Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TİM Başkanı: İlk 10 ekonomiye taklitçilikle değil, yenilikçilikle girebiliriz

TİM Başkanı: İlk 10 ekonomiye taklitçilikle değil, yenilikçilikle girebiliriz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ilk 10 ekonomiye girmenin takipçi ve taklitçi olarak değil, yenilikçi ve yaratıcı olarak gireceğini belirtti.

Büyükekşi, yeni ekonomi paketinin de üretim, inovasyonu vurguladığını; yeni bir öykü için umut verdiğini dile getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı katkıları ile Arçelik AŞ, Sabancı Holding, TEB ve THY ortaklığında tertip edilen Türkiye İnovasyon Haftası devam ediyor. 4-5-6 Aralık tarihli etkinliğe Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Akif Kılıç da konuk oldu.

Türkiye İnovasyon Haftası'nda söz alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hedeflerini inovasyon bilincini yaymak olarak açıkladı. 500 milyar dolar ihracat hedefini önemli ve anlamlı olduğuna temas eden Büyükekşi, şu ifadeleri kullandı:

"500 milyar doları, 2 trilyon dolar ticareti ancak akıllı üretim ile yakalarız. İlk 10 ekonomiye takipçi ve taklitçi olarak değil yenilikçi ve yaratıcı olarak gireriz. Bu nedenle Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmada yol almalıyız. Dünyanın şartları ağır, rekabet kolay değil. 2020'ye dek türbülans dönemi olacak. Dünya ekonomileri için kolay olmayacak bu dönem. Buna paralel Türkiye'nin jeo siyasi artıları sınır ülkelerde devam eden gerginliklerin gölgesinde. Ama biz ihracatçılar olarak bölgemizde gerilimlere rağmen rekor kırdık. 11 ayda ihracatı yüzde 4,4 arttırdık. 12 aylık ihracatımız da 158 milyar dolar oldu."

Yüzde 4,4 ihracat artışını yeterli bulmayan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"500 milyar dolar için ihracat artışının 2002-2013 döneminde olduğu gibi yüzde 13'leri bulması gerekiyor. Bunu başardık, başarabiliriz. Ama bu hedefler için ileri, kalifiye ürünlerin üretim ve ihracatta payını arttırmalıyız. Bunun için Ar-Ge ve inovasyona daha çok yatırım yapmalıyız. Şu an Ar-Ge'ye ayrılan pay yüzde 1. Burada payı daha da arttırmak gerekiyor. İlk 10 ekonomide olmak için bu alanda adım atmalıyız."

Büyükekşi, 62. Hükümet'in 25 alan ile ilgili yeni ekonomi paketine de değindi. "İleri ülkeler ile arayı mutlaka kapamalıyız. bunun için tekniği etkin kullanmalıyız. Pakette yerli üretim, katma değer ve inovasyon konusu vurgulandı. Bu, yeni bir öykü için umut yarattı. Eylem planı reel sektöre yeni bir sıçrama yaratır. Pakete sıkı sarıldığımız takdirde yeni bir başarı öyküsü yazarız." dedi.

Akıllı telefon, bisküvi üretiminde başarıların olduğunu, dayanıklı tüketim ve elektronikte aşamalar alındığını anlatan Mehmet Büyükekşi, "Havacılık, telekom, medikal ve otomotivde Türkiye'nin kendi markalarını yaratabileceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye İnovasyon Haftası'nın partner ülkesi Hollanda. Etkinlikte MIT Medya Laboratuvarı Kurucusu Nicholas Negroponte, CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve ATLAS Deneyi ekibinden Brıan Cox, Finlandiya Eski Başbakanı Esko Aho, G20 Genç Girişimciler Birliği Başkanı Jeremy Lıddle, Dijital Medya Uzmanı Robert Tercek ve dünyaca ünlü tasarımcı Ayşe Birsel deneyimlerini paylaşıyor.

cnbce.com, 05.12.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.