Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül: Görevimiz küçük tasarruf sahibi korumak

'Görevimiz küçük tasarruf sahibi korumak'
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, konuk olduğu Kral FM canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Mevduat sigorta sistemine değinen Başkan, "Birinci görevimiz küçük tasarruf sahibini korumak" dedi.

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, "Mehmet'in Gezegeni"nde Kral Grubu Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Akbay'a konuk oldu.

Canlı yayınlanan programda açıklamalarda bulunan Gül, sigorta yaptırımı ve sigorta sözleşmelerine ilişkin soruları yanıtladı.

TMSF olarak sigorta sistemlerinin esas itibariyle bankalardaki mevduatı sigortalamak üzerine kurulu olduğunu ifade eden Gül, "Birinci görevimiz küçük tasarruf sahiplerini korumak" dedi.

Gül, bunun sebebini ise şöyle açıkladı:

"Büyük tasarruf sahipleri bir şekilde endeksleyerek başkalarını da sigortalayabilirler. Burada önemli olan büyük bir kesimin, yani halkın korunması suretiyle finansal istikrara yardım etmek. Finansal istikrarın korunması için sigorta mekanizması geliştirilmiştir ve dünyanın hemen her ülkesinde uygulamaları farklı olmakla birlikte bu sigorta mekanizması vardır ve sınırlıdır."

TOPLUMUN YÜZDE 98'İNİ KAPSIYOR
Şu anda 100 bin liraya kadar olan mevduatı sigortaladıklarını hatırlatan TMSF Başkanı, "100 bin liraya kadar sigorta neredeyse toplumun yüzde 90'ına hatta yüzde 98'ine kadar bir koruma sağlıyor" dedi.

Gül, başta 2001 yılındaki olmak üzere kriz dönemlerinde bu güvencelerin yüzde 100’lere çıkarıldığını belirtti.

'2001'DE 75 MİLYAR LİRA ÖDEDİK'
"2001 yılında, TMSF'ye banka batışları sebebiyle intikal eden bankaların bütün pasiflerini toplum ve devlet olarak ödedik ve bunun maliyetini çok uzun sürede çıkarabildik" diyen Gül, anapara olarak 31 milyar dolar ödediklerini bunun basit faizle karşılığının ise 75 milyar dolar olduğunu belirtti.

'UZAN OPERASYONLARIYLA TANINDIK'
Kamuoyunun TMSF’yi 2004 sonrasında Uzan şirketleriyle yapmış olduğu operasyonlarla tanıdığını söyleyen Gül, artık kurumsal bir yapının kurulduğunu ve bundan sonra böyle bir olayın olma olasılığının büyük ölçüde azaltıldığını anlattı.

'GÜÇLÜ SİYASET, GÜÇLÜ EKONOMİ'
TMSF Başkanı, 2001 yılındaki krizin sebebini ise güçlü siyasi yapının olmamasına bağladı.

"Güçlü siyasal yapılar; güçlü ekonomik yapıları yaratır" diyen Gül, denetimsizliğin krizlere davetiye çıkardığına işaret ederek şunları söyledi:

"Güçlü ekonomik yapılarda krizin oluşma olasılığı azalır. Ayrıca kurumsal bankacılık altyapısının sağlam olması gerekir. Bankaların hakim ortaklarının bankalardaki parayı kendi paraları olarak görmemesi lazımdır. Yani eğer 'Banka benim bankam, buradaki parayı istediğim gibi kullanırım' gibi bir bakış açısı olursa ve bu da devlet organları tarafından denetlenmezse bankacılık krizi daha derin olur."

KRAL'A ÖVGÜ
Müzik sektörüne yönelik de kısa bir değerlendirme yapan Gül, Kral FM'i övdü. Birçok şeyde olduğu gibi müzikte de ötekileştirmelerin yaşandığı bir dönemde, Kral FM’in tüm bu diretmelerin karşısında durarak müzik anlamındaki tüm renklere sahip çıktığını belirten Gül, Kral FM’in çok özel bir radyo kanalı olduğunu da sözlerine ekledi.

ntvmsnbc.com, 25.11.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.