Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > 'Açılım'da yeni gündem 'kapatma'

'Açılım'da yeni gündem 'kapatma'

 

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iki yıl önce açtığı DTP hakkındaki kapatma davasını, demokratik açılım sürecinin sancılı bir şekilde devam ettiği günlerde görüşme kararı aldı. Mahkeme, DTP hakkında 'bölücü eylemlerin odağı' olduğu gerekçesiyle açılan davayı 8 Aralık'ta esastan görüşmeye başlayacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kasım 2007’de Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu iddianamede aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 221 DTP yöneticisi hakkında ‘beş yıl siyaset yasağı’ istemişti. Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya’nın imzasını taşıyan iddianamede şöyle denilmişti: “Partinin eylemlerinin ve üyelerinin beyanlarının ‘devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne’ aykırılık oluşturduğu, bu durumun partinin büyük kongre, genel başkan, merkez karar ve yönetim organlarınca açıkça benimsendiği gibi, bu fiillerin doğrudan doğruya parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği nedeniyle söz konusu fiillerin odağı haline gelmiştir. Terör örgütü ve elebaşısının yönlendirmesiyle faaliyetlerde bulunması temelli kapatma yaptırımını zorunlu kılmaktadır.” 
Yalçınkaya’nin DTP’nin kapatılması için sunduğu bazı deliler şöyledi: “Öcalan’ın ‘Yeni bir parti gerekiyor. İsmi Demokratik Toplum Partisi olabilir’ sözleri... Eş başkanlar Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ile birçok DTP’li’nin Öcalan için ‘Sayın’ ifadesini kullanması... DTP’li milletvekilleri Sabahat Tuncel, Selahattin Demirtaş ile DTP Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak’ın ‘PKK’nın terör örgütü olmadığını’ savunan ve Öcalan’ı övücü nitelikteki açıklamaları... DTP milletvekillerinden Sevahir Bayındır ile Fatma Kurtulan’ın PKK kamplarında eğitim gördüğünü öne süren PKK itirafçısının ifadeleri...” 
İddianame mahkemeye sunulunca Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, davaya ilişkin görüş hazırlaması için üç raportör görevlendirmişti. Raportörler 500 sayfalık raporu 20 gün önce mahkeme üyelerine dağıtıldı. Raportörlerin DTP’nin kapatılması gerektiği yönünde görüş bildirdiği öne sürülüyor. Raportörler, DTP’nin eylemlerinin ağırlığı göz önünde bulundurulduğunda, bölücü faaliyetlerin odağı olduğu ve bu nedenle partinin kapatılması gerektiğinin savundular. 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi 8 Aralık’ta davayı esastan görüşmeye başlayacak. Partinin kapatılması için 11 üyeden en az 7’sinin oyu gerekiyor. 
DTP Milletvekili Sırrı Sakık, mahkemenin kararını değerlendirirken, “Geçmişten bugüne kadar partiler kapandı, çözüm olmadı. Aksine sorunlar katlanarak bugüne gelindi” dedi. Daha önce DTP çizgisinde kurulan ÖZDEP, HEP, DEP ve HADEP’i kapatılmıştı.
Radikal, 04.12.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.