiz şey de üç aşağı beş yukarı böyle bir şeydir. Özgürlüklerin kullanılmasından doğacak sıkıntılar, özgürlüklerin daha çok kısılması değil, daha çok genişletilmesidir. Hükümet böyle bakmıyor. Hükümet bir asayiş sorunu gibi bakıyor. Biz meseleye baktığımızda arkasında tarihsel ve sosyolojik bir sürü dert ve kavram görüyoruz." 

Önder'e, Başbakan Davutoğlu'nun sürece ilişkin berrak bir politika izlediklerini söylediği hatırlatıldı,  "Size göre müzakerelerde nereye geldiniz?" sorusu yöneltildi. Önder berraklık konusunda HDP'den iddialı bir siyasal yapı olmadığını savundu, Davutoğlu'na çağrıda bulundu:

"Biz bu berraklığın bedelini yıllarca hapis, sürgün, hayatını kaybetme olarak ödemiş bir siyasal çizginin takipçisi, sözcüsüyüz. Berraklık meselesinde hiçbir sorun yok. Sayın Başbakan berraklık meselesine, Bingöl saldırısının bütün patolojisini kamuoyuna açıklayarak başlayabilir mesela. Berraklıksa ona önerimiz odur." 

Buldan Avrupa'ya gidiyor

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la yapılan görüşmeyle başlayan trafik HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın 10-11 Aralık tarihlerinde Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenecek Kürt Konferansı için Brüksel'e gitmesiyle devam edecek.

Buldan konferansın ilk günkü oturumunda bir sunum yapacak, Öcalan'ın Kürt Konferansı'na yönelik mesajını da okuyacak. HDP Grup Başkanvekili Buldan bu mesajın Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili olduğunu açıklamış, "AP'den, AB'den ve Avrupa'da yaşayan tüm kurum ve kuruluşlardan sürece yönelik beklentilerini aktarıyor" demişti. 

HDP, Akdoğan görüşmesi ve Avrupa temaslarının ardından mesajları bir kez de Kandil'e iletecek. Kandil'in ardından mesajlar İmralı'yla da paylaşılacak. Bu görüşmede siyaset yasağı 14 Aralık'ta dolacak Leyla Zana'nın da Hatip Dicle ile yer alması bekleniyor. 

Öcalan'ın önerileri

HDP’nin İmralı heyeti ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin 29 Kasım’da görüştüğü PKK lideri Abdullah Öcalan, dört ana başlıkta özetlediği Kürt sorununun çözümü için “Barış ve Demokratik Çözüm Taslağı”nı açıkladı.

HDP’nin İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder'in açıkladığı taslak yöntem, tarih ve felsefe, temel gündem maddeleri ve eylem planı başlıklarından oluşuyor. Öcalan önerilerinde sürecin belirleyici yanının demokratik siyaset olduğunu belirterek, "yasal temelin netlik kazanmasını" istedi. Sorunun çözümüyle ilgili geçmişten bugüne ve geleceğe bakışın özetlendiği taslakta "vatandaşlık tanımı, hakikatler komisyonu kurulması, kültürel çoğulculuk ve özgürlük" talepleri de var. 

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder taslağın eylem planı bölümüyle ilgili içerik vermedi. Önder, hükümet ve Kandil görüşmelerinin ardından Öcalan'ın bu taslağının tümünün kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Çözüm Süreci Kurulu Cumartesi toplandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Atina'daki temaslarının ardından Cumartesi akşamı yaklaşık beş saat süren Çözüm Süreci Kurulu toplantısına başkanlık etti. Toplantıya Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal katıldı.

Toplantıda, Öcalan’ın İmralı’da kaleme aldığı “Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı” ile sürece yönelik gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.

Toplantının Perşembe günü Atina ziyareti öncesinde yapılması planlanıyordu. Ancak işadamı Fahrettin Tivnikli'nin vefat etmesi ve Davutoğlu başkanlığındaki çözüm kurulunun bazı üyelerinin de İstanbul'daki törene katılacak olması nedeniyle iptal edilmişti. Kurul üyeleri bu toplantıdan önce en son 11 Kasım'da bir araya gelmişti. Çözüm sürecinde 6-7 Ekim Kobani eylemlerinin ardından askıya alınan HDP ile temas trafiği de bu görüşmenin ardından yeniden başlamıştı. 

aljazeera.com.tr, 08.12.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.